Alan pisze:Tylko po co mazdzie taki układ? Ja jestem sceptyczny co do tego, bo dzielenie się samochodem legendą z inną marką jest dla mnie niezrozumiałe. Do tej pory mx-5 to był jeden z symboli mazdy, a teraz co, alfa będzie nagle robiła to samo w innym opakowaniu?

Po pierwsze mazda straci klientów, po drugie legenda miaty się trochę rozmyje IMO.
Po to im taki układ, że od 4 lat rok po roku są w plecy. A co do klientów, to raczej ich zyska, oczywiście nie bezpośrednio, ale skoro będą produkować wszystko w Hiroszimie, to sumarycznie dwóch produktów pewnie sprzeda się więcej niż jednego. Wyobrażam to sobie tak, że Alfa będzie kreowana na produkt z wyższej półki niż mx-5, z lepszym wyposażeniem, etc.
[ Dodano: 23-05-2012, 20:11 ]Ruff pisze:Logicznie rzecz rozpatrując to raczej Alfa chce po taniości zrobić sobie w ofercie dobrego roadstera, bo myślę, że mazda dałaby radę sobie zbudować 4 generację MXa skoro z poprzednimi trzema świetnie sobie poradziła

Więc zapowiada się raczej MX brendowany logiem Alfa, ale w obecnym świecie księgowych to zawsze może nas coś zaskoczyć...
Biorąc pod uwagę daty premiery (2013 ND, 2015 AR) to dokładnie tak będzie. I strzelam, że Alfa będzie lepiej wyposażona, sporo droższa i cięższa