Alan pisze:Xsara picasso jeśli dobrze pamiętam. Wpisz w wyszukiwarkę to wyskoczy.
Dokładnie, pasują na milion procent ale musi być Picasso mk1
NBFL
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
Enduro pisze:ze to niezbyt legalne zrodlo swiatla, ze wzgledu na miejsce montazu.
wojteks pisze:...25cm od jezdni, ....Odległość 60cm między lampami ...i od skraju nie dalej niż 40cm.
Enduro pisze:pod warukiem ze te domontowne lampki maja homologacje do tego celu.
wojteks pisze:Enduro pisze:pod warukiem ze te domontowne lampki maja homologacje do tego celu.
Od początku toczy się dyskusja o odpowiednich lampach do jazdy dziennej montowanych w miejscu przeciwmgłowych.
O coś mniej więcej takiego http://allegro.pl/swiatla-do-jazdy-dziennej-citroen-c4-c5-c6-xsara-i3766779955.html lub http://allegro.pl/swiatla-do-jazdy-dziennej-led-drl-309-citroen-i3734416118.html czy pasują do NB nie wiem.
Lucas Z pisze:Sigma jakie masz u siebie?
jacek8 pisze:Jaki przekrój ma otwór na przeciwmgielne w NBFL ? Znalazłem takie światła Magneti Marelli http://allegro.pl/swiatla-led-do-jazdy-dziennej-drl-magneti-marelli-i3766695297.html
mają 9 cm średnicy. Producent ok, i cena do zaakceptowania.
Sigma pisze:jacek8 pisze:Jaki przekrój ma otwór na przeciwmgielne w NBFL ? Znalazłem takie światła Magneti Marelli http://allegro.pl/swiatla-led-do-jazdy-dziennej-drl-magneti-marelli-i3766695297.html
mają 9 cm średnicy. Producent ok, i cena do zaakceptowania.
Lampa ma 9cm, także będzie pasować do otworu. Ale śruby montażowe nie. Te w MXach tworzą X z kontami prostymi, te które podlinkowałeś mają mocowanie tworzące prostokąt. Da się to zrobić oczywiście, ale bądź gotów na przeróbki
Hantkus pisze:I powiedzmy jasno jedną rzecz: do założenia lamp innych niż oem/xsara KONIECZNE jest zdjęcie zderzaka, bo inaczej nie ma zupełnie dojścia żeby wspomniane przez Sigmę przeróbki mocowań zrobić. Znam z obdukcji więc wiem co piszę. Chyba że nie zależy Ci na tym żeby lampy się nie ryrały a snopy światła waliły po niebie lub asfalcie
Hantkus pisze:..do założenia lamp innych niż oem/xsara KONIECZNE jest zdjęcie zderzaka, bo inaczej nie ma zupełnie dojścia ..:
R.E.D. pisze:mimo wszystko chyba jednak lepiej jest widoczny samochod na swiatlach mijania - zwlaszcza przy tak niskim montazu dziennych (zwlaszcza przy wjezdzie pod wzniesienie)
Sigma pisze:R.E.D. pisze:mimo wszystko chyba jednak lepiej jest widoczny samochod na swiatlach mijania - zwlaszcza przy tak niskim montazu dziennych (zwlaszcza przy wjezdzie pod wzniesienie)
Chyba obojętnie. Poprawnie wykonane i ustawione światła do jazdy dziennej dają snop światła mocno rozporoszony, skierowany "w górę", w okolicę twarzy kierowców nadjeżdżających. ...
To nie są światła przeciwmgłowe, które świecą przy asfalcie
Sigma pisze:Poprawnie wykonane i ustawione światła do jazdy dziennej dają snop światła mocno rozporoszony, skierowany "w górę", w okolicę twarzy kierowców nadjeżdżających.
Enduro pisze:trzeba zauwazyc, ze MX5 to niewielkie auto, do tego halogeny sa nisko umiejscowione, co wg. mnie nie jest korzystne, jesli chodzi o widocznosc.
kazdy sam moze sie generalnie przekonac sam na drogach ,co do efektywnosci dziennych.
jak dla mnie to halogeny jako dzienne, to lekko niekorzystny wariant.
pozdr.
E
R.E.D. pisze:ale co z tego, jesli wjezdzajac na wzniesienie najpierw wylania sie gora samochodu i juz kilka razy mialem sytuacje, w ktorej wlasnie przez dzienne bedace zamontowane nizej nie widzialem samochodu
R.E.D. pisze:zwlaszcza przy tak niskim montazu dziennych (zwlaszcza przy wjezdzie pod wzniesienie)
wojteks pisze:...
Idąc tym tropem to w MX-5 mozna zamontować dzienne do górnej ramy przedniej szyby i dopiero będzie OK....
Enduro pisze:przeczytaj co piszesz
Enduro pisze:zastanow sie nad sensem tych postow
Enduro pisze:no i lamp dziennych
Enduro pisze:warto
wojteks pisze:...Tu nie było miejsca na wymądrzanie się że przed wzniesieniem nie widać itp. pytanie było prosto sformułowane i myślę że pytający prostej odpowiedzi oczekiwał.
Z mojej strony EOT.
wojteks pisze: Lampy do jazdy dziennej mają poprawiać widoczność samochodu a nie ją gwarantować.
wojteks pisze:Temat zaczął się od prostego pytania, nasza dyskusja mocno się rozwinęła ale nikt nie podał wprost linku do lamp które można zamontować bez rzeźby w miejsce lamp przeciwmgłowych MX-5 NB. Tu nie było miejsca na wymądrzanie się że przed wzniesieniem nie widać itp. pytanie było prosto sformułowane i myślę że pytający prostej odpowiedzi oczekiwał.