sprzęgło NB

Dział wnikający w techniczne niuanse generacji NA i NB

Moderatorzy: pirul, Moderatorzy

gregoriovivo

13 sie 2007, 16:38

siemka, jestem zielony jak tylko można być zielonym jeżeli chodzi o sprawy mechaniczne...
stąd moje głupie pytanie do starych wygów :)

czytając wrażenia ze zlotu natrafiłem na teks RAD MOX'a"
"W drodze powrotnej już przed samą Łodzią miatka Konrada powiedziała , że ma lekko dość takiego traktowania i trochę zgubiła płyn od wspomagania sprzęgła (...) "

temat wspomagania sprzęgła jest mi kompletnie obcy... może mi ktoś z Was to przybliżyć, kiedy wymienić płyn itd? będę wdzięczny za info.
pozdro
Awatar użytkownika
Konrad
Model: NA
Wersja: BRG TAN
Kontakt:

15 sie 2007, 20:58

gregoriovivo pisze:siemka, jestem zielony jak tylko można być zielonym jeżeli chodzi o sprawy mechaniczne...
stąd moje głupie pytanie do starych wygów :)

czytając wrażenia ze zlotu natrafiłem na teks RAD MOX'a"
"W drodze powrotnej już przed samą Łodzią miatka Konrada powiedziała , że ma lekko dość takiego traktowania i trochę zgubiła płyn od wspomagania sprzęgła (...) "

temat wspomagania sprzęgła jest mi kompletnie obcy... może mi ktoś z Was to przybliżyć, kiedy wymienić płyn itd? będę wdzięczny za info.
pozdro

W związku z tym, że to taki sam płyn jak w układzie hamulcowym i we wspomaganiu kierownicy, to należałoby wymieniać co 2 lata, ale nikt tego nie robi. Z czasem w płynie pojawia się woda, ale akurat sprzęgła raczej się nie zagotuje;)
Płyn wymienisz pewnie przy okazji padniętego wysprzęglika - u mnie to już drugi raz, poprzednio regenerowałem poprzez wymianę gumek uszczelniających. Chyba tym razem wymienię całość, zwłaszcza, że to nie kosztuje zbyt wiele. Inna sprawa, że nie mam 100% pewności, że to przez wysprzęglik mi ucieka płyn...
ALWAYS BLUE SKY !!!
2004-2019 1.6 NB '99 Bandit
2019- NA'92 BRG TAN
ODPOWIEDZ