[NC] Key less - problem
Niedziałające karty Key Less - brak relacji.
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
Cześć,
Posiadam Mx5 z systemem na kartę. Problem w tym, że zarówno odpalanie jak i centralny zamek działa mi tylko z kluczyka. Problem dotyczy obydwóch kart, świecą jak się klika guziki ale żadnej reakcji nie obserwuję.
Czy miał z Was ktoś podobny problem lub wie jak to rozwiązać.
Nie wiem też jakie one mają zasięgi ale odpalić auto też mogę bez karty (chyba, że immo jest w tym malutkim kluczyku) karty odniosłem na ok 15 metrów od auta.
Posiadam Mx5 z systemem na kartę. Problem w tym, że zarówno odpalanie jak i centralny zamek działa mi tylko z kluczyka. Problem dotyczy obydwóch kart, świecą jak się klika guziki ale żadnej reakcji nie obserwuję.
Czy miał z Was ktoś podobny problem lub wie jak to rozwiązać.
Nie wiem też jakie one mają zasięgi ale odpalić auto też mogę bez karty (chyba, że immo jest w tym malutkim kluczyku) karty odniosłem na ok 15 metrów od auta.
- Załączniki
-
- IMG_20200907_112958.jpg (2.38 MiB) Przejrzano 1437 razy
- Alex
- Donator
- Model: NC
- Wersja: Niseko
- Kontakt:
zakladam ze baterie sprawdziles. jakie maja napiecie?
pozdrawiam
Alex
były: NC 2.5 , NA 1.6/90+ jest: Niseko 2.5/RomDrop
182HP/242Nm
A forum post should be like a skirt. Long enough to cover the subject material, but short enough to keep things interesting
https://alexengineering.pl
Alex

A forum post should be like a skirt. Long enough to cover the subject material, but short enough to keep things interesting
Przede wszystkim wrzuć nową baterię do karty, złóż kluczyk w całość, odepnij akumulator w samochodzie na parę minut, podłącz i sprawdź czy pomogło. Jeżeli system nadal nie działa - czy samochód pika w jakiś sposób jak próbujesz go zamknąć albo otworzyć? Czy po włączeniu zapłonu na zegarze z ciśnieniem oleju świeci się coś na czerwono podczas jazdy? Realnie zabawa dla kogoś z komputerem kto się zna na tym systemie.
Baterie włożyłem nową i nic.
Jak wkładam ten plastik do stacyjki to na zegarkach mi świeci KEY ok niemoge przekręcić stacyjki. Jakby karty nie widział. Jednak jak odpale normalnym kluczykiem to wszystko jest ok, odpala i wszystkie lampki gasną. Może antena w aucie?
Jak wkładam ten plastik do stacyjki to na zegarkach mi świeci KEY ok niemoge przekręcić stacyjki. Jakby karty nie widział. Jednak jak odpale normalnym kluczykiem to wszystko jest ok, odpala i wszystkie lampki gasną. Może antena w aucie?
Tych anten w samochodzie jest chyba z pięć, więc antena raczej nie.
Brzmi jak by Ci karty wyleciały z centralki. Spróbuj zaprogramować na nowo. Jest na to jakaś procedura której z głowy nie pamiętam, ale coś w typie: zostaw otwarte drzwi, trzy razy przekręć kluczyk bez odpalania, zamknij i otwórz drzwi, dwa razy naciśnij sprzęgło, przekręć kluczyk ;) W internecie albo instrukcji bez problemu ją znajdziesz.
Poprzedni właściciel mojego samochodu miał dokładnie taki sam objaw jak piszesz - keyless przestał działać, ale wszystko wokół działało poprawnie. Wystarczyło wprogramować obie karty na nowo i od tamtego czasu wszystko jest ok.
Brzmi jak by Ci karty wyleciały z centralki. Spróbuj zaprogramować na nowo. Jest na to jakaś procedura której z głowy nie pamiętam, ale coś w typie: zostaw otwarte drzwi, trzy razy przekręć kluczyk bez odpalania, zamknij i otwórz drzwi, dwa razy naciśnij sprzęgło, przekręć kluczyk ;) W internecie albo instrukcji bez problemu ją znajdziesz.
Poprzedni właściciel mojego samochodu miał dokładnie taki sam objaw jak piszesz - keyless przestał działać, ale wszystko wokół działało poprawnie. Wystarczyło wprogramować obie karty na nowo i od tamtego czasu wszystko jest ok.
Kupiłem sobie złącze diagnostyczne i Key Less nie wywala żadnych błędów.
Odpowoadajac na pytanie, tak mogę używać tylko kluczyka do otwierania i odpalania auta. Karta jest zupełnie obca dla mojej Mazdy
Dzisiaj spróbuję zaprogramować je na nowo. Czytałem też na forum mazdy 6, że można forscanem dodać kluczyk.
Odpowoadajac na pytanie, tak mogę używać tylko kluczyka do otwierania i odpalania auta. Karta jest zupełnie obca dla mojej Mazdy

Dzisiaj spróbuję zaprogramować je na nowo. Czytałem też na forum mazdy 6, że można forscanem dodać kluczyk.
- Alex
- Donator
- Wersja: Niseko
- Kontakt:
Forscanem można programowac immo przy zwykłym kluczyku, natomiast magiczna procedura z otwieraniem drzwi itd dotyczy programowania pilota
https://r.tapatalk.com/shareLink/topic? ... source=app
Być może z keyless jest podobnie ale nie miałem okazji sprawdzić
przy użyciu Tapatalka
https://r.tapatalk.com/shareLink/topic? ... source=app
Być może z keyless jest podobnie ale nie miałem okazji sprawdzić
przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2020, 10:30 przez Alex, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Alex
182HP/242Nm
Alex

- Spaniard
- Donator
- Wersja: 2.0 AT
Sprawdźcie dobrze baterie. Nie wiem co tam siedzi ale pewnie jakieś cr2016/25/32 i czy właściwa? U siebie w kluczyku typu scyzoryk wymieniłem baterię na nową z Ikea i pilot nadal nie działał. Dopiero alkaliczna renomowanego producenta ruszyła elektronikę.
-
- Wersja: 2.0 160KM Manual
Mam dwie zakodowane i teoretycznie działające karty wraz z kluczami. Niestety samochód nie reaguje na komendy z pilota. Muszę otwierać i odpalać auto z kluczyka.
Myślę, że problem może być z anteną transmittera keyless. Chciałbym sprawdzić, czy nie jest na przykład rozłączona, ale nie znajduję w sieci informacji o jej lokalizacji w samochodzie. Czy ktoś wie gdzie umiejscowiona jest ta antena w NC-ku z 2005r?
Myślę, że problem może być z anteną transmittera keyless. Chciałbym sprawdzić, czy nie jest na przykład rozłączona, ale nie znajduję w sieci informacji o jej lokalizacji w samochodzie. Czy ktoś wie gdzie umiejscowiona jest ta antena w NC-ku z 2005r?