Tuleje wahaczy

Dział wnikający w techniczne niuanse generacji NA i NB

Moderatorzy: pirul, Moderatorzy

rumi89
Donator
Donator
Model: NA
Wersja: 1.6 90KM

05 lis 2025, 20:27

Witajcie!

Ile mogę w swojej NA grzebię sam. Po wymianie drążków kierowniczych i końcówek pojechałem zrobić zbieżność. Poprosiłem też o pełną geometrię i wyszło, że jedno koło wyprzedza drugie o prawie 1cm! Prawdopodobnie jest to spowodowane tym, że goście u których kilka dobrych lat temu robiłem negat poszli na łatwiznę i robili go tylko na jednej śrubie mimośrodowej (taka teza padła na geometrii), ponieważ druga jest nie do odkręcenia.

Chce się za to zabrać i pytanie czy jeżeli jakimś cudem uda się ją odkręcić bez grzania to muszę liczyć się z wymianą tulei? Czy sama śruba mimośrodowa będzie do wymiany?

Nie słyszę żadnych niepokojących dźwięków w zawieszeniu i boję się, że jak zacznę z tym grzebać to będzie więcej problemów niż pozytywnych efektów :lol:

Jeżeli wiązałoby się to z wymianą tulei to poliuretany czy guma? Mazda jest na sprężynach Vogtland i zawiasie KYB AGX. Nie pokonuję ją rocznie jakichś wielkich przebiegów też, ale komplet gumy na przód IL'a to koszt 900zł, a poliuretany z Olkusza na tylną oś i przednią na forum za 1000.

Proszę o poradę
Fly free for what we believe... RUMIata
Awatar użytkownika
Ragetomi
Model: NA
Wersja: 1.6 BRG

06 lis 2025, 20:18

Hej.

Całkiem nie dawno walczyłem z zawieszeniem w mojej NA. Kilka śrub stawiało duży opór, ale żadnej nie
potrzebowałem grzać. Potrzebny jest w miarę mocny klucz udarowy, sporo odrdzewiacza i duuużżżo cierpliwości.
Jak już odkręcisz nakrętkę, to zdejmij podkładkę, będzie lepszy dostęp dla środka penetrującego. Spryskaj wszystko
dobrze, odczekaj i pracuj udarem. Raz w prawo, raz w lewo i tak do momentu uwolnienia śruby. Co jakiś czas pryskaj
odrdzewiaczem w otwór tuleji. U mnie przód poszedł całkiem ładnie, gorzej było z tyłem, szczególnie z długą śrubą
od zwrotnicy. Wszystkie śruby ocalały. Zawiozłem je do cynkowania galwanicznego i za parę złotych miałem wszystkie
świecące jak nówki.
Co do wymiany tuleji to ja znalazłem komplet nówka wahaczy góra / dół z tulejami za 500 zł na allegro. Marka SRLine.
Nie ma w nich tylko sworzni zwrotnicy. Wyglądają bardzo przyzwoicie i pasują bez problemu. Jak jest z trwałością to się
okaże za jakiś czas. Jakby co to pytaj.
Powodzenia w walce !!!
ODPOWIEDZ