NA (1.6 90 KM) koniec sprzęgła?

Dział wnikający w techniczne niuanse generacji NA i NB

Moderatorzy: pirul, Moderatorzy

Szymi79
Model: NA

08 lip 2026, 12:41

Hej,

moją miatą wyjeżdżam bardzo rzadko, ale ostatnio zrobiłem przejażdżkę do miasta :)

W pierwszą stronę wszystko było ok. Po postoju ruszyłem i trafiłem na korek przy temperaturze na zewnątrz powyżej 30 stopni.

Jechałem w tym korku jakieś 15 minut (jedynka - stop - jedynka- stop...) Po wyjechaniu na trasę i dodaniu gazu sprzęgło zaczęło się mocno ślizgać.
Po kilku kilometrach i próbach (zmiany biegów itd.), trochę ślizganie ustało, ale mam wrażenie, że nie do końca.
Czyżby koniec sprzęgła?

Jakie polecacie zestaw całego sprzęgła i co wymienić "przy okazji" tej operacji?

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam,

Szymon
Awatar użytkownika
Alex
Donator
Donator
Model: NC
Wersja: Niseko
Kontakt:

12 lip 2026, 13:39

Wieki temu mialem przypadek że sprzęgło zaczęło szwankować gdy wracaliśmy z Chorwacji. 1000km do przejechania a tu biegi trzeba zmieniać szybko a by ruszyć szybko wcisnąć sprzęgło wrzucić bieg i puścić albo i nie bo sama ruszy. I tak wrocilem do Łodzi. Chciałem odstawić do warsztatu ... ale się naprawiło i tak zostało przez kolejny rok aż do sprzedaży auta. Do dziś nie wiem ocb.