Skrzynie w ND

Technicznie o generacji ND / NDFL /RF

Moderatorzy: pirul, Moderatorzy

Kaz0r
Model: ND
Wersja: Nd2

06 lip 2025, 4:06

bjorm pisze:
03 lip 2025, 20:37
@Kaz0r Masz 1.5 czy 2.0? Bo jeśli to 1.5 to juz w ogole wisienka na torcie.
2.0 Homura,
Uzywany jako daily wiec przebieg szybko rosnie.

Miedzygaz odrywajac piete i bez problemu daje rade w adidasach/"trampkach", ale nie jest to najwazniejszy element, po prostu staram sie w ruchu miejsckim eleganco plynnie jezdsic redukujac do rond i progow zwalniajacych.
Ogolnie wspomnialem o tym, zeby dac odczucie, ze skrzynia biegow padla pomimo posiadania z mojej strony empatii mechanicznej. Samo obcowanie ze skrzynia i "maszyna" jest b. Satysfakcjonujace w MX5 i za to ja kocham.
Tez nie rozumiem, dlaczego przez tyle lat nie ogarneli niezawodnego przeniesienia 200nm nawet przy mininalnej wadze jako priorytecie.

Jescze trafilem raz czerwony blad istopa/e loopa (nie pamietam juz, ale o ladowaniu) z komunikatem o natychmiastowym zatrzymaniu- zniknal po ponownym odpaleniu i juz sie nie pojawil od prawie roku.
Awatar użytkownika
Wojtek Wawa
Donator
Donator
Wersja: freedom+bilstein

09 lip 2025, 15:43

Teraz dają chyba 6 lat gwarancji? Trzymam kciuki. Ja też zawsze międzygaz przy redukcji, aktualnie mam trzecią skrzynię biegów. Tylko ja akurat lubię szybko przyśpieszać i jeździć bokiem, a to skrzyni szkodzi.
Dlatego też chyba mało jeżdżę moim ND. Bo nie chcę przechodzić tego znów. Wolałbym ND bez skrzyni, ale o tym pisałem w innym wątku (o jej następcy).

Życzę powodzenia i długich dekad na tej nowej sztuce.
Awatar użytkownika
latar
Donator
Donator
Model: NB FL

01 sie 2025, 19:11

Po mojemu, a trochę już tego gruzu przerobiłem, największym problemem jest sztywność obudowy skrzyni niczym wieczka od jogurtu.

Wał obraca się w prawo więc podczas napędzania cała konstrukcja aż do dyfra gnie i rotuje się w kierunku zadu kierowcy. Dodając do tego wbijanie biegów w czasie napędzania się z prawych zakrętów dochodzimy do sytuacji w której aplikacja 3. czy 4. wjeżdża w zęby po skosie. Synchrondostaje po garach i ...raz, dwa, trzy i kabooom.

Osobiście dostosowuję styl jazdy i nitkę w prawych nawrotach tak, żeby wbijanie 3. wypadało na bardziej wyprostowanych kołach. Wrzucam ją dopiero wtedy, kiedy auto już się uspokoi i przestaje walczyć z fizyką. Inaczej to nie jazda, tylko rzeźnia skrzyni.
Awatar użytkownika
MMRS
Donator
Donator
Wersja: SkyFreedom

01 sie 2025, 19:59

latar pisze:
Po mojemu, a trochę już tego gruzu przerobiłem, największym problemem jest sztywność obudowy skrzyni niczym wieczka od jogurtu.

Wał obraca się w prawo więc podczas napędzania cała konstrukcja aż do dyfra gnie i rotuje się w kierunku zadu kierowcy. Dodając do tego wbijanie biegów w czasie napędzania się z prawych zakrętów dochodzimy do sytuacji w której aplikacja 3. czy 4. wjeżdża w zęby po skosie. Synchrondostaje po garach i ...raz, dwa, trzy i kabooom.

