[nb] podpiecie ogrzewania hardtopu

Dział wnikający w techniczne niuanse generacji NA i NB

Moderatorzy: pirul, Moderatorzy

Awatar użytkownika
R.E.D.
Donator
Donator
Model: NB FL

02 cze 2007, 22:16

moze ktos mi poradzi jak podpiac hardtopik do ogrzewania? dach ma wtyczke po tej samej stronie co soft, ale ma 3 piny - w przeciwienstwie do 2 pinow w "szmatce" :???:

musi byc jakas przejsciowka czy wystarczy podpiac tylko dwa (jeszcze nie sprawdzalem czy pasuja wtyczki)?
kempi
Kontakt:

03 cze 2007, 6:34

To prawda, z auta wychodza 3 kable a do topu (soft i hard) wchodza dwa.
NA ma wtyczke ze zwyklymi konektorami w ksztalcie I_I ,a NB ma specjalna, mala w ksztalcie III.
Jesli hardtop jest z NB to nie masz problemu, jesli z NA to poszukaj wtyczki ze schrott-u, moze byc od soft-topu. Podam ci schemat polaczenia, jesli bedziez potrzebowac.
Kempi
Awatar użytkownika
R.E.D.
Donator
Donator

03 cze 2007, 8:15

kempi pisze:z auta wychodza 3 kable a do topu (soft i hard) wchodza dwa.

u mnie jest wlasnie odwrotnie z auta wychodza dwa kable (na niezaleznych pinach), ktore wchodza do softu, a do hardtopu jest wtyczka na 3 piny. chyba, ze oodpinam nie to co trzeba, ale watpie zeby bylo jeszcze jakies polaczenie oprocz tego w "tunaliku" kolo szyby w softtopie
kempi
Kontakt:

03 cze 2007, 15:56

R.E.D. pisze:chyba, ze oodpinam nie to co trzeba, ale watpie zeby bylo jeszcze jakies polaczenie oprocz tego w "tunaliku" kolo szyby w softtopie

Szukasz za blisko szyby. Gniazdko jest umocowane do panelu za siedzeniem kierowcy.
Swietnie widoczne gdy zlozysz dach.
Kempi
Awatar użytkownika
R.E.D.
Donator
Donator

05 cze 2007, 17:42

jakos nie zauwazylem - musze sie kiedys przyjrzec dokladniej :wink:

wiekszym problemem jest dopasowanie bo delikatnie mowiac powinien byc przesuniety blizej przodu :roll: zacisk tez dosc luzno sie zapina (chyba, ze tylko w sofcie ma miec wieksze opory). zauwazylem, ze przy chromach jest regulacja - na zaciskach chyba tez mozna cos popuscic, ale jak to zrobic najlepiej?
kempi
Kontakt:

06 cze 2007, 0:32

Opis montazu i dokladny opis regulacji hardtopu:

http://www.mx-5.com/me%20my%20mx-5/tips%20tricks/articles/hard_top
Kempi
Awatar użytkownika
R.E.D.
Donator
Donator

07 cze 2007, 12:31

dzieki kempi - co ja bym bez ciebie zrobil :wink:

to moze mi jeszcze ktos doradzi jak i czym najlepiej pomalowac hardtop ? najlepiej cos, co nadaje sie tez do felg co by wyszedl komplet kolorystyczny :wink:
Obrazek
ODPOWIEDZ