Juz jakis czas pracuje nad swoja Magda aby doprowadzic ja do najlepszego mozliwego stanu technicznego i wizualnego. W zasadzie juz jestem przy koncu ale jest jedna rzecz z ktora nie moge sobie poradzic.
Chodzi o to ze na biegu jalowym czuc delikatnie ze silnik nie chodzi idealnie rowno. NIE chodzi o falowanie obrotow, tego raczej nie ma (w zalczniku wykres z Torque). Chodzi o to, ze pomimo wzglednego utrzymania obrotow, wibracje ktore czuje za pomoca swojego tylka nie sa rownomierne a raczej takie skaczace (troche mniej za chwile troche wiecej, przerwy nierowne).
Sytuacja ma miejsce na nagrzanym silniku (moze na zimnym tez ale z uwagi na wyzsze obroty niezauwazalne przeze mnie). MAF sensor czysty i dziala. PCV valve wymieniony (btw zajefajnie go umiescili w NC :/..). Intake manifold czysty, PCV nie plul olejem. Swiece wyminione. Olej i filtry wymienione. Zawory nie klekocza. Zuzycie oleju w normie (ewentualne ubytki raczej ze wzgledu na okazjonalne odwiedzanie okolic czerwonego pola). Spalanie w trasie super, w miescie mieszczace sie w sredniej. Brak problemow z odpalaniem (-15C odpala od pierwszego tak samo przy +40C). Serwisowany na bierzaco w Mazdzie (btw oni problemu nie widza a ja dalej czuje to dupskiem). Brak stozka, std filtr powietrza. W ogole cale auto jest stockowe poza zawiasem i stabami. Brak smietany na korku oleju. Jedyne co zauwazyelm to to ze olej robi sie bardzo szybko czarny, ale z tego co czytalem na to nie ma reguly.
Jedyne co mi przychodzi do glowy wlasne wstryskiwacze (brudne/cieknace). Ktos juz przerabial temat i moze jakos pomoc? Warto wykrecac i oddawac do czyszczenia, a moze mozna jakos samemu zdiagnozowac najpierw? Autko ma 110kkm (potwierdzone wydrukami z mazdy, ksiazka serwisowa i naznaczeniem Bozym

Z gory dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam,
Rafal
PS: Mam ELMa i Torque Pro, wiec jakby jakie dodatkowe info trzeba bylo wrzucic to oczywiscie moge.
PS2: Zadnej z powyzszych rzeczy nie wymienianem specjalnie zeby rozwiazac wspomniany drobny problem a po prostu ze wzgledu na zuzycie/zalecenia serwisowe/dlugi weekend.