Lusterko wsteczne - wtyczka
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
-
- Donator
- Model: Inny
- Wersja: ND1
Wychodziły w jakimś modelu w USA na pewno. W ostatnim wNC3 kupionym w PL nie miałem tego.
Chcesz instalować? Są tutoriale np https://m.youtube.com/watch?v=8qDW2eBza1s
Chcesz instalować? Są tutoriale np https://m.youtube.com/watch?v=8qDW2eBza1s
Pozdrawiam, Danillo
- mike_d
- Donator
- Model: ND
- Wersja: SkyFreedom Karai
Ok, jeśli nawet ostatni wypust u nas tego nie miał to trochę tłumaczy.
Kupiłem przez pomyłkę frukta który powinien pasować do NC - Mazdowe lusterko ze ściemnianiem; homelinkiem i kompasem (źle spojrzałem na roczniki bo szukałem do ND) - i zanim sprzedam to chcę wogóle sprawdzić czy działa żeby na minę kogoś nie wsadzić (importowałem z US of A).
Kupiłem przez pomyłkę frukta który powinien pasować do NC - Mazdowe lusterko ze ściemnianiem; homelinkiem i kompasem (źle spojrzałem na roczniki bo szukałem do ND) - i zanim sprzedam to chcę wogóle sprawdzić czy działa żeby na minę kogoś nie wsadzić (importowałem z US of A).
Jak najbardziej wychodziły - moja NC FL2 z końca produkcji ma właśnie takie lusterko. Ma przy dolnej krawędzi jeden przycisk do włączania.
Przy okazji - sporo jeździełem nocą i zauważyłem że samo-ściemniające się lusterko działa super, szkola tylko że lusterka boczne tego nie mają

- AndrzejG
- Donator
- Model: NC FL
- Wersja: Summer 2.0
Mam u siebie takie ale wersję bez kompasu. W emixach ztcw były tylko z 1 guzikiem (on-off). Do odpalenia, musiał bym zerknąć, choć mogą być różnice. Masa, +stały, +po stacyjce, sygnał ze wstecznego. Jeśli zza oceanu to prawdopodobnie homelink jest na częstotliwościach które w europie są rzadko wykorzystywane wiec trochę kiepsko. No i problem jest w rozmiarach lustra. Jest znacznie większe niż oryginalne. Na serwisach aukcyjnych krąży trochę z nd więc prawdopodobnie będą bardzie rozmiarami dopasowane.
- mike_d
- Donator
A mógłbyś w wolnej chwili cyknac fotkę wtyczki, najlepiej tak żeby piny było widać? Homelink pewnie nie zagada (chociaż mam pomysł żeby sterownik bramy z USA ściągnąć) ale kompas może być fajnym, bezużytecznym bajerembonito pisze: ↑27 kwie 2020, 15:43Jak najbardziej wychodziły - moja NC FL2 z końca produkcji ma właśnie takie lusterko. Ma przy dolnej krawędzi jeden przycisk do włączania.
Przy okazji - sporo jeździełem nocą i zauważyłem że samo-ściemniające się lusterko działa super, szkola tylko że lusterka boczne tego nie mają![]()

Wrzuć zdjecie gniazda bo coś mi się wydaje że wtyczka chyba ta sama co w lusterkach na Europę bez homelinka.
W moim opisie jest ten wtyk
https://r.tapatalk.com/shareLink/topic? ... source=app
Występuje też chyba w wersji 2-rzędowej
W moim opisie jest ten wtyk
https://r.tapatalk.com/shareLink/topic? ... source=app
Występuje też chyba w wersji 2-rzędowej
- AndrzejG
- Donator
Moje lustro co prawda ma w innym miejscu gniazdo, ale samo gniazdo wydaje się być takie samo. Pinów 10, nie wiem do czego aż tyle, ja wykorzystuję 4
- Załączniki
-
- 1.jpg (232.99 KiB) Przejrzano 1690 razy
- AndrzejG
- Donator
1 +12V const. (zasila homelinka)
2 ----------??-------------
3 masa
4 +12 z czujnika b. wstecznego
5 +12 po stacyjce/zapłonie
6 ----------??-------------
7 ----------??-------------
8 ----------??-------------
9 ----------??-------------
10 ----------??-------------
2 ----------??-------------
3 masa
4 +12 z czujnika b. wstecznego
5 +12 po stacyjce/zapłonie
6 ----------??-------------
7 ----------??-------------
8 ----------??-------------
9 ----------??-------------
10 ----------??-------------
- Załączniki
-
- 2.JPG (17.76 KiB) Przejrzano 1687 razy
- AndrzejG
- Donator
Ale jest kilka problemów.
1 - to nie jest lusterko tylko wielkie lustro
, więc trochę trzeba pokombinować żeby nie było kolizji ze słonecznikiem, bardziej będzie pasować gabarytowo takie z ND;
2. przynajmniej w moim modelu fotoelement był fabrycznie na tyle głęboko, że przy ustawieniu dla mx5tki (większy kąt bo mniejsza odległość od kierowcy) kiedy lustro już było oświetlone ten pozostawał w cieniu. Wybebeszyłem gumkę w której ów element siedział, wywlekłem go trochę w bok i do przodu i jest ok
No prawie ok, bo fotoelement jest w dolnej części lustra i czasem, czasem zdarza się, że pada na niego cień z windshota, a lustro już wypala oczodoły.
1 - to nie jest lusterko tylko wielkie lustro

