Skaner OBD
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
-
- Donator
- Model: ND
- Wersja: GT Sport nav+
Czy ktoś z Was używa bardziej tradycyjnej wersji na kabel? W swojej ignorancji nie pomyślałem, że to może być pomocne urządzenie przy zakupie auta i jedyny model który mogę dostać na "teraz" to ten
http://autel-tech.pl/skanery-obd/64-aut ... 9-pro.html
warto?
http://autel-tech.pl/skanery-obd/64-aut ... 9-pro.html
warto?
- thekingisback
- Model: NB FL
- Wersja: Sportive
Ja osobiście używam takiego co przez bluetooth się łączy i we wszystkich moich i moich znajomych działa i diagnozuje bez zarzutu. Kosztował jakieś 70 zł a zwrócił się kilkunastokrotnie
"Woda, której dotykasz w rzece, jest ostatkiem tej, która przeszła, i początkiem tej, która przyjdzie; tak samo teraźniejszość."
-
- Donator
No właśnie jak szukałem jakiegoś info to wyskakują opinie o tym na Bluetootha +aplikacja na androida. Jedyny szkopuł jest taki że oglądać auto jade jutro a ten na kabel to jedyny jaki mogą mi dostarczyć w 24 godziny
troche zdu***łem sprawe 

- szy
- Donator
- Wersja: GT-S
amazon.co.uk twierdzi inaczej 
do wyboru do koloru, wifi, usb, bluetooth z dostawą jutro:
https://www.amazon.co.uk/s/ref=sr_nr_p_ ... =419157031
np coś takiego, jeśli chcesz wersję z kabelkiem (losowo wybrany):
https://www.amazon.co.uk/DIAGNOSTIC-REA ... rds=elm327

do wyboru do koloru, wifi, usb, bluetooth z dostawą jutro:
https://www.amazon.co.uk/s/ref=sr_nr_p_ ... =419157031
np coś takiego, jeśli chcesz wersję z kabelkiem (losowo wybrany):
https://www.amazon.co.uk/DIAGNOSTIC-REA ... rds=elm327
- szy
- Donator
zainstalowałeś dobry sterownik? z płyty? miałem podobne problemy, dla mojego urządzenia windows znajduje w windows update nowszy sterownik niż ten, który jest na płycie więc trzeba było wymusić instalację starszego, bo domyślnie instalował się sterownik windowsowy
z dobrym sterownikiem FORscan powinien znaleźć interfejs nawet bez samochodu i wywalić błąd, że nie może auta znaleźć - możesz dzięki temu bawić się ze sterownikiem w domu i do auta iść z działającym już zestawem
na screenach FORscan podpięty do interfejsu bez auta i szczegóły sterownika - w tym stanie świeci się czerwona dioda i miga żółta
z dobrym sterownikiem FORscan powinien znaleźć interfejs nawet bez samochodu i wywalić błąd, że nie może auta znaleźć - możesz dzięki temu bawić się ze sterownikiem w domu i do auta iść z działającym już zestawem
na screenach FORscan podpięty do interfejsu bez auta i szczegóły sterownika - w tym stanie świeci się czerwona dioda i miga żółta
- Załączniki
-
- prolific.png (28.68 KiB) Przejrzano 1495 razy
-
- forscan.png (49.93 KiB) Przejrzano 1495 razy
-
- Donator
dzięki, problem w tym że w menadzerze urządzen nie mogę kliknąć "update driver"

ok, system nie pozwala na zainstalowanie z plyty. sprobuje zdeinstalowac wszystko.
zdeinstalowałem, probowałem zainstalowac z płyty ale nie moge bo sterowniki są niezgodne z systemem 64bitowym
Zainstalowałem sterownik sciagnięty z neta - dalej nic
tylko czerwona dioda.

ok, system nie pozwala na zainstalowanie z plyty. sprobuje zdeinstalowac wszystko.
zdeinstalowałem, probowałem zainstalowac z płyty ale nie moge bo sterowniki są niezgodne z systemem 64bitowym

