NCFL PHRT przecieka, tylko co?

Technikalia dotyczące generacji NC / NCFL1 / NCFL1

Moderatorzy: pirul, Moderatorzy

Awatar użytkownika
marzdin
Donator
Donator
Model: Inny
Wersja: NCFL mode by Five

10 kwie 2016, 19:33

Dziś zauważyłem, malutką kałużę w nogach pasażera, wygląda, jak by lało się z tyłu schowka, mam pytanko, czy jest tam jakaś rureczka, która mogła mi się odłączyć i po kilku dniach deszczu woda przedostała się do wnętrza czy bardziej regulacja dachu?
Pozdrawiam serdecznie
Marzdin
Awatar użytkownika
irekJ
Donator
Donator
Model: ND
Wersja: Mocny Full

10 kwie 2016, 22:15

A sprawdzałeś czy w progach nie ma wody?
W mojej starej NBFL własnie tak się dostała woda na podłogę pasażera.
Awatar użytkownika
marzdin
Donator
Donator

11 kwie 2016, 12:34

A jak to sprawdzić ? Madzie mam od niedawna jeszcze sie jej musze dużo nauczyć
Pozdrawiam serdecznie
Marzdin
jqb
Donator
Donator
Wersja: Ikarus ;)

11 kwie 2016, 12:42

W NC jeszcze odpływ tylny jest łączony gdzieś za pasażerem/kierowcą. Możliwe że tam się coś rozłączyło.
Awatar użytkownika
marzdin
Donator
Donator

11 kwie 2016, 12:48

czyli muszę częściowo podnieść dach, odkręcić krateczkę na odpływie i spróbować czymś przetkać,
aaaa i woda pojawiła mi się cieknąc od przodu kabiny, więc to chyba odpływy
Pozdrawiam serdecznie
Marzdin
Awatar użytkownika
ox1
Model: NC

02 cze 2018, 0:36

Miałem ten sam problem, może bez kałuży, ale przy okazji sprzątania znalazłem nad nogami pasażera pod schowkiem przednim zardzewiały element od konstrukcji pod deską rozdzielczą. Nie wyglądało to dobrze i po myciu samochodu sprawdziłem, czy zbiera się tam woda. Niestety, zbierała się na właśnie tym zardzewiałym elemencie. Zdjąłem ten kawałek plastiku między bokiem deski rozdzielczej, a drzwiami od strony pasażera i to samo od strony kierowcy. Z obu stron samochodu widać po rdzy, że woda się dostawała pod deskę rozdzielczą i to co metalowe to już rude, a najgorzej wygląda ten dolny element, na którym się woda zatrzymywała.

Kiedyś czytałem gdzieś o konieczności dodatkowego uszczelniania śrub na podszybiu, a ja głupi uszczelniłem, ale zaślepki :) Co się okazuje, że mocowanie plastiku pod szybą (plastik pod wycieraczkami) jest na śruby, które wchodzą w plastikowy element, który to wchodzi na wcisk w blachę. Jak się go wyjmie, to jest dziura na wylot prosto pod deskę rozdzielczą - czyli tędy dostaje się woda. Uszczelnienie fabrycznie zastosowane rozsypuje się w rękach po paru latach, więc puszcza wodę i wszystko w środku rdzewieje w dół. Na świeżo właśnie wyjąłem śruby, grubo wytrzymałym uszczelniaczem poleciałem dookoła plastiku, w który wchodzi śruba, przykręciłem z powrotem wszystko i zanim wsadziłem zaślepki to jeszcze w te dziury też grubo wlałem, ale tak by był dostęp do śruby. Na koniec zaślepki i zobaczymy przy następnym myciu, czy rozwiąże to problem. Następny etap to usunięcie rdzy i zabezpieczenie tego... Co do uszczelniacza, to jest to jakiś wytrzymały do 300stopni (do uszczelniania silników), ale najważniejsze, że w razie czego przyjemnie się go zeskrobuje i nie zostawia śladów.

