artur, wiadomo, że niby są badania rynku na reprezentatywnych próbach itd itp , tylko że:
- najpierw ktoś musi zlecić ich przeprowadzenie i ktoś je przeprowadzić
- później przeanalizować wyniki - i tu pojawia się pole "do interpretacji" : jakie ktoś chce wnioski wyciągnąć, takie sobie wyciągnie
- następnie te wyniki muszą dotrzeć do osób podejmujących decyzje
- a ci decydujący (najczęściej naczelni słupkolodzy firmy) muszą mieć akurat humorek, żeby w ogóle wziąć to pod uwagę

(a jak ktoś rozumuje wysokością słupka za swojej kadencji, a kadencję ma kilkuletnia, to bardzo często podejmuje decyzje chybione dla firmy w kontekście długoterminowej polityki)
mayones: zgadza się, natomiast co do wyposażenia nie chodziło mi o to, że na Europe są dwie wersje silnika a na US jedna - wtedy faktycznie byłoby odwrotnie. Chodziło mi o wyposażenie (poduchy i inne systemy bezpieczeństwa, A/C i wszystko co -no właśnie- w Europie jest najczęściej/czy było - jak pisałem w poprzedniej wiadomości, ale często i nadal jest - "wyposażeniem dodatkowym", a w US jest albo w standardzie, albo nie próbują zdzierać z Ciebie za to tyle, co w Europie), a w tym, zawsze i od zawsze Europa była traktowana drugoligowo. Inna kwestia to jakość wykańczania np wnętrza itd - bo w US za max 5 lat wymienisz furę, a w Europie, zwłaszcza niezachodniej, jeżdżą do zajechania. To się oczywiście zmienia - to co pisałem w poprzedniej wiadomości o doposażaniu aut na Europę, ale nadal powoli. Teraz to się nawet odwraca - w kryzysie jednym z pomysłów yankes'ów na oszczędności, oprócz robienia zakupów po drodze do domu zamiast jechania osobno, jest niekupowanie nowego auta co 3 lata =) - super bawią mnie takie (jak dla mnie oczywiste) porady ciocii Gieni emitowane w radiu "jak zaoszczędzić kilka $" - i słyszysz coś takiego: "
zamiast jechać osobno po zakupy czy po dziecko do szkoły, jeśli masz sklep lub szkołę na trasie z pracy, odbierz dziecko/zrób zakupy po drodze z pracy"
a kończąc off-topic:
gdzie ta klapa bagażnika w NC miała rdzewieć ?
[ Dodano: 06-08-2013, 15:28 ]Panowie,
mam VIN
jak/którędy/gdzie ją sprawdzić po VIN'ie (jeśli nie w autoryzowanym serwisie) ?
(np fordy można na jednej czy drugiej stronie www sprawdzić)