Kontrolka silnika + wzrost obrotów przy wrzuceniu bieguNB1,8

2001 1,8

Dział wnikający w techniczne niuanse generacji NA i NB

Moderatorzy: pirul, Moderatorzy

galazak
Model: NB
Kontakt:

15 lip 2017, 7:47

Jako, że jest to mój pierwszy post chciałbym wszystkich serdecznie powitać i bardzo się cieszę że spełniłem swoje marzenie dotyczące posiadania właśnie Mazdy.
Z góry również przepraszam jeżeli podobny temat lub identyczny się pojawił, ale nie mogłem znaleźć tego wątku. Wracając do tematu świeci mi się kontrolka silnika cały czas, oraz przy wrzuceniu 1-go biegu obroty idą do góry tak jakbym delikatnie wcisnął gaz.
Pytanie moje brzmi czy te dwie sprawy mogą być ze sobą powiązane?Osoba od której kupiłem Mazdę zapewniała mnie, że jedno i drugie jest ze sobą ściśle powiązane. Chodzi o czujnik położenia sprzęgła coś takiego. Postanowiłem napisać najpierw tutaj bo może już ktoś miał podobny problem.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam wszystkich fanatyków naszych laleczek :)
Ostatnio zmieniony 15 lip 2017, 9:30 przez galazak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Alex
Donator
Donator
Model: NC
Wersja: Niseko
Kontakt:

15 lip 2017, 8:45

tak jest cos takiego jak czujnik sprzegla. I faktycznie jak sie go wypnie to rosna nieco obroty po wrzuceniu biegu.

Jednak powod swiecenia sie kontrolki ceck engine jest raczej inny. Odczytaj bledy.
pozdrawiam
Alex :-)
były: NC 2.5 , NA 1.6/90+ jest: Niseko 2.5/RomDrop 8-) 182HP/242Nm 8-)
A forum post should be like a skirt. Long enough to cover the subject material, but short enough to keep things interesting
https://alexengineering.pl
galazak
Kontakt:

15 lip 2017, 9:30

Czyli odnośnie kontrolki do elektryka i podpiąć pod komputer. Możesz podrzucić gdzie jest ta wtyczka do tego sprzęgła? W ogóle jeżeli mi to nie przeszkadza to jest to jakiś problem, który może mieć konsekwencje w przyszłości?
Awatar użytkownika
thekingisback
Model: NB FL
Wersja: Sportive

15 lip 2017, 12:08

Proponuję kupić emulator obd2 na allegro za kilkadziesiąt złotych i odczytać błąd samemu. Można się nim łączyć z telefonem za pomocą bluetooth. Zwraca się bardzo szybko.
"Woda, której dotykasz w rzece, jest ostatkiem tej, która przeszła, i początkiem tej, która przyjdzie; tak samo teraźniejszość."
Awatar użytkownika
Donek
Model: NA
Wersja: Sunburst Yellow

15 lip 2017, 12:51

Czujnik położenia pedału sprzęgła zapala kontrolkę check engine, miałem z tym problem w nbflu. Wystarczyło go wymienić i wykasować błędy
mutra
Donator
Donator
Model: ND
Wersja: GT Sport nav+

15 lip 2017, 15:05

thekingisback pisze:Proponuję kupić emulator obd2 na allegro za kilkadziesiąt złotych i odczytać błąd samemu. Można się nim łączyć z telefonem za pomocą bluetooth. Zwraca się bardzo szybko.

osobiście miałem kiepskie doświadczenia z wtyczkami podłączanymi do kompa/telefonu (na dwie które kupiłem obie nie działały prawidłowo) Prosty skaner na kablu jest droższy (pewnie około 150zł) ale tak jak zostało wspomniane zwraca się błyskawicznie.
RS
Donator
Donator
Model: NA

15 lip 2017, 17:58

Donek pisze:Czujnik położenia pedału sprzęgła zapala kontrolkę check engine, miałem z tym problem w nbflu. Wystarczyło go wymienić i wykasować błędy

Polecam wykręcić czujnik, rozgiąć blaszki, wyczyścić, złożyć i ścisnąć trytką, bo niestety zagiąć go, żeby był jak oryginał się nie da. Kilka czujników już tak naprawiłem.

Dobrze sprawdzić po wyjęciu czujnik multimetrem, żeby upewnić się, ze nie działał.
galazak
Kontakt:

15 lip 2017, 18:08

Jest możliwość żebyś mi wysłał link lub zdjęcie gdzie ten czujnik się znajduje? Spróbuję najpierw sam coś z tym zrobić zanim odrazu polecę go kupić o ile w tym jest przyczyna. We wtorek odbieram Mazdę od blacharza to odrazu się tym zajmę i pojadę podpiąć do komputera może się czegoś nowego dowiem
Awatar użytkownika
Alex
Donator
Donator
Model: NC
Wersja: Niseko
Kontakt:

15 lip 2017, 21:15

Czyjnik jest nigdzie indziej tylko przy "zawiasie" pedaly sprzegla. Obejrzyj, na pewno zobaczysz, jest (powinna byc) wpieta do niego wtyczka.

Nie wiem jak w NB ale w NA czujnik ustala wysokosc pedalu sprzegla, po wymianie trzeba go wyregulowac razem z popychaczem pompy sprzegla
pozdrawiam
Alex :-)
były: NC 2.5 , NA 1.6/90+ jest: Niseko 2.5/RomDrop 8-) 182HP/242Nm 8-)
A forum post should be like a skirt. Long enough to cover the subject material, but short enough to keep things interesting
https://alexengineering.pl
galazak
Kontakt:

16 lip 2017, 7:52

Ok dziękuję bardzo. We wtorek środę jak odbiorę to sprawdzę i dam znać czy coś udało mi się mimo dwóch lewych rąk zdziałać :)
ODPOWIEDZ