Smród spalin/spalenizny z nawiewów podczas postoju

Technicznie o generacji ND / NDFL /RF

Moderatorzy: pirul, Moderatorzy

Reptail
Model: ND RF

23 paź 2025, 7:50

Witam, raz podczas żwawego pokonywania zakrętów coś mi w Maździe strzeliło, był wielki huk, od tego czasu zacząłem czuć smród z nawiewów, ale tylko podczas postoju, w trakcie jazdy nie było problemów. Pojechałem do jednego mechanika, ponoć sprawdził szczelność wydechu i żadnych nieprawidłowości nie znalazł. Pojechałem do innego mechanika to powiedział że osłona termiczna kolektora wydechowego jest do wymiany i przez nią czuć ten smród. Faktycznie ta osłona była cała popękana, co ciekawe wygięte było także jedno mocowanie tej osłony (to mocowanie znajduje się na kolektorze), no ale wymieniłem tę osłonę, zapłaciłem już kupę hajsu, bo ciężko ją dostać, ale niestety problem dalej występuje. Już trochę nie wiem co zrobić, wydałem ponad 1k na ten problem, a koniec końców nic się nie dowiedziałem. Miał ktoś podobny problem i mógłby doradzić?
Pacjent to MX-5 RF 2017 2.0
Awatar użytkownika
vodka
Model: ND
Wersja: RF AT

28 paź 2025, 7:17

A może to kolektor strzelił?
bjorm
Donator
Donator

28 paź 2025, 14:11

Oslona termiczna kolektora odpowiedzialna za spaliny w kabinie... matko swieta...
Jak juz tam sie cos wygielo to znaczy ze pewnie kolektor gdzies pekl i jest nieszczelny.
Co ma oslona do spalin? Tyle samo co powietrze w oponie do powietrza w dolocie.
マツダ恋人 || ND 1.5 + NCFL 2.0 ||
Kiedyś: NC 2.5 FM + 20th A + 1.8 || NBFL Mem + Mem || będzie: ... RX-9 Genesis ||
Awatar użytkownika
MMRS
Donator
Donator
Wersja: SkyFreedom

29 paź 2025, 9:17

bjorm pisze:
28 paź 2025, 14:11
Oslona termiczna kolektora odpowiedzialna za spaliny w kabinie... matko swieta...
Jak juz tam sie cos wygielo to znaczy ze pewnie kolektor gdzies pekl i jest nieszczelny.
Co ma oslona do spalin? Tyle samo co powietrze w oponie do powietrza w dolocie.
Jak oczy łzawią na postoju to tak jak podejrzewa @bjorm :
- pęknięty kolektor
- nieszczelne połączenie kolektor / sekcja centralna
- nieszczelność na uszczelce głowica / flansza kolektora (najmniej prawdopodobne)

Co do osłony termicznej, to mógłbyś nawet bez tej osłony jeździć i nie ma prawa śmierdzieć - to osłona termiczna nie osłona przeciwsmrodowa 🙂
Reptail

30 paź 2025, 10:53

Dzięki za odpowiedzi, jestem pod względem mechaniki niestety zielony, więc zaufałem mechanikowi. Ale to jak walnął kolektor to może pomyślę od razu o jakiś modyfikacjach żeby moc zwiększyć :D
Awatar użytkownika
Luki78

03 lis 2025, 21:10

Reptail pisze:
30 paź 2025, 10:53
Dzięki za odpowiedzi, jestem pod względem mechaniki niestety zielony, więc zaufałem mechanikowi. Ale to jak walnął kolektor to może pomyślę od razu o jakiś modyfikacjach żeby moc zwiększyć :D
Podepnę się pod temat, jeśli można...
Czy po wymianie kolektora trzeba stroić jakoś kompa?
Czy to na zasadzie pług and play.
I czy znacząco podwyższa to hałas ?
Jakieś długie i krótkie 4w1 są...
Sorry być może za proste pytania.

Mx 5 to moje daily, mam teraz tylko ostatni ulter i przy obrotach do 3500 ma trasie jest cicho. Nie chciałbym tego aż tak bardzo zrujnować.
Ale chęć jest coś pomotać.
ODPOWIEDZ