[NA] Problem z obrotami na biegach- HELP
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
Od dziś mx5 NA 1990 miata 1.6 nie przyśpiesza jak do tej pory. Coś ją zamula:( na każdym biegu. Obroty idą do góry ale są takie momenty że się cofają same w dół na moment pomimo wciśnietego pedału gazu. Jeżdzić jedzie ale to już nie to samo. Być może coś ze sprzęgłem? Kto ma jakieś pomysły
Zaczęło się tak dziać zaraz po lekkim paleniu gumy 2-3 sekundowym.

Tomsky126
- Wojtek JDM
- Model: NB MSM
- Wersja: Mazdaspeed
A gdy te obroty spadają autko przyspiesza?
Black SUPERCHARGED Betty - NB 1.6 '00 - SOLD
MAZDASPEED❤ - OEM 2004 MSM Velocity Red
MAZDASPEED❤ - OEM 2004 MSM Velocity Red
Ślizgające się sprzęgło pasuje, mogło dostać oleju przy lekkim paleniu i takie teraz efekty. Jak świeże jest sprzęgło?
Sprzęgło zdaje się od nowości nie wymieniane. Co ciekawe następnego dnia wszystko wróciło do normy. Być może coś się przegrzało:/ A autko nie przyspieszało jak obroty się cofały. Było to raczej coś jakby "ktoś" mi naciskał sprzęgło delikatnie , obroty się cofały na obrotomierzu na moment, samochód spowalniał (zamulał) .Na każdym biegu taka sytuacja. Co najważniejsze minęła sytuacja. Jakby co będę monitorował sprawę 

Tomsky126
To, co napisałeś wskazuje na zużycie tarczy sprzęgła (ślizganie się sprzęgła).
Jak ptoblem będzie się powtarzał, trzeba będzie wymienić cały komplet...
[URL=http://www.sprzeglo.com.pl/artykuly-porady/sprzegla/objawy-zuzycia-sprzegla/]Objawy zużycia sprzęgła[/URL]
Jak ptoblem będzie się powtarzał, trzeba będzie wymienić cały komplet...
[URL=http://www.sprzeglo.com.pl/artykuly-porady/sprzegla/objawy-zuzycia-sprzegla/]Objawy zużycia sprzęgła[/URL]
Przecież przy ślizganiu się sprzęgła obroty nie spadają tylko rosną, a samochód przestaje przyspieszać, więc to nie może być poślizg sprzęgła w tym wypadku.
Były: NB, NBFL, NC 2,0, NC 2,0 automat, NC swap 2,5 6b, ND 2,0.
Jest NA 1990.
Jest NA 1990.
tomsky126 pisze:Było to raczej coś jakby "ktoś" mi naciskał sprzęgło delikatnie , obroty się cofały na obrotomierzu na moment, samochód spowalniał (zamulał)

I know I get a lot of stick from the other two idiots about thinking this, but the MX-5 is a car that smiles when you drive it. It wants to be driven, in the way that those husky dogs actually enjoy pulling sledges. - James May