Od dłuższego czasu błąd P1170 mąci mi trochę w głowie. Wyskakuje prawie codziennie, przy powrocie z pracy. W drodze do - wskakuje do puli pending. Samochód: 2001 NBFL 1.6
Wg instrukcji serwisowej do NB:
P1170: Heated oxygen sensor (Front) (Inversion) - When heated oxygen sensor (front) stays above 0.45 V for 42 seconds after the engine has reached normal operation temperature and running at 1.500 rpm or over
Co ciekawe, potrafię dość sprawnie wywołać ten błąd lub go uniknąć. Błąd wyskakuje na prostej, kiedy jadę 80-100 km/h z (bardzo) stabilną nogą na pedale gazu. Dodatkowo z czytnika OBD2 dowiedziałem się, że Fuel System przechodzi w stan 8, czyli - Open loop due to system failure
Jeśli jadę dynamiczniej, na przemian trochę dodając i ujmując gazu - błąd nie wyskakuje.
W zeszłym roku wymieniłem sondę lambda - poprzednia miała padniętą grzałkę. Sonda generalnie działa, monitoruję ją sobie przez appkę i zazwyczaj wszystko wygląda okej. Ale rzeczywiście czasami wskakuje w stan powyżej 0.45 V (rich condition) i tam zostaje.
Mazdowa lista rzeczy do sprawdzenia obejmuje układ paliwowy, zapłonowy, dolotowy itd - 3 strony, 33 punkty...
Ale może ktoś walczył już z tym gremlinem i może coś podpowiedzieć?
Check Engine - P1170
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
-
- Donator
- Model: NB FL
- Wersja: Memories
krs pisze:Siema, poradziles sobie z tym p1170? Wiesz co to bylo?
Zalałem wtyczki sondy zdrową ilością środka do czyszczenia styków elektrycznych, docisnąłem wtyczki porządnie. Błędu nie widziałem już ze 3 tygodnie.
- matth
- Donator
- Model: NB FL
- Wersja: Sportive
Zrobię wykopaliska, od wymiany tłumika środkowego pojawia mi się co jakiś czas błąd p1170, zawsze wskakuje przy jeździe ze stałą prędkością ok 120-140km/h i co ciekawe, najczęściej wskakuje zaraz po tankowaniu. Ki diabeł i jaki to może miec związek z tłumikiem środkowym? Sondy nie wypinali, tylko odkręcona 2 sonda i wkręcona w nowy tłumik wczesniej przez prawie 3 lata ani razi błąd sie nie pokazał..
- Alex
- Donator
- Model: NC
- Wersja: Niseko
- Kontakt:
Zastosowałbym tuleje odsuwajaca sondę, powinno pomoc
przy użyciu Tapatalka
przy użyciu Tapatalka
pozdrawiam
Alex
były: NC 2.5 , NA 1.6/90+ jest: Niseko 2.5/RomDrop
182HP/242Nm
A forum post should be like a skirt. Long enough to cover the subject material, but short enough to keep things interesting
https://alexengineering.pl
Alex

były: NC 2.5 , NA 1.6/90+ jest: Niseko 2.5/RomDrop

A forum post should be like a skirt. Long enough to cover the subject material, but short enough to keep things interesting
https://alexengineering.pl