Osobiście dostosowuję styl jazdy i nitkę w prawych nawrotach tak, żeby wbijanie 3. wypadało na bardziej wyprostowanych kołach. Wrzucam ją dopiero wtedy, kiedy auto już się uspokoi i przestaje walczyć z fizyką. Inaczej to nie jazda, tylko rzeźnia skrzyni.
Coś musi w tym być, regularnie serwisujemy Czecha z 300 konną Miatą, przyjeżdża do nas od powiedzmy 2019-2020 roku, wspólnie zrobiliśmy kilkadziesiąt, a może nawet powyżej 100 przebiegów po hamowni…to 2017 albo 2018 rok ND1…300 koni i ponad 300 niuta, ktoś mi powie dlaczego wciąż fabryczna skrzynia? Podejrzewam że pomaga nie torowanie i pajęczyna z hardrace’a pod podłogą…
Awatar użytkownika
latar
Donator
Donator

01 sie 2025, 20:18

Trzeba w to iść!
Awatar użytkownika
latar
Donator
Donator

02 sie 2025, 12:01

A swoją drogą to Walters Motorsports twierdzi, że najlepszy olej do tej skrzyni (w przypadku 100% drogowego przebiegu) to Ford 75W90 BO 1L WSDM2C200C.
Mam na pólce więc niedługo zaleję do Streeta. Zobaczymy jak to będzie chodzić.
Awatar użytkownika
AlbertK.
Wersja: ND3

02 sie 2025, 18:30

Pajęczyna pod podłogą ma Waszym zdaniem ma jakiś realny wpływ na sztywność łączenia wału ze skrzynią? Nie chciałem przesadzać z usztywnianiem karoserii, ale w tej sytuacji może warto? 🙃
Danillo
Donator
Donator
Model: Inny
Wersja: ND1

03 sie 2025, 9:38

Ja swojej nie toruję ale nawet na ulicy unikam zmian biegów w zakrętach. Już Zasada pisał o tym w swojej książce, żeby przed zakrętem wbić bieg którym chce się przejechać dany zakręt.

Myślę, że w czasach w których on jeździł powód był jeszcze inny- brak serwa i synchronizacji w skrzyni ale jak widać zasada uniwersalna nawet dziś.
Pozdrawiam, Danillo
Awatar użytkownika
Wojtek Wawa
Donator
Donator
Wersja: freedom+bilstein

05 sie 2025, 17:24

Jedna z moich skrzyń padła podczas zmiany biegu podczas driftu w zakręcie (skończyła się jedynka i wbiłem dwójkę, żeby dalej pociągnąć zabawę i to był koniec skrzyni). Więc potwierdzam, żeby tego nie robić.
Ale skrzynia OEM padła przy szybkim stacie spod świateł i zmianie z 1 na 2 na prostej. Więc nie tylko prawe zakręty ją zabijają.
Awatar użytkownika
MMRS
Donator
Donator

05 sie 2025, 17:48

Wojtek Wawa pisze:
05 sie 2025, 17:24
Jedna z moich skrzyń padła podczas zmiany biegu podczas driftu w zakręcie (skończyła się jedynka i wbiłem dwójkę, żeby dalej pociągnąć zabawę i to był koniec skrzyni). Więc potwierdzam, żeby tego nie robić.
Ale skrzynia OEM padła przy szybkim stacie spod świateł i zmianie z 1 na 2 na prostej. Więc nie tylko prawe zakręty ją zabijają.
Wojtku, to zależy od szczęścia, mam na myśli kiedy ją napoczniesz i kiedy z nią skończysz 😂
Można napocząć w łuku, a wysadzić na prostej 😜
I odwrotnie…

P.S. Wróble na dachu ćwierkają , że niebawem MPS Clinic odwiedzisz 🙃😛
Awatar użytkownika
TerminatorPi
Donator
Donator
Model: ND RF

10 sie 2025, 20:32

latar pisze:
aplikacja 3. czy 4. wjeżdża w zęby po skosie.
Poczekaj, ale co wjeżdża po skosie? Bo które zęby lecą w skrzyniach w ND?
Dyzia Bo czerwone są najszybsze
Tylko kierowca jest zielony :-D
Koza team member!
KorppX

06 gru 2025, 7:44

Czy ktoś próbował wlać do skrzyni metal guarda? Według Piotr Testuje https://m.youtube.com/watch?v=mxYxYDFRq ... GM7w%3D%3D jest o wiele mniejsze tarcie.
Zastanawiam się czy dodać do skrzyni jak będę wymieniał na wiosnę olej, tym bardziej że butelka to jakieś 50 zł.
ODPOWIEDZ