Ostatnio Madzia mi osłabła. (NA 1.6 96r)
Czasami po odpaleniu trochę falują obroty, ale nie zawsze.
Widać, że silnik jest słabszy, czasami się dławi na niższych obrotach.
Przy przyśpieszaniu pojwia się dziwny odgłos tak jakby przedmuch wydechu / odgłos małej dziury - nie jestem w stanie tego dobrze opisać.
Silnik czasami wpada w wibracje.
Przy przekroczeniu 3 tys mam wrażenie, że zdrowieje i czuć poprawę w przyśpieszeniu.
Doczytałem, że może być to cewka, przepływka, czujnik położenia wału, ewentualnie mógł przeskoczyć ząbek na pasku rozrządu.
Zakładam, że to nie rozrząd bo był robiony 1,5 roku temu łącznie z wymianą napinacza i sprężynki - no ale wiadomo jakaś szansa jest.
z tego co zrobiłem:
Problemy zaczęły się 5-10 km po zatankowaniu na nieznanym mi statoilu - myślałem, że gówniane paliwo, ale tankowałem mało, więc dolałem pod korek na znanej mi i sprawdzonej stacji - nie pomogło.
Świec i kabli nie wymieniałem, ale świec teraz nawet nie sprawdzę bo nie mam (na razie) klucza do świec - na wszelki wypadek zmienię na dniach bo mały wydatek.
Kable pooglądałem wieczorem, nie widać "choinki" na kablach.
Miałem przez chwilę dostęp do stroboskopu i wygląda, że iskra na wszystkich kablach jest (ale głowy za ten pomiar nie dam

Poruszałem, poodpinałem, pooglądałem wtyczki od kabli od świec, od przepływki, przy cewce - nie pomogło.
Przeprowadziłem diagnostykę za pomocą zworki i diody, pokazał się błąd 17 (oxygen sensor output not changing)
I tu zaczynają się moje wątpliwości. Brak zmian na wyjściu sondy sugeruje przerwany/zwarty przewód sondy ale raczej wymienię całą sondę na wszelki wypadek (ma już sporo kilometrów), tylko czy brak poprawnych danych z tego czujnika może powodwać aż takie problemy ? - zacząłbym od wymiany sondy skoro zwraca błąd. (i przy okazji, gdzie taką dostanę dobra bez zdzierania kasy?)
Czy po instalacji sondy trzeba wykonać jakieś czynności czy tylko odpalam silnik ? Kumpel wspominał, że po instalacji musiał ją "konfigurować" (tyle, że miał jakieś nowsze niemieckie autko) - coś się z tym robi dodatkowo ?
Czy po poprawnej instalacji nowej sondy błąd sam zniknie czy się to jakoś resetuje ?
Równolegle :
Jak sprawdzić przepływomierz (da się samemu ?) - miernikiem ? są jakieś sposoby?
Zamierzam zdjąć rurę doprowadzającą powietrze do silnika i zobaczyć w domu czy gdzieś nie pękła - np w miejscu gdzie ma tą "charmonijkę".
- co ew jeszcze mogę zrobić w oczekiwaniu na przesyłkę z sondą ?
- podobno w NA z 96 mogą być różnice przy sondzie - jakaś zmiana konstrukcyjna w trakcie roku - ktoś coś wie na ten temat ?
- jakieś sugestie, coś pominąłem, coś innego sprawdzić ? każda pomoc się przyda