Głośna skrzynia biegów 6b
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
Cześć, zauważyłem pewne zjawisko podczas jazdy a w zasadzie na postoju. Jak dodaje gazu na postoju słyszę delikatne metaliczne(myślałem ze to osłona wydechu) odgłosy kiedy wcisnę sprzęgło jest cisza. Podobny dźwięk występuje podczas przyspieszania z niskich obrotów. Byłem przekonany ze chodzi o wydech ale jak zauważyłem ze po naciśnięciu sprzęgła robi się cicho to stawiam na skrzynie. Może ktoś już miał podobny problem. Nie jest to coś strasznego ale mnie denerwuje. Mam już kupiony nowy olej ale nie myśle ze to pomoże w rozwiązaniu problemu. Ile może kosztować remont skrzyni biegów i ewentualnie do kogo się zwrócić w sprawie remontu? Może jeszcze spróbować sprawdzić sprzęgło ale moim zdaniem chodzi jeszcze bardzo dobrze.Pozdrawiam
NA 1.6 90KM 96r w garażu
NC 2.0 07r nowy zakup
NC 2.0 07r nowy zakup
- Fiveopac
- Administrator
- Model: NC
- Wersja: 2,5 Turbo
- Kontakt:
Łożysko oporowe do wymianyBedzio pisze: ↑17 lut 2023, 10:32Cześć, zauważyłem pewne zjawisko podczas jazdy a w zasadzie na postoju. Jak dodaje gazu na postoju słyszę delikatne metaliczne(myślałem ze to osłona wydechu) odgłosy kiedy wcisnę sprzęgło jest cisza. Podobny dźwięk występuje podczas przyspieszania z niskich obrotów. Byłem przekonany ze chodzi o wydech ale jak zauważyłem ze po naciśnięciu sprzęgła robi się cicho to stawiam na skrzynie. Może ktoś już miał podobny problem. Nie jest to coś strasznego ale mnie denerwuje. Mam już kupiony nowy olej ale nie myśle ze to pomoże w rozwiązaniu problemu. Ile może kosztować remont skrzyni biegów i ewentualnie do kogo się zwrócić w sprawie remontu? Może jeszcze spróbować sprawdzić sprzęgło ale moim zdaniem chodzi jeszcze bardzo dobrze.Pozdrawiam

- bystry9191
- Model: NC FL
- Wersja: Prht
Ktoś się orientuje jaki jest dostęp do tego łożyska oporowego i ile jest z tym roboty ? Jeździć i obserwować, czy raczej wymieniać od razu?
- Fiveopac
- Administrator
- Model: NC
- Wersja: 2,5 Turbo
- Kontakt:
Rozsypać się raczej nie rozsypie i można z tym jeździć ale będzie wkurzać coraz bardziej. Do zrzucenia jest skrzynia biegów co jest dosyć prostą czynnością.bystry9191 pisze: ↑01 mar 2023, 5:50Ktoś się orientuje jaki jest dostęp do tego łożyska oporowego i ile jest z tym roboty ? Jeździć i obserwować, czy raczej wymieniać od razu?
- bystry9191
- Model: NC FL
- Wersja: Prht
Łożysko oporowe skrzyni czy sprzęgła? Tak jak pisałeś robi się to coraz bardziej wkurzające