Czaterja działu technicznego
pytania różne...
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
Witam!
Wie moze ktos gdzie w wa-wie mozna znalesc jakas miate do rozbiorki, potrzebuje kilku drobiazgow do wnetrza ... Szukalem w allegro ale i nic niema w wa-wie, a daleko gdzies jechac tez niebardzo mi sie chce :neutral:
Pozdrawiam
Wie moze ktos gdzie w wa-wie mozna znalesc jakas miate do rozbiorki, potrzebuje kilku drobiazgow do wnetrza ... Szukalem w allegro ale i nic niema w wa-wie, a daleko gdzies jechac tez niebardzo mi sie chce :neutral:
Pozdrawiam
Witam.
Czy zwrotnice od mazdy 626 (z lat 92-96) pasują do mazdy mx5 z 98roku(NB)
?
Czy zwrotnice od mazdy 626 (z lat 92-96) pasują do mazdy mx5 z 98roku(NB)
?
Doroslosc rozni sie od dziecinstwa cena zabawek.
Pytanie za 100 pkt. Gdzie w NA powinna być gaśnica? Tak jakoś zauważyłem ostatnio że jej nie posiadam. Od razu kupiłem i... nie bardzo mam pomysł gdzie ją zamocować. Nie chce wiercić nowych dziur . Wolałbym wykorzystać coś co już jest.
Jest jakos przymocowana czy luźno sobie leży ?
Tak z ciekawosci pisze jak wyglądaja naklady finansowe i nakłady pracy.
Chodzi mi o silnik klze 2.5 v6 czy są inne które by wchodziły?
Oczywiscie nie mam zamiaru robić.Czysta ciekawość
video.google.pl/videoplay?docid=-8525747707473798474&q=miata+v6&total=7&start=0&num=10&so=0&type=search&plindex=1
Chodzi mi o silnik klze 2.5 v6 czy są inne które by wchodziły?
Oczywiscie nie mam zamiaru robić.Czysta ciekawość
video.google.pl/videoplay?docid=-8525747707473798474&q=miata+v6&total=7&start=0&num=10&so=0&type=search&plindex=1
Ostatnio zmieniony 14 lis 2007, 8:46 przez Ben_sage, łącznie zmieniany 2 razy.
- Fiveopac
- Administrator
- Model: NC
- Wersja: 2,5 Turbo
- Kontakt:
Ben_sage pisze:Tak z ciekawosci pisze jak wyglądaja naklady finansowe i nakłady prac
Olbrzymie.
Ben_sage pisze:Jakie zmiany?
- Wyzreźbic nową miske olejowa bo wszystkie silniki serii K sa montowane poprzecznie
- wyrzezbic mocowania
- ulepic z gliny flansze pod skrzynie
- nowa instalka elektryczna, zegary itp
- ulepic trąbki (ITB Individual Throttle Bodies) jako ze nie ma cudu bys upchal kolektor pod maską i skierowal go w dobra strone
- elektronika do ogarniecia ITB
- customowe kolektory wydechowe
- wrzucic do bagazniak 50kg ziemniakow by zachowac neutralnosc prowadzenia mazdy.
+ setki innych pierdołek ..
Sztuka dla sztuki. Taki swap nie jest wogule uzasadniony ekonomicznie. Moc rzedu KLZE mozna wydusic z silniak seryjego za duzo mniejsze pieniadze, nieporownalnie latwiej i bezwzglednie bardziej niezawodnie.
Wiedzialem że tylko ty odpiszesz.Oczywiscie ja takich zamiarów nie miałem tylko ciekawość.Silnik fajnie pracował ale jakoś wlaśnie nie było wogole widac osiągów na tym filmiku.Faktycznie efekt w stosunku do pracy i ceny nie warty zachodu.
Myslalem o paru przeróbkach to już tak poza tematem wszystko co miało byc powiedziane ty odwaliłeś.
Przed mocniejszymi przerobkami myslalem czy nie sprobowac czegoś takiego :
ciup lżejsze koło zamachowe o około 1,5 kg ale nie dużo.Czy Uważasz może można sobie pozwolić na lżejsze koło do madzi?troszke potraszyli mnie tym....
Wydech 4-2-1 uklad wydechowy 2,5
wypolerowac kanały w kolektorze ssacym,
Obrobka glowicy i polerka kanalów
wyczyscic zawory,komplecik uszczelek,nowe kable zaplonowe
ciekawe co by z tego wyszło.
Myslalem o paru przeróbkach to już tak poza tematem wszystko co miało byc powiedziane ty odwaliłeś.
ciup lżejsze koło zamachowe o około 1,5 kg ale nie dużo.Czy Uważasz może można sobie pozwolić na lżejsze koło do madzi?troszke potraszyli mnie tym....
