[NC-PRHT/coupe] Eliminacja luzu między tylną szybą a dachem

Technikalia dotyczące generacji NC / NCFL1 / NCFL1

Moderatorzy: pirul, Moderatorzy

bugsy

31 sie 2010, 10:14

Witam,

Zastanawiam się czy istnieje możliwość naprawy/wyeliminowania szczeliny pomiędzy tylną szybą a tylną częścią dachu w NC PRHT/coupe.

Problem polega oryginalnie zaobserwowałem przez to, że przy zamkniętych oknach (top up) i włączeniu nawiewu pojawiał się świst z tyłu. Dalsze testy z użyciem wody pokazały, że niestety w przypadku potraktowania tych okolic strumieniem wody pod ciśnieniem, troszkę wody (krople) przedostały się do środka.

Po wizycie w serwisie Mazdy dostałem zimny prysznic na głowę.... oni stwierdzili, że to pewnie cały dach trzeba wymienić... za bagatela 7000EUR.

Stąd pytanie, czy da się jakoś docisną tą szybkę, gdyż wtedy ten problem zostałby wyeliminowany.

Z góry dziękuję za pomoc.

p.s. problem oryginalnie był opisany jako część większego postu:
http://forum.mx5klubpolska.pl/viewtopic.php?p=80109.
Mayk
Model: NB FL
Wersja: 1.6T

31 sie 2010, 10:33

Nic dziwnego, że coś popłynęło jak potraktowałeś to wodą pod ciśnieniem. Tym, że pojawiło się odrobinę kropli z środku w takim wypadku bym się nie przejmował - raczej zastanawiałbym się nad tym świszczeniem głównie.

Nie ma tam jakiejś uszczelki pomiędzy tymi elementami?
110@???KM
134@???Nm
bugsy

31 sie 2010, 14:23

Właśnie jest tam uszczelka, którą podejrzewam o to, że nie jest dociśnięta wystarczająco, gdyż jeśli ręką docisnę szybę, popychając górną krawędź w górę, nie słyszę już świstu.

Patrzyłem na mechanizm i wygląda na to, że są dwie opcje:
- docisnąć wszystko, dociągając dach mocniej na zamknięciu,
- dołożyć jedną więcej podkładkę na mocowaniu szyby do ramy metalowej.

Czy ktoś z was przerabiał już ten problem?

[EDIT]
Opcja pierwsza - dociągnięcie u góry, nie zmieniło za bardzo problemu. Dociągnąłem na maxa.

Wygląda na to,że w momencie gdy domyka sie pokrywa miejsca na dach, całość jest ciągnięta delikatnie do tyłu, przez co pojawia sie nieszczelność.
ODPOWIEDZ