2. przynajmniej w moim modelu fotoelement był fabrycznie na tyle głęboko, że przy ustawieniu dla mx5tki (większy kąt bo mniejsza odległość od kierowcy) kiedy lustro już było oświetlone ten pozostawał w cieniu. Wybebeszyłem gumkę w której ów element siedział, wywlekłem go trochę w bok i do przodu i jest ok

No prawie ok, bo fotoelement jest w dolnej części lustra i czasem, czasem zdarza się, że pada na niego cień z windshota, a lustro już wypala oczodoły.
- Załączniki
-
- 3.jpg (102.85 KiB) Przejrzano 1685 razy
- mike_d
- Donator
AndrzejG -fabrycznie taką wtyczkę miałeś? Aż sobie sprawdziłem gdzie Jaworzno jest bo chętnie podjechałbym sprawdzić czy kompas zadziała- ale to jednak ładny kawałek; może na jakimś zlocie będzie okazja jak covidowe klimaty się skończą
Optymalne wielkością faktycznie nie jest - ale kto by patrzył na praktyczne apekty modząc auto

Optymalne wielkością faktycznie nie jest - ale kto by patrzył na praktyczne apekty modząc auto

- AndrzejG
- Donator

Nie nie nie, skąd pomysł że miałem wtyczkę? Tymczasowo, bardzo tymczasowo

W piny pasuje i jakoś nie wylatuje z gniazda, a plan oficjalnie jest taki, że albo podmienię gniazdo albo poszukam pasującej wtyczki. Wiązkę trzeba było dorobić.
Pozostałe piny pozostają tajemnicą, zcp chyba nawet nie wszystkie mają kontynuację na płytce albo są powtórzone.
Z tych praktycznych aspektów to tak: koniec wypalania oczodołów przez suvy, ducata i inne jumpery, pole widzenia niemal kinowe, jakość samego szkła vs ori, przyciski hmomelinka jak się wywali homelinka

- Załączniki
-
- wtyk-goldpin-5pin.jpg (21.82 KiB) Przejrzano 1669 razy
- marzdin
- Donator
- Wersja: NCFL mode by Five
Czyli na pinie 1 musi być zawsze zasilanie ? czy po rozłączeniu homelink traci pamięć?
Tak myślę bo ew. przy odłączeniu akumulatora trzeba by było programować na nowo.
Tak myślę bo ew. przy odłączeniu akumulatora trzeba by było programować na nowo.
Pozdrawiam serdecznie
Marzdin
Marzdin
- AndrzejG
- Donator
Pamięci prawdopodobnie nie traci, tyle że nie działa. Chociaż na którymś tam schemacie było stałe. Zapewne równie dobrze można tam dać zasilanie po stacyjce. Kwestia funkcjonalności jaka nas interesuje, pod warunkiem że wykorzystamy w ogóle homelinka.
- marzdin
- Donator
- Wersja: NCFL mode by Five
Teoretycznie uczy się różnych pilotów (choć chciał bym to zweryfikować czy takie od naszych szlabanów i bram też), to było by fajne zamiast wozić kilka cały czas przy sobie.
Pozdrawiam serdecznie
Marzdin
Marzdin
Z tego co pamiętam homelink działa tylko dla częstotliwości 315MHz. Są jednak urządzenia, które sprzęgają te systemy z pilotami 433MHz.
Nie wiem na ile to bezpiecznie robią i jak przyjazne w obsłudze są, ale są.
Imho lusterko z homelink jest po prostu za wielkie. Dlatego sam założyłem lusterko fc z 3BM, CX-5, MX-5 ND. W 6GJ chyba też jest takie same ale nie sprawdzałem.
Nie wiem na ile to bezpiecznie robią i jak przyjazne w obsłudze są, ale są.
Imho lusterko z homelink jest po prostu za wielkie. Dlatego sam założyłem lusterko fc z 3BM, CX-5, MX-5 ND. W 6GJ chyba też jest takie same ale nie sprawdzałem.