stozek w nc 1.8 pytania
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
witam czy ktorys z kolegow sie orietuje jak zalozyc filtr sportowy -stozek do enceka 1.8 oczywiscie jest tam przeplywka zintegrowana z obudowa filtra wiecie jak to ogarnac , chodzi mi o dzwiek i mozliwosc w latwego sposobu zainstalowania zimnego dolotu
Robertus
- Dżunior
- Donator
- Model: ND
- Wersja: SkyFreedom Recaro
- Kontakt:
Jeśli nie chcesz korzystać z gotowego rozwiązania oferowanego np. przez AEM czy Moto-East (co IMO jest godne rozważenia), musisz dorobić korpus dla fabrycznego przepływomierza.
W skrócie:
-wykręcasz przepływomierz z obecnej obudowy/dolotu (odpinasz wtyczkę, wykręcasz śrubki i wyciągasz przepływkę)
-wymiarujesz flanszę/adapter przepływomierza, kreślisz to w pliku wektorowym i oddajesz do wycięcia w aluminium lub nierdzewce (grubość myślę ok. 8-10mm).
-mierzysz średnicę dolotu w miejscu montażu przepływomierza
-dobierasz odpowiedniej średnicy rurę, zgodną ze średnicą fabrycznego dolotu w miejscu montażu przepływomierza, z tego samego materiału z którego wykonałeś flanszę
- spawasz flanszę do zewnętrznej ścianki rury, rozwiercasz rurę zgodnie ze średnicą otworu we flanszy, gwintujesz otwory pod śrubki którymi przykręcisz przepływomierz
- dobierasz resztę elementów dolotu, łączysz je ze sobą, montujesz
Oczywiście możesz zastosować inną średnicę rury budując korpus, ale wówczas przepływomierz będzie pokazywał głupoty i będziesz musiał dokonać jakiegoś remapu.
W skrócie:
-wykręcasz przepływomierz z obecnej obudowy/dolotu (odpinasz wtyczkę, wykręcasz śrubki i wyciągasz przepływkę)
-wymiarujesz flanszę/adapter przepływomierza, kreślisz to w pliku wektorowym i oddajesz do wycięcia w aluminium lub nierdzewce (grubość myślę ok. 8-10mm).
-mierzysz średnicę dolotu w miejscu montażu przepływomierza
-dobierasz odpowiedniej średnicy rurę, zgodną ze średnicą fabrycznego dolotu w miejscu montażu przepływomierza, z tego samego materiału z którego wykonałeś flanszę
- spawasz flanszę do zewnętrznej ścianki rury, rozwiercasz rurę zgodnie ze średnicą otworu we flanszy, gwintujesz otwory pod śrubki którymi przykręcisz przepływomierz
- dobierasz resztę elementów dolotu, łączysz je ze sobą, montujesz
Oczywiście możesz zastosować inną średnicę rury budując korpus, ale wówczas przepływomierz będzie pokazywał głupoty i będziesz musiał dokonać jakiegoś remapu.
MX-5 ND SkyFreedom
Elise S2 111R '06 | Boxster 981 GTS '15 | Cayman 981 GT4 '16 | i3 120Ah '18 | Multivan T5 '15 #TriWóz | Taycan GTS Sport Turismo
CE 04 | RnineT

Elise S2 111R '06 | Boxster 981 GTS '15 | Cayman 981 GT4 '16 | i3 120Ah '18 | Multivan T5 '15 #TriWóz | Taycan GTS Sport Turismo
CE 04 | RnineT
- Dżunior
- Donator
- Kontakt:
Hehe! Dzięki nickesh
koro, jeśli miałbyś ochotę pobawić się i porzeźbić, mogę pomóc Ci w przygotowaniu pliku z modelem flanszy. Daj znać tu lub na PW.
Ps. w drinkach

koro, jeśli miałbyś ochotę pobawić się i porzeźbić, mogę pomóc Ci w przygotowaniu pliku z modelem flanszy. Daj znać tu lub na PW.
Ps. w drinkach

MX-5 ND SkyFreedom
CE 04 | RnineT

CE 04 | RnineT
- Dżunior
- Donator
- Kontakt:
Na dniach wyciągnę z kartonów turbokit BEGI i ogarnę temat - jest to przygotowany pod oryginalną przepływkę.
MX-5 ND SkyFreedom
CE 04 | RnineT

CE 04 | RnineT
- grzes
- Model: NA
- Wersja: 93' LE
- Kontakt:
w moim temacie NC da się znaleźć kilka fotek jak miałem zamontowany kit K&N z stożkiem.
w zestawie k&n jest "adapter" który się używa do przepływki, można by samemu zmajstrować albo po prostu kupić..
w zestawie k&n jest "adapter" który się używa do przepływki, można by samemu zmajstrować albo po prostu kupić..
NA BRG 95'/ NA 93’/ 95' 1.8T/ Rx8 HP/ NC 1.8+/ Rx8 HP/NB Mazdaspeed 300+/ Rx8 40th /ND SkyFreedom / Rx8 R3/ ND Sky RF AT+
90’ Cosmo 20B/ 93' NA/ 80' RX7 FB/ 77'RX4
https://www.facebook.com/machinedperformance
90’ Cosmo 20B/ 93' NA/ 80' RX7 FB/ 77'RX4
https://www.facebook.com/machinedperformance
-
- Donator
- Model: Inny
- Wersja: Ikarus ;)
Apropo dolotu ciekawi mnie jeszcze jedna rzecz
NOPRO oferuje zamiennik tej oryginalnej gumy, która znajduje się przy przepustnicy, która podobno polepsza reakcje na gaz. Ciekawe czy to prawda, bo samo kolanko kosztuje worek pieniędzy:
http://rev9autosport.com/nopro-high-flo ... elbow.html
A właściwie jedynym problemem tutaj jest ten wąż od zaworka PCV.
Tutaj jest ciekawy DIY dolot opisany:
http://forum.miata.net/vb/showthread.php?t=373274
Praktycznie identyczny jak rozwiązania 'firmowe', z tym że ma więcej złączek.

http://rev9autosport.com/nopro-high-flo ... elbow.html
A właściwie jedynym problemem tutaj jest ten wąż od zaworka PCV.
Tutaj jest ciekawy DIY dolot opisany:
http://forum.miata.net/vb/showthread.php?t=373274
Praktycznie identyczny jak rozwiązania 'firmowe', z tym że ma więcej złączek.
chodzi mi koledzy glownie o fajny dzwiek
pomysl mam taki, zeby obciac w miejscu styku przepllywki z gorna obudowa filtra i na te obcieta czesc zalozyc stozek . stad pytanie czy w nc-ku z 1.8 ma ktos stozek i jak ma to czy duza jest ruznica w dzwieku lub w mocy czy jest lepszy dol , czy spadek mocy czy jakies inne objawy
pomysl mam taki, zeby obciac w miejscu styku przepllywki z gorna obudowa filtra i na te obcieta czesc zalozyc stozek . stad pytanie czy w nc-ku z 1.8 ma ktos stozek i jak ma to czy duza jest ruznica w dzwieku lub w mocy czy jest lepszy dol , czy spadek mocy czy jakies inne objawy
Robertus