Hej,
gdy auto jest rozgrzane i parkuję samochód w garażu (w sensie, że w okół jest cicho, a dźwięk może odbijać się od samochodów obok) słyszę delikatne klekotanie (nie jest to szum, pisk, wycie itp.,) dźwięk ustępuje gdy wcisnę sprzęgło. To normalny dźwięk sprzęgła/skrzyni czy raczej coś się kończy?
Pzdr.
Piotrek
Delikatne klekotanie gdy sprzęgło nie jest wciśnięte
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
- Konioczynka
- Donator
- Model: Inny
- Wersja: ND3 Homura
Hej,
Wszyscy mówią docisk, ja mówię luz na łożysku wałka ataku.
Wszyscy mówią docisk, ja mówię luz na łożysku wałka ataku.
KoniOczynka
NBFL 1.6 => NCFL 2.0 => ND3 2.0 Homura
NBFL 1.6 => NCFL 2.0 => ND3 2.0 Homura
-
- Donator
- Model: NA
- Wersja: 1.6 '92
Standard w NA/NB, ten typ tak ma. W moich MX-5kach zawsze było to słyszalne po jeździe na torze, po spokojnej jeździe na ulicy raczej rzadko.
była: Mała aka MX-5 NB Twilight Blue '99 1.6 110KM
była: Babcia aka 323 BF Canal Blue Metallic '88 1.6 88KM
jest: Zygzak aka MX-5 NA Classic Red '92 1.6 115KM
była: Babcia aka 323 BF Canal Blue Metallic '88 1.6 88KM
jest: Zygzak aka MX-5 NA Classic Red '92 1.6 115KM
Dźwięk jest taki jak w filmie poniżej (tu akurat ND), w opisie filmu i w kilku innych miejscach znalazłem info, że nie ma się czym przejmować, a dźwięk występuje we wszystkich gen. Czy ktoś jest w stanie to potwierdzić?
- LUKI171202
- Model: NC
- Wersja: 1.8 soft top
ja miałem to samo i wymieniłem najpierw łożysko oporowe i dalej klekotało, potem wymieniłem całe sprzęgło z dociskiem - nadal klekotało, wkońcu jak wymieniłem wysprzęglik to problem się skończył (okazało się, że od nie zmieniania płynu hamulcowego wysprzęglik zardzewiał w środku i nie odbijął do końca po puszczeniu sprzęgła przez co łożysko oporowe odbijało się od docisku stąd to klekotanie, na puszczonym sprzęgle wysprzęglik musi lekko dociskać łożysko oporowe do docisku -wtedy jest cisza)