Wielosezon ND

Technicznie o generacji ND / NDFL /RF

Moderatorzy: pirul, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Konioczynka
Donator
Donator
Model: Inny
Wersja: ND3 Homura

04 paź 2024, 8:12

Cześć,
potenza s001 przy 10 stopniach NA PLUSIE i deszczu, jest chyba najgorszą oponą jaką miałem :kciukdol:
Jestem ogromnym fanem wielosezonów - mam w dwóch daily i po wczorajszych incydentach muszę zmienić opony.
Jeździł ktoś na jakimś wielosezonie (premium) w mx5? O jesieniozimę się nie boję, zastanawia mnie przeginanie pały w lecie.
Z drugiej strony gorszej opony od potenzy to chyba mieć nie można :bang:
W daily nie mam w ogóle zastrzeżen (goodyear i miszelinki), ale to daily.
Zimą raczej nie będę jeździł, może od wielkiego dzwonu.
KoniOczynka
NBFL 1.6 => NCFL 2.0 => ND3 2.0 Homura
Awatar użytkownika
irekJ
Donator
Donator
Model: ND
Wersja: Mocny Full

04 paź 2024, 10:04

Miałem wielosezony przez kilka lat w ND, nie premium i nie na lato. Generalnie sprawdzały się bdb na jesień i wiosnę. W zimie, w granicach rozsądku, pozwalały nawet pojechać po ośnieżonej drodze i nie zginać na lodzie, ale już pokonanie jakiegokolwiek wzniesienia było praktycznie niemożliwe na choć trochę wyślizganym śniegu.
Natomiast nie wyobrażam sobie jazdy latem, już późną wiosną przy temp powyżej 15 stopni wyczekiwałem momentu przerzucenia się na letnie opony, ponieważ Miata dostawała drugiego oddechu. Jak ma służyć do jazdy po bułki to pewnie będzie ok, jeśli czasem ma skręcać i hamować to będzie lipa wg mnie.
Dodam, że w puszce używam od 6 lat Michelin CrossClimate (drugi komplet aktualnie) i tu jest 100% zadowolenia. I subiektywne wrażenia są takie, że nadal jest to bardziej opona zimowa, która jest wystarczająco poprawna w lecie.
Awatar użytkownika
Konioczynka
Donator
Donator
Model: Inny
Wersja: ND3 Homura

04 paź 2024, 10:49

No właśnie tego się obawiam,
hmm Ok to biorę jednak letniaki tylko i tyle. Bo w zimie nie będę prawie jeździł, a jak mam potem cały sezon się męczyć tak jak teraz jesienią na potenzie to nie o to chodzi.
KoniOczynka
NBFL 1.6 => NCFL 2.0 => ND3 2.0 Homura
Awatar użytkownika
dudek_t

11 paź 2024, 19:43

Ja nawet na słabych zimówkach (Yoko 902) nie dałem radę swobodnie jeździć po śniegu. Na wielosezonach to chyba w zasadzie niewykonalne w tym lekkim aucie.
Na lato jak chcesz więcej przyczepności polecam Brigestone Potenza Sport. Niby linia ta sama co S001 a opona kompletnie inna. Jak jest nowa (wiek a nie bieżnik) to klei mega.
Awatar użytkownika
mike_d
Donator
Donator
Wersja: SkyFreedom Karai

14 paź 2024, 14:09

Potenza Sport klei jak głupia, ale jest też mega głośna - przy traktowaniu miaty jako (not so grand) tourer, dźwięk jest zauważalny i przeszkadza
Awatar użytkownika
dudek_t

14 paź 2024, 14:17

Wypalony Bastuck powoduje że opony toczą się absolutnie bezszelestnie :D
ODPOWIEDZ