Malcolm_X tez ma cos takiego.
kupilem taki zestaw (2 cale, normalnie zamknięty):
https://pl.aliexpress.com/item/40013553 ... 14dbf81a72
kolega wspawał (wiem, estetyka nie jest najwyższych lotów ale tez nie zabiegałem o to

)

- IMG_20210327_091646.jpg (452.08 KiB) Przejrzano 2041 razy

- IMG_20210327_091629.jpg (582.04 KiB) Przejrzano 2041 razy
jak widać pomysł jest taki by otwarty zawór pomijał tłumik końcowy i kierował spaliny do jednej z rur wydechowych
sterowanie za pomocą pilota, zasilanie podłączone w okolicach tylnej lampy więc działa tylko wtedy gdy są zapalone światła. Trzeba przeciągnąć wężyk do podciśnienia przez długość auta i podłączyć do dolotu, zaworka sterującego i elektroniki. Wszystko jest w zestawie.
Są też inne zestawy tego typu różniące się średnicą, rodzajem zaworu, sterowania i nie wiem czym jeszcze
na zamkniętym zaworze dzwięk jest chyba taki jak seria, może trochę głośniejszy (zawór chyba nie jest do końca szczelny), generalnie jak to 2.5 z kolektorem dość basowy.
Przy otwartym zaworze dźwięk jest dużo ostrzejszy, bardziej wyścigowy
będąc na Silesii poprosiłem o pomiar. Wersja cicha przy 3500rpm dała bodaj 82dB, głośna 99 czyli idealnie pod limitem toru (100dB). W porównaniu do kilku wydechów mój głośny jest ledwo słyszalny
Jestem bardzo zadowolony z tego wynalazku. Co prawda mi już przeszło i jeżdzę prawie wyłącznie na cichym ale np. córka zawsze daje głośny