Cześć wszystkim,
Poszukuję nowego soft topu do mojej Mazdy MX-5 Miata NA z 1996 roku. W trakcie moich poszukiwań znalazłem dwóch różnych sprzedawców. Czy ktoś z Was miał już doświadczenie z zakupem u któregoś z nich? Który z nich jest lepszy pod względem jakości, trwałości i łatwości montażu?
Linki do produktów:
https://www.ebay.pl/itm/255413788351?_skw=soft+top+mx+5+NA&itmmeta=01JJSV2P34ZBAQ3T29YF5X6RQ0&hash=item3b77d91ebf:g:JeoAAOSwdUJiHwl6&itmprp=enc%3AAQAJAAAA8HoV3kP08IDx%2BKZ9MfhVJKnGQ0Qmhzgxr0y9CYHjRFnByWGA9RgYyRM70nQjYWhrvvxtUM%2BHxtV88NdCqVk61BKt1vUOtJVemMCr2F5wMq%2FSZRC5ed4bSuZKzEJdnJ%2FWQdV8zkNBuUtYhyoPP2hvZiOGDz0iqByKm311EVCsWX70yvaM9QVO%2FiQMcwEShhW0dMwpaJIooAP1sq162C0PmFckhG67Bh1xBjpEJm3yLUq1OHjm95RvX0KBi5M2D8WIA3IztO7qriYc%2FBvGdoFXYNlo4ezaeKhvbeSscHrJ1tX63Y86tDOzPUoDZ%2BMrCVMtyg%3D%3D%7Ctkp%3ABFBM2uGKu5Zl
https://www.ebay.pl/itm/113704870303
Którego sprzedawcę polecacie? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie!
Rekomendacja dotycząca soft topu do Mazda MX-5 NA
Propozycje zakupu soft topu i opinie użytkowników
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
- michalkow
- Model: NA
- Wersja: 1.6 1997
Odradzałbym dach nr 1. Ta chyba nie jest oryginalna konstrukcja w NA. Miałem bardzo podobny dach w swojej. Szyba, w związku z tym, że nie można było jej odpiąć, wyginała się przy otwieraniu dachu, a przez to brzydko się odkształciła. Do tego w moim przypadku szyba wypruła się z dachu na krawędziach, być może przez brak zabezpieczenia w postaci drugiej warstwy materiału (masz coś takiego w drugim dachu, takie jakby fartuchy).
Ogólnie lepiej byłoby zainwestować w dach materiałowy u jednego z fachowców w PL, ale to już niestety przynajmniej 2x wyższa cena.
Ogólnie lepiej byłoby zainwestować w dach materiałowy u jednego z fachowców w PL, ale to już niestety przynajmniej 2x wyższa cena.
Dziękuję za Wasze rady!
Od dłuższego czasu badałem ten temat i porównywałem ceny w Niemczech, Czechach, Anglii, Holandii i oczywiście w Polsce. Ceny w profesjonalnych polskich warsztatach były dość wysokie. Dodatkowo próbowano mnie przekonać, że lepszym wyborem byłby czarny dach, albo informowano mnie, że kolor, który chciałem, nie jest aktualnie dostępny.
Jednak byłem zdecydowany pozostać przy oryginalnym kolorze. Ostatecznie zamówiłem dach z Anglii. Sprzedawca bardzo szybko odpowiadał na moje wiadomości i rozwiał wszystkie moje wątpliwości, dostarczając zdjęcia oraz szczegółowe, jasne informacje. Powiedział, że od 20 lat produkuje dachy do tych samochodów i wysłał produkt w ekspresowym tempie.
Gdy dach do mnie dotrze, podzielę się z Wami informacjami na temat ceny, opłat celnych i jakości!
Od dłuższego czasu badałem ten temat i porównywałem ceny w Niemczech, Czechach, Anglii, Holandii i oczywiście w Polsce. Ceny w profesjonalnych polskich warsztatach były dość wysokie. Dodatkowo próbowano mnie przekonać, że lepszym wyborem byłby czarny dach, albo informowano mnie, że kolor, który chciałem, nie jest aktualnie dostępny.
Jednak byłem zdecydowany pozostać przy oryginalnym kolorze. Ostatecznie zamówiłem dach z Anglii. Sprzedawca bardzo szybko odpowiadał na moje wiadomości i rozwiał wszystkie moje wątpliwości, dostarczając zdjęcia oraz szczegółowe, jasne informacje. Powiedział, że od 20 lat produkuje dachy do tych samochodów i wysłał produkt w ekspresowym tempie.
Gdy dach do mnie dotrze, podzielę się z Wami informacjami na temat ceny, opłat celnych i jakości!

Moja paczka w końcu dotarła!
Została wysłana **12 lutego 2025 roku** i dotarła do **urzędu celnego w Poznaniu 14 lutego 2025 roku**. Skontaktowali się ze mną, aby zapytać o zawartość i materiał, z którego wykonany jest produkt. Natychmiast skontaktowałem się ze sprzedawcą, który szybko odpowiedział i doradził mi, abym podał, że produkt jest w całości wykonany z PVC.
**17 lutego 2025 roku** otrzymałem fakturę na podatek w wysokości **265 PLN**, którą opłaciłem. Następnego dnia, **18 lutego 2025 roku**, paczka została dostarczona do mojego domu w południe. Opakowanie było w dobrym stanie, a soft top nie miał żadnych widocznych uszkodzeń.
**Całkowity koszt: 1852 PLN**
Gdy tylko zamontuję produkt, podzielę się zdjęciami i swoją opinią na temat jakości! **Zdjęcia dodałem na końcu, możecie je zobaczyć.**

Została wysłana **12 lutego 2025 roku** i dotarła do **urzędu celnego w Poznaniu 14 lutego 2025 roku**. Skontaktowali się ze mną, aby zapytać o zawartość i materiał, z którego wykonany jest produkt. Natychmiast skontaktowałem się ze sprzedawcą, który szybko odpowiedział i doradził mi, abym podał, że produkt jest w całości wykonany z PVC.
**17 lutego 2025 roku** otrzymałem fakturę na podatek w wysokości **265 PLN**, którą opłaciłem. Następnego dnia, **18 lutego 2025 roku**, paczka została dostarczona do mojego domu w południe. Opakowanie było w dobrym stanie, a soft top nie miał żadnych widocznych uszkodzeń.
**Całkowity koszt: 1852 PLN**
Gdy tylko zamontuję produkt, podzielę się zdjęciami i swoją opinią na temat jakości! **Zdjęcia dodałem na końcu, możecie je zobaczyć.**