Krótkie pytania krótkie odpowiedzi
co z czym i do czego
Moderatorzy: pirul, Moderator Detalingu, Moderatorzy
-
- Moderator Detalingu
- Model: Inny
- Kontakt:
Wygrzej dobrze po lakierowaniu na słońcu, najlepiej miesiąc. Potem delikatna korekta lakieru, porządne odtłuszczenie i na to najlepiej jakąś ceramikę. Jeśli nigdy wcześniej tego nie robiłeś to polecam Cquartz UK 3.0 albo Aqua Coating one.
Sposób na piękny lakier !
Zabezpieczenie antykorozyjne !
NA 90' 1.6
NA 91' 1.6
NA 92' 1.6
NA 93' 1.6
NA 94' 1.8
NB 99' 1.6
NBFL 00' 1.6
NBFL 01' 1.6
NC 08' 1.8
Zabezpieczenie antykorozyjne !
NA 90' 1.6
NA 91' 1.6
NA 92' 1.6
NA 93' 1.6
NA 94' 1.8
NB 99' 1.6
NBFL 00' 1.6
NBFL 01' 1.6
NC 08' 1.8
- krystian1916
- Model: NC FL2
- Wersja: PRHT 2.5
Polecam zestaw soft od colourlock
- Andrut
- Moderator Detalingu
- Wersja: 2,5L
Najlepiej to pokaż w jakim sa stanie te skóry. Nie polecam wiertaki bo mozesz lakier uszkodzić.
jesli chodzi o marke produktów to np KecaV jest super. Chodź ja nie lubie tych płynnych odzywek do skór i sam używam raczej kremów.
- Andrut
- Moderator Detalingu
Z tego zdjęcia wynika że niewiele tu juz ugrasz.
Niestety wykończenie już trochę popękało i jest to naturalne zużycie. Ewentualnie mozna kupic odzywke która troche zamaskuje te rysy np od furniture clinic
Niestety wykończenie już trochę popękało i jest to naturalne zużycie. Ewentualnie mozna kupic odzywke która troche zamaskuje te rysy np od furniture clinic
Drodzy detailerzy, temat czyszczenie materiałowego dachu w NC 
Aktualnie moje podejście do czyszczenia, to płukanie wodą na myjce samoobsługowej, a co jakiś czas miękka szczotka i dedykowany środek do czyszczenia.
W dziale nie znalazłem jeszcze postu z opinią osób bardziej doświadczonych, więc na początek szybkie pytania:
1. Woda pod ciśnieniem z myjki, czy szlauch? Miękka szczotka i dedykowany sonax, czy może rękawica z mikrofibry i szampon do mycia auta też da radę, a może jeszcze coś innego?
2. Myjnie samoobsługowe - z jakich programów warto korzystać, a jakich unikać? Tylko płukanie, czy może coś więcej?

Aktualnie moje podejście do czyszczenia, to płukanie wodą na myjce samoobsługowej, a co jakiś czas miękka szczotka i dedykowany środek do czyszczenia.
W dziale nie znalazłem jeszcze postu z opinią osób bardziej doświadczonych, więc na początek szybkie pytania:
1. Woda pod ciśnieniem z myjki, czy szlauch? Miękka szczotka i dedykowany sonax, czy może rękawica z mikrofibry i szampon do mycia auta też da radę, a może jeszcze coś innego?
2. Myjnie samoobsługowe - z jakich programów warto korzystać, a jakich unikać? Tylko płukanie, czy może coś więcej?
-
- Donator
- Model: ND
- Wersja: GT Sport nav+
Jak masz zaimpregnowany dach to specjalnie nie ma co myć - ja spłukuje myjką (moja ma robocze ciśnienie 90bar i z odległości metra nie ma problemu) I wygląda na czysty.pulmoll45 pisze: ↑27 mar 2023, 12:45Drodzy detailerzy, temat czyszczenie materiałowego dachu w NC
Na samoobsługowej ja bym żadnej chemii na dachu nie używał. Płukanie wodą zdemineralizowaną i powinno być ok.
Cześć,
Pojawiły mi się przebarwienia na dachu. Czym to najlepiej usunąć i zabezpieczyć na przyszłość.
Dzięki!
Pojawiły mi się przebarwienia na dachu. Czym to najlepiej usunąć i zabezpieczyć na przyszłość.
Dzięki!
- Załączniki
-
- 2D2AB492-C2A8-4A75-8CAA-75E643FA5D33.jpeg (4.14 MiB) Przejrzano 48 razy
-
- 62252060-5B1D-4933-B67F-213370718C8C.jpeg (4.67 MiB) Przejrzano 48 razy
- Andrut
- Moderator Detalingu
Odnosnie mycia dachu to ja zawsze myłem normalnie rękawica i szamponem i 0 problemów.
Chemia na myjniach bezdotykowych jest dość agresywna (na BP nawet Ph13) więc nie jest ona obojetna zabezpieczeniu na lakierze czy materiale.
Czy myc czy nie myć hmm myjnia bezdotykowa jest do spłukania a nie mycia. I mniejszym złem bardzo często jest spłukanie niz nie spłukanie. Ja np klienta zalecam wizytę na bezdotyku po każdej trasie tak żeby owady nie smazyły się na lakierze
Do kolegi odnosnie "przebarwień"
jak na moje oko on jest po prostu brudny. Kup dedykowany środek do czyszczenia dachów. Wyszoruj go porządnie daj mu wyschnąc a następnie zabezpiecz. jeśli to nie da porządanego efektu to zotaje lakierowanie środkami renovo
Chemia na myjniach bezdotykowych jest dość agresywna (na BP nawet Ph13) więc nie jest ona obojetna zabezpieczeniu na lakierze czy materiale.
Czy myc czy nie myć hmm myjnia bezdotykowa jest do spłukania a nie mycia. I mniejszym złem bardzo często jest spłukanie niz nie spłukanie. Ja np klienta zalecam wizytę na bezdotyku po każdej trasie tak żeby owady nie smazyły się na lakierze
Do kolegi odnosnie "przebarwień"
jak na moje oko on jest po prostu brudny. Kup dedykowany środek do czyszczenia dachów. Wyszoruj go porządnie daj mu wyschnąc a następnie zabezpiecz. jeśli to nie da porządanego efektu to zotaje lakierowanie środkami renovo