matpilch pisze:Może rzeczywiście razem z rollbarem wprowadzić obowiązek posiadania full face?
Pamiętajcie o jednej rzeczy. Kaski zamknięte stanowią dużą trudność w przypadku udzielania pierwszej pomocy. Instrukcje bezpieczeństwa w wielu przypadkach zabraniają prób zdjęcia ich przez osoby inne niz kwalifikowani ratownicy.
gzy pisze:Jeszcze ad.2. Może opcjonalnie zamiast zamykania dachu dopuścić takie wyścigowe siatki do utrzymywania członków kierowcy w aucie?
niespecjalnie mi wyobraźni styka, do czego można je w emiksie zamontować nie posiadając pełnej klatki.
autopaga pisze:równie dobrze może ci się stelaż dachu połamać i trafić w oko podczas rolki,
soft na stelażu ma znikome znaczenie w przypadku rolki, przynajmniej w takim sensie o jakim tu piszecie, jako
zastępstwo na twardy dach. Zamknięty soft może jedynie stanowić ochronę przed na przykład gałęziami przy lądowaniu w krzakach lub przed latającymi częściami w przypadku kolizji z innym pojazdem.
Dr.KoKoN pisze:4. TAK -> tu bym pomyślał nad jakimś sponsorem na to, przy zakupie 200szt to może 1szt wyjść "groszowo"

a wtedy wkleić to do wpisowego na sezon bo i tak każdy kto ma startować dostanie je na początku sezonu.
nie masz noża w samochodzie ? to nierozsądne, z cywilnych 3punktowych pasów dużo trudniej się wypiąć w przypadku blokady niż z szelek. Nie przeczytałem o tym na fejsbuniu, obrócili mnie kiedyś na symulatorze i kazali się z pasów wydostać. Następnego dnia zamówiłem nóż.
Dr.KoKoN pisze:3. TAK -> odezwać się do tej polskiej firmy. ogniochron niech dadzą gaśnice dla zawodników w dobre cenie plus ze 2 duże na parking.
Regulamin MMC wymaga od zawsze posiadania gaśnicy, a i tak jest ona wymagana przepisami w kazdym samochodzie. Więc nie bardzo rozumiem po co sponsorzy i jakieś specjalne zakupy. Jeśli już wykorzystywać
cykl do czegokolwiek to bardzo przydatne byłoby zorganizowanie przy którejś edycji szkolenia z użycia sprzętu przeprowadzonego przez straż pożarną. Prawdziwego, polegającego na ugaszeniu palacego się samochodu. Wbrew pozorom większość ludzi nawet mając do dyspozycji 15 kilogramowy agregat nie zrobi tego skutecznie, jeśli nikt im nie pokaże, jak się do tego zabrać.
autopaga pisze:Mateusz ma rację że trzeba podpisać jakieś sensowne oświadczenia i tyle.
Na ten temat się rozpiszę wiecej trochę później. Na razie tylko tyle: jakiekolwiek oświadczenia podpisywane komukolwiek i w jakiejkolwiek imprezie (nie dotyczy to tylko MMC) mają znaczenie jedynie do momentu kiedy straty są wyłącznie w sprzęcie. W momencie powstania strat w ludziach zaczynają działać procedury państwowe i mało dowcipni panowie zaczynają ustalać winnych nie zważając na to co uczestnik komukolwiek oświadczył.
Sebof01 pisze:I czy ktoś mi wreszcie powie ile jak wysoki powinien być rollbar aby sobie karku nie skręcić? Czy mam filozofować samemu?

Wszystkie regulacje, które znam okreslają minimalną wysokość nie mniej niż 5 cm powyżej czubka kasku. A oprócz tego zwizualizuj sobie załącznik w emiksie, słabo wychodzi seryjny. Jakby sobie końca linii nie ustawiać.
Po
eM