Zainstalowałem sterownik sciagnięty z neta - dalej nic

- szy
- Donator
mutra pisze:zdeinstalowałem, probowałem zainstalowac z płyty ale nie moge bo sterowniki są niezgodne z systemem 64bitowym
Zainstalowałem sterownik sciagnięty z neta - dalej nictylko czerwona dioda.
jak się przedstawia Twój kabel? też prolific? jak tak, to podeślij na pw adres maila, to Ci prześlę swój sterownik
poza tym standardowe pytania:
- sterownik masz odpowiedni dla swojego systemu operacyjnego?
- nie używasz przypadkiem czegoś nowszego niż win7?
- zainstalowałeś sterownik przed podłączeniem kabla?
-
- Donator
Mam win7. Na kablu jest tylko napisane że to wersja v1.5. Na płycie nie ma sterownika do windowsa 7. Instalowałem na dwóch komputerach na jednym system sam znalazł i pobrał sterownik na drugim musiałem ściągnąć sterowniki z neta. W obu przypadkach efekt finalny był taki sam 

- szy
- Donator
Dokonałem odkrycia, więc się podzielę.
Odgrzebałem swój kabel i zdiagnozowałem co wywala sterowniki. Trzeba najpierw podłączyć kabel pod usb, dopiero później do samochodu. Odwrotna kolejność skutkuje koniecznością przeinstalowania sterownika.
Odgrzebałem swój kabel i zdiagnozowałem co wywala sterowniki. Trzeba najpierw podłączyć kabel pod usb, dopiero później do samochodu. Odwrotna kolejność skutkuje koniecznością przeinstalowania sterownika.
- irekJ
- Donator
- Wersja: Mocny Full
Podepnę się pod temat...
Zakupiłem na Ali moduł Bluetooth OBDII (ELM) i wszystko fajnie działa i gada z Torque
Zastanawia mnie tylko czy można go permanentnie zostawić wpiętego w port OBD? Widzę, że nawet bez zapłonu jest tam napięcie bo jakaś dioda świeci. A ja mam bardzo ograniczone zaufanie do "chińszczyzny" i od razu zacząłem się zastanawiać, czy to jakiegoś zwarcia albo błędu nie spowoduje?
Do tego idiotyczne pytanie ale też od razu przyszło mi do głowy... kod parowania to banalne 1234 więc czy jest ryzyko, że ktoś zhakuje/unieruchomi auto? Wiem, że scenariusz Sci-Fi ale dobrze byłoby wiedzieć
Zakupiłem na Ali moduł Bluetooth OBDII (ELM) i wszystko fajnie działa i gada z Torque

Zastanawia mnie tylko czy można go permanentnie zostawić wpiętego w port OBD? Widzę, że nawet bez zapłonu jest tam napięcie bo jakaś dioda świeci. A ja mam bardzo ograniczone zaufanie do "chińszczyzny" i od razu zacząłem się zastanawiać, czy to jakiegoś zwarcia albo błędu nie spowoduje?
Do tego idiotyczne pytanie ale też od razu przyszło mi do głowy... kod parowania to banalne 1234 więc czy jest ryzyko, że ktoś zhakuje/unieruchomi auto? Wiem, że scenariusz Sci-Fi ale dobrze byłoby wiedzieć

Sprawdź po 15/30 minutach czy nadal świeci. Mój się automatycznie wyłącza po chyba 15 minutach.
Szkoda że nie da się go ustawić żeby sam się włączał (chyba że o tym nie wiem) bo przydałby się do automatycznej regulacji głośności na tablecie.
Szkoda że nie da się go ustawić żeby sam się włączał (chyba że o tym nie wiem) bo przydałby się do automatycznej regulacji głośności na tablecie.
- irekJ
- Donator
- Wersja: Mocny Full
U mnie cały czas chyba świeci. Chyba że po tych , grubo ponad, 30 minutach otwarcie centralnego zamka i drzwi go wybudziło. Natomiast po odpaleniu auta bez problemu od razu mi się paruje, nie muszę nic włączać ani grzebać.