[NA] Zamarza szyba czołowa od środka

Dział wnikający w techniczne niuanse generacji NA i NB

Moderatorzy: pirul, Moderatorzy

Awatar użytkownika
kammich
Model: NA

03 sty 2016, 18:17

Od dwóch dni mamy temp 10 stopni poniżej zera. Dzisiaj po kilku dniach przerwy wsiadłem do auta i chciałem jechać zatankować. Niestety ruszyłem dopiero po oskrobaniu szyby od ŚRODKA :lol:
Wiecie może co jest tego przyczyną? Jak temu zaradzić?
Awatar użytkownika
funky
Donator
Donator
Model: NC
Wersja: 1.8

03 sty 2016, 18:19

Musisz powalczyć z wilgocią wewnątrz. Są takie kulki, które wrzucasz w woreczku pod fotel i powinny trochę pomóc.
Obrazek

miatasm.com
Awatar użytkownika
Adam_F
Donator
Donator
Model: ND
Wersja: SkyPASSION

03 sty 2016, 18:26

dokładnie wilgoć w aucie. Miałem podobny problem w innym aucie w domu. Musisz dokładnie osuszyć auto. Nie miałeś wody, śniegu na dywanikach ? Albo kanaliki nie były zapchane i woda nie leciała do auta ?
Najlepiej jak masz możliwość wjechać na hale ogrzewaną na noc i zostawić auto. Albo zostawić auto na chodzie na kilka godzin z nawiewem na max. Plus te kulki , woreczki które wyciągają wilgoć do kupienia . Ostatnio było w lidlu z tego co pamiętam. A tak to w sklepach motoryzacyjnych tez powinny być.
Było : nbfl 1.8 , nbfl 1.6 , nc 2.0
Jest : ND :)
wojteks

03 sty 2016, 18:39

Ważne żeby umyć szybę dokładnie od środka (czymś na alkoholu żeby też odtłuściło) . Samo osuszenie szyby i pochłanianie wilgoci to mało. Tak samo w samochodzie z klimatyzacją żeby mniej parowała to trzeba ją od środka dokładnie umyć.

Oczywiście jak się da to zostawiać uchylone szyby żeby się suszyło wewnątrz.
Awatar użytkownika
kammich

03 sty 2016, 18:41

Szyba została umyta i zabezpieczona preparatem który zapobiega parowaniu.
W sumie nie wiem jak kanaliki ale śniegu i deszczu ostatnio u nas nie było.
Awatar użytkownika
Sigma
Donator
Donator
Model: NB FL
Wersja: Unplugged

03 sty 2016, 19:46

W sklepach z akcesoriami dla motocykli są takie fajne gotowe worki wchłaniające wilgoć. Wrzucasz pod fotel, na wiosnę wyjmujesz i suszysz w piekarniku :)
"A designer knows he has achieved perfection not when there is nothing left to add, but when there is nothing left to take away." – Antoine de Saint-Exupéry
Obrazek
CHIMO
Wersja: Memories

03 sty 2016, 19:52

Mała kuweta albo foremka do pieczenia , napełnij żwirkiem dla kotów , świetnie pochłania wilgoć .
Awatar użytkownika
rachey
Model: NB
Wersja: Miracle

03 sty 2016, 20:12

Miałem magiczne kuleczki z biedronki - trzeba by kupić chyba ze 4 opakowania, żeby coś to dało (a chciałem tylko mniej wilgoci przy szybie z HT bo mam wtyczkę grzania szyby do przelutowania...)

Polecam połączenie pończocha (czysta albo używana jak kto woli :lol:) + silica gel (czyli klasyczne białe kuleczki "do not eat") - nawalić tego (u mnie bodaj 800gram) i wrzucić w jakieś mniej widoczne miejsce.
Soul Red NB- kiedy mózg mówi ND, ale portfel mówi NB
Yogi

03 sty 2016, 20:15

Żeby skrobac szyby od wew to trzeba mieć nieprzecietnie mokro
Kiedyś walczyłem w innym aucie ido póki nie ogarniesz wody
W aucie to z doświadczenia wiem że żwirki dla kotów nic nie da
Nawet karton kamieni zamiast siedzenia pasażera
Obrazek nbfl 1.8 sportive
wojteks