Filmik, który porusza ten temat i mi pomógł: https://www.youtube.com/watch?v=SICtskHMzdI
Awatar użytkownika
emixfajf
Donator
Donator
Model: NB FL
Wersja: Sportive Turbo

03 cze 2018, 20:03

ox1 pisze:Miałem ten sam problem, może bez kałuży, ale przy okazji sprzątania znalazłem nad nogami pasażera pod schowkiem przednim zardzewiały element od konstrukcji pod deską rozdzielczą. Nie wyglądało to dobrze i po myciu samochodu sprawdziłem, czy zbiera się tam woda. Niestety, zbierała się na właśnie tym zardzewiałym elemencie. Zdjąłem ten kawałek plastiku między bokiem deski rozdzielczej, a drzwiami od strony pasażera i to samo od strony kierowcy. Z obu stron samochodu widać po rdzy, że woda się dostawała pod deskę rozdzielczą i to co metalowe to już rude, a najgorzej wygląda ten dolny element, na którym się woda zatrzymywała.

Kiedyś czytałem gdzieś o konieczności dodatkowego uszczelniania śrub na podszybiu, a ja głupi uszczelniłem, ale zaślepki :) Co się okazuje, że mocowanie plastiku pod szybą (plastik pod wycieraczkami) jest na śruby, które wchodzą w plastikowy element, który to wchodzi na wcisk w blachę. Jak się go wyjmie, to jest dziura na wylot prosto pod deskę rozdzielczą - czyli tędy dostaje się woda. Uszczelnienie fabrycznie zastosowane rozsypuje się w rękach po paru latach, więc puszcza wodę i wszystko w środku rdzewieje w dół. Na świeżo właśnie wyjąłem śruby, grubo wytrzymałym uszczelniaczem poleciałem dookoła plastiku, w który wchodzi śruba, przykręciłem z powrotem wszystko i zanim wsadziłem zaślepki to jeszcze w te dziury też grubo wlałem, ale tak by był dostęp do śruby. Na koniec zaślepki i zobaczymy przy następnym myciu, czy rozwiąże to problem. Następny etap to usunięcie rdzy i zabezpieczenie tego... Co do uszczelniacza, to jest to jakiś wytrzymały do 300stopni (do uszczelniania silników), ale najważniejsze, że w razie czego przyjemnie się go zeskrobuje i nie zostawia śladów.

Filmik, który porusza ten temat i mi pomógł: https://www.youtube.com/watch?v=SICtskHMzdI

Prawda to..
Jest:
1. NBFL 1.8 '01 Sportive Turbo A3F
2. ND2 2.0 '21 GT 46G
Była:
1.NA 1.6 '91 SU 2.MSM '04 27A 3.NA 1.6 '93 SU 4.NBFL 1.8 '01 Sportive 34K 5.NB 1.8 '98 RS A3F 6.ND 2.0 '16 GT 41W 7.ND2 2.0 '19 Club 47A
pablowrc

05 cze 2018, 0:00

Awatar użytkownika
marzdin
Donator
Donator

24 cze 2018, 14:32

Dzieki za info jak bedzie cieply weekend zagladne na podszybie :)
Pozdrawiam serdecznie
Marzdin
Awatar użytkownika
janux
Donator
Donator
Wersja: Sport

24 cze 2018, 16:31

Z doświadczenia powiem, ze jak wyjmiesz schowek to powinieneś dać radę dojść ręką od dołu do tego plastiku w który wkręcana jest śruba trzymająca podszybie. Wtedy będziesz mógł lekko nagiąć zatrzaski które trzymają element. Ja u siebie wyjmowałam ten plastik żeby go lepiej uszczelnić.
Awatar użytkownika
Bimbak
Wersja: 3rd gen. Limited

24 cze 2018, 19:43

Ja właśnie to robiłem ... wczoraj. Nie ma sensu nurkować pod deskę. Podwazasz ten plastik od góry długim śrubokrętem i wyjdzie. Nic się nie urwało ... nie miało prawa.
ODPOWIEDZ