- Konrad
- Model: NA
- Wersja: BRG TAN
- Kontakt:
Ben_sage pisze:Wiedzialem że tylko ty odpiszesz.Oczywiscie ja takich zamiarów nie miałem tylko ciekawość.Silnik fajnie pracował ale jakoś wlaśnie nie było wogole widac osiągów na tym filmiku.Faktycznie efekt w stosunku do pracy i ceny nie warty zachodu.
Wiesz, na początek proponuję Ci wydanie 30 euro na Miata Performance Book by Norman H. Garrett. Znajdziesz tam odpowiedzi na większość nurtujących Cię pytań i nagle zobaczysz, że pozostałe przestaną Cię nurtować;)
ALWAYS BLUE SKY !!!
2004-2019 1.6 NB '99 Bandit
2019- NA'92 BRG TAN
2019- NA'92 BRG TAN
- Fiveopac
- Administrator
- Model: NC
- Wersja: 2,5 Turbo
- Kontakt:
Ben_sage, przejrzyj forum miata.net, wybierz jakis projekt N/A i sie na nim wzoruj Tak bedzie najpewniej.
Dobry poczatek
Konrad pisze:Wiesz, na początek proponuję Ci wydanie 30 euro na Miata Performance Book by Norman H. Garrett. Znajdziesz tam odpowiedzi na większość nurtujących Cię pytań i nagle zobaczysz, że pozostałe przestaną Cię nurtować;)
Dobry poczatek
- Konrad
- Kontakt:
Zawór EGR, czyli recylkulacji spalin. NB jak widzę;) Do czego służy? Raczej niczego nie poprawia - badziewie montowane pod naciskiem terroru ekologów;)
Jakie nagrody w tym quizzie?
Jakie nagrody w tym quizzie?
ALWAYS BLUE SKY !!!
2019- NA'92 BRG TAN
2019- NA'92 BRG TAN
-
- Wersja: V-special
Jeśli chodzi o EGR to zgoda ale to chyba nie jest zawór tylko czujnik sterujący zaworem. Powina być do niego podłączona wiązka przewodów ale widać ostatni właściciel nie przejmował się ekologią. Zastanawiam się czy jeżeli wiązka jest odłączona to zawór EGR jest w pozycji zamkniętej?
Nagrodą w quizie jest alarm Meta System, który niestety nie działa (działa-nie) Jeżeli ktoś zna ten alarm to proszę o kontakt.
Nagrodą w quizie jest alarm Meta System, który niestety nie działa (działa-nie) Jeżeli ktoś zna ten alarm to proszę o kontakt.
- Załączniki
-
- 101_0283%.jpg (28.09 KiB) Przejrzano 3340 razy
- Konrad
- Kontakt:
opisane w EPC jako zawór.
ENGINE: GASOLINE-ENGINE 4-CYLINDER SUPPLEMENT
1370A; EMISSION CONTROL SYSTEM (INLET SIDE) (1600CC)
20-300 VALVE,E.G.R.
Do obejrzenia na katalogu online.
ENGINE: GASOLINE-ENGINE 4-CYLINDER SUPPLEMENT
1370A; EMISSION CONTROL SYSTEM (INLET SIDE) (1600CC)
20-300 VALVE,E.G.R.
Do obejrzenia na katalogu online.
ALWAYS BLUE SKY !!!
2019- NA'92 BRG TAN
2019- NA'92 BRG TAN
-
juz o paliwach było na forum Możesz poczytać co tam ludzie pisali.
U mnie akurat jest na odwrót. 95 oktanów zdecydowanie szybciej ucieka z baku od 98. Oczwiście przy takiej samej jeździe A 98 jest bardziej żywa
U mnie akurat jest na odwrót. 95 oktanów zdecydowanie szybciej ucieka z baku od 98. Oczwiście przy takiej samej jeździe A 98 jest bardziej żywa
więcej spalił, bp się chciałeś przekonać czy faktycznie lepszejsza no i w efekcie końcowym była bardziej normalna jazda. mnie spala około 10 litrów VPR(99okt) o 12-13 litrów 95, przy normalnej jeździe ( a dla niektórych moja normalna jazda to już dość ostro )
meping, fajne masz spalanie i to przy 1,6
kliknij sobie na moj link www i porownaj spalanie przy roznych typach benzyny. tylko pamietaj, ze to sa tankowania, wiec w sumie trzeba patrzec na spalanie przy nastepnym tankowaniu
kliknij sobie na moj link www i porownaj spalanie przy roznych typach benzyny. tylko pamietaj, ze to sa tankowania, wiec w sumie trzeba patrzec na spalanie przy nastepnym tankowaniu
R.E.D., fajna strona, muszę się zalogować
zauważyłem, że 98 spalasz jednak więcej
a ja się martwiłem, że mi dużo pali 7,8 oczywiście 95
zauważyłem, że 98 spalasz jednak więcej
a ja się martwiłem, że mi dużo pali 7,8 oczywiście 95
516 566 767
Piszę poprawnie po polsku.
Piszę poprawnie po polsku.