03 sty 2016, 21:49

Yogi pisze:Żeby skrobac szyby od wew to trzeba mieć nieprzecietnie mokro

Wcale nie, wystarczy brudna szyba od wewnątrz.
Yogi

03 sty 2016, 22:03

To ja nie pytam ile trzeba nie myć szyb żeby doprowadzić do tego stanu
Bo w busach nie pamiętam żebym myl szyby od wew a skrobac trzeba ale na zewnątrz a nie w kabinie
Obrazek nbfl 1.8 sportive
Awatar użytkownika
R.E.D.
Donator
Donator

04 sty 2016, 8:54

rachey pisze:Miałem magiczne kuleczki z biedronki - trzeba by kupić chyba ze 4 opakowania, żeby coś to dało

ponoc w tesco sa jakies podluzne "poduszki", ktore cos daja

rachey pisze:Polecam połączenie pończocha (czysta albo używana jak kto woli ) + silica gel (czyli klasyczne białe kuleczki "do not eat") - nawalić tego (u mnie bodaj 800gram) i wrzucić w jakieś mniej widoczne miejsce.

skad ty tego wziales prawie kilo? :omgomg:

Yogi pisze:To ja nie pytam ile trzeba nie myć szyb żeby doprowadzić do tego stanu
Bo w busach nie pamiętam żebym myl szyby od wew a skrobac trzeba ale na zewnątrz a nie w kabinie

wcale nie trzeba dlugo
po prierwsze w busie masz wieksza przestrzen, a to tez ma znaczenie przy zmianie temp, a po drugie w busie nie jezdzisz z otwartym dachem

przy takiej pogodzie wystarcza male przebiegi, mokre dywaniki z roztopionego sniegu podczas ogrzewania i brudna szyba jak pisal wojteks ;)
Obrazek
bullet

04 sty 2016, 23:23

Co do środków pochłaniających wilgoć to poza żwirkiem dla kota słyszałem o używaniu ryżu w torebkach (ew w skarpetkach pod fotelem :lol: ). Tak czy inaczej czy to ryż / żwirek dla kota / dedykowane kulki na wigloć to na widoczny efekt trzeba czekać tydzień-dwa bo tapicerka potrafi pochłonąć sporo wody. Co do parującej szyby, to tylko jak się uporam z zapłonem to będę testował ... piankę do golenia. Niektóre pianki mają skład podobny do środków na nieparowanie a kosztują 7-17 zł a nie 50 i podobno nieźle działa 8-)
Umyję szyby i posmaruję fragment bocznej pasażera i przednią w miejscu ktore i tak zasłania mi lusterko wsteczne, może kawałek w rogu i zobaczę.
Awatar użytkownika
kammich

05 sty 2016, 5:27

Za peparat dałem 21 zl :) dopóki nie było mrozów szyba nie parowała :)
wojteks

05 sty 2016, 8:52

Sam preparat cudów nie uczyni, na każdym raczej jest napisane coś w stylu spryskać czystą szybę.
bullet

09 sty 2016, 8:52

:lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Jan

09 sty 2016, 10:37

bullet pisze: youtube - żwirek dla kota mode.

:lol: :lol: :lol:

Żwirek dla kota to jest grubsza wersja silica żelu. Ale ale. W zeszłym sezonie wpakowałem całe opakowanie żwirku silikonowego do poszewki po poduszce (bieda edition) , poszewka 5pln z suwaczkiem, z motywami z filmu samochody - zygzak mcqueen więc tematycznie , żwirek 8pln chyba za 3kg z Biedy. Było bardzo spoko ale uwaga to cholerstwo w odróżnieniu od klasycznych kuleczek silica żelu zaczyna się proszkować i syfi auto FAIL !.

Dodatkowo co do żwirku trzeba znaleźć taki który pod wpływem wilgoci nie zmienia konsystencji (glut) i nie "proszkuje".

Tak czy inaczej w tym sezonie mam wrzucone pochłaniacze w woreczkach pingi + hardtop i jest ok.
Awatar użytkownika
skuri

12 sty 2016, 11:04

Najprościej. Polar na podszybiu albo sól w skarpecie. Działa.
ODPOWIEDZ