[NB] Zamek elektryczny - siłownik (?)

coś nie działa...

Dział wnikający w techniczne niuanse generacji NA i NB

Moderatorzy: pirul, Moderatorzy

Magda

16 lis 2010, 17:53

Moi Mili,

Didi już sprawiał różne elektryczno-podobne problemy i jest kolejny :sad: . Może sprawa błacha, ale nie wiem co biedaczysku dolega...
Mam zamek elektryczny, który trochę dziś zwariował: Odpalam autko - zamki w obydwu drzwiach się zamykają, gaszę autko - otwierają się, czyli niby jest OK, ale:
jak autko jest odpalone i od strony kierowcy otwieram zamek to nie otwiera się od strony pasażera (a wcześniej tak było), tak samo nawala jak chcę zamknąć drzwi :sad: . Dodatkowo jak otwieram samochodzik z pilota to siłownik zaczyna "skakać" w drzwiach (chyba od strony pasażera, a może po obu - ciężko stwierdzić) jak szalony a potem cisza :shock:

Czy ktoś ma jakiś pomysł co za choroba mogła dopaść moje maleństwo i jak je uleczyć :cry: ?

Pozdr
M
majkel
Administrator
Administrator
Model: Inny

17 lis 2010, 8:46

Magda pisze:Mam zamek elektryczny, który trochę dziś zwariował: Odpalam autko - zamki w obydwu drzwiach się zamykają, gaszę autko - otwierają się, czyli niby jest OK, ale:
jak autko jest odpalone i od strony kierowcy otwieram zamek to nie otwiera się od strony pasażera (a wcześniej tak było), tak samo nawala jak chcę zamknąć drzwi :sad: . Dodatkowo jak otwieram samochodzik z pilota to siłownik zaczyna "skakać" w drzwiach (chyba od strony pasażera, a może po obu - ciężko stwierdzić) jak szalony a potem cisza :shock:

To nie seria jest :wink: Skontaktuj się z Ważniakiem, on ten centralny gdzieś na Żoliborzu zakładał zdaje się. Może być najprościej sprawdzić to u oryginalnego autora tego ustrojstwa :mrgreen: To nie pierwszy centralny pochodzący z tego źródła, który w tym roku sprawia jakieś dziwne problemy :mrgreen:

Po
eM
chwilowo bezmiatowy :)
była: BlackBird (Ptaszyna) NBfl'03 1.8 Memories --> http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?t=1149
był: Ptaszor NA'96 1.8 (BP-Z3)--> http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?t=4852
jest: "Saabina" Saab96 V4 '76 --> http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?t=9196
jest: Hieronim.......
Magda

17 lis 2010, 10:12

Dziękować za odpowiedź :wink: Zaraz będę telefonicznie napastować byłego usera :mrgreen: :razz:

Pozdr
M
Awatar użytkownika
Fiveopac
Administrator
Administrator
Model: NC
Wersja: 2,5 Turbo
Kontakt:

17 lis 2010, 17:14

Magda pisze:Didi już sprawiał różne elektryczno-podobne problemy i jest kolejny :sad: . Może sprawa błacha, ale nie wiem co biedaczysku dolega...
Mam zamek elektryczny, który trochę dziś zwariował: Odpalam autko - zamki w obydwu drzwiach się zamykają, gaszę autko - otwierają się, czyli niby jest OK, ale:

Blokuj ci sie ktorys z mechanizmow zamykania drzwi. Silownik a wlasciwie jego sterownik wykrywa opor i probuje zaryglowac poprzez wielokrotne uruchomienie silownika - dlatego "nawala jak szalony". Prawdopodobnie ktores ciegno lub jego przegub w drzwiach jest luzny/ zablokowany. Trzeba zdjac tapicerke w drzwiach i recznie sprawdzic, ktory mechaniczm stawia opor i w ktorym miejscu. Druga sprawa, nei zaszkodzi wymienic silownikow na mocniejsze, mialem podoben problemu ze standardowymi silownikami, wymiana na mocniejsze definitywnie rozwiazala wszelkie klopoty.
Less roof, more fun!
Obrazek
blow-off.pl Najlepsze zawory blow-off i dv w sieci :mrgreen:
Awatar użytkownika
Fifkers
Donator
Donator
Model: NA

17 lis 2010, 19:09

Hehe właśnie niedawno pojawiło mi się coś podobnego w toyocie, gdzie też mam antynapad, więc może również skorzystam z porad :)
Były: NB, NBFL, NC 2,0, NC 2,0 automat, NC swap 2,5 6b, ND 2,0.
Jest NA 1990.
Magda

18 lis 2010, 10:31

Didi oddany do pana od alarmu/zamku centralnego i zobaczymy co wymyśli. Osobiście skłaniam się jednak do wymiany tych siłowników, tak jak Five napisał, tylko czy ktoś wie gdzie takie coś robią w stolicy ??? (Sorry za OT :wink: )
ODPOWIEDZ