W nowo zakupionej "madzi" 1,8 z 2003 roku mruga kontrolka poduszki kierowcy. sześć razy długo i raz krótko. Czy to oznacza błąd 61? Czy ktoś z kolegów spotkał sie z takim błędem?
Trochę poszperałem na forum i bład 61 - Crush zone sensor system. Proszę o poprawę jeśli się pomyliłem. jak usunąć błąd. czy da się skasować przez OBD ? Jak się do tego zabrać.
NBFL migająca kontrolka Airbag kod61
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
Przez OBD się nie da. Po podłączeniu kompa wyświetlą Ci się tylko dwa systemy w skrócie ECU i ABS. Musisz się dobrać do sensora poduszek. Może było kiedyś jakieś bęc i sensor pamięta błąd. Dobry elektronik Ci to zrobi. Wyjmij sensor i jedź skasować w nim błędy. Ewentualnie cała fura do elektronika.
Ważne !!! - gdybyś chciał coś sam robić pamiętaj wszystko na odłączonej klemie akumulatora.
Ważne !!! - gdybyś chciał coś sam robić pamiętaj wszystko na odłączonej klemie akumulatora.
- oz69
- Model: Inny
- Wersja: ND2 2.0 Skypassion
Temat ogarnięty.
Dla potomnych, może komuś się przyda wiedza na temat błędu 61.
U mnie wtyczka do czujnika od poduszek ,który znajduje się pod zamkiem do maski, nie była wciśnięta. "Specjaliści" od renowacji podłużnic zapomnieli wtyczkę docisnąć. Przez tych gamoni straciłem parę dobrych dni grzebania w necie.. ale ile się przy okazji dowiedziałem
nauka nie pójdzie w las. Gery dzięki za dobre rady 
Dla potomnych, może komuś się przyda wiedza na temat błędu 61.
U mnie wtyczka do czujnika od poduszek ,który znajduje się pod zamkiem do maski, nie była wciśnięta. "Specjaliści" od renowacji podłużnic zapomnieli wtyczkę docisnąć. Przez tych gamoni straciłem parę dobrych dni grzebania w necie.. ale ile się przy okazji dowiedziałem

co było - 2003 NBFL 1.8 Silver Blues
a co jest - 1994 NA 1.8 Miata, 2019 ND2 2.0 Skypassion
a co jest - 1994 NA 1.8 Miata, 2019 ND2 2.0 Skypassion