I teraz ja odgrzewam kotleta! O ile znalezienie akumulatora pasującego wymiarem nie jest dla mnie problemem, to mam już problem ze znalezieniem odpowietrzalnego. Raczej chcę przyoszczędzić i pójść w kwasa z odpowietrzeniem. No i teraz się zaczynają problemy:
viewtopic.php?p=144275#p144275mkube pokazał na obrazkach rurki w akumulatorze. I faktycznie ma ten akumulator odprowadzenie gazów, ładnie widać.
viewtopic.php?p=31277#p31277tutaj irakleo napisał o 4MAX AKUMULATOR 45Ah 300A (indeks IC 0608-03-0003W) że pasuje i ma odpowietrzenia, podczas kiedy według wymiarów nie pasuje (do oryginalnej podstawki) a odpowietrzenia jakby posiada, choć nie na pewno.
http://www.motointegrator.pl/produkty/3 ... 0ah-330a-pMamy też takiego przyjaciela akumulatora i pan akumulator posiada jakby odpowietrzenia... ale nigdzie nie widzę opisu, czy to faktycznie są odpowietrzenia i można tam zamontować wężyk, czy to może jest do podważania tylko pokrywki, czy może tak jak w kilku akumulatorach które dzisiaj macałem ta "dziurka" kończy się natychmiastowo zaślepką i w zasadzie nie wiem co z tym dalej.
Czy można identyfikować akumulator "bezobsługowy" z "żelowym"? Mam na myśli mieszankę kwasu z czymś co powoduje że jest to gęstsze i mniej podatne na wibracje itd.
Notatki z dzisiaj: wymiarami pasuje EXIDE 454, 451 nie pasuje do oryginalnej podstawki - ma takie przetłoczenie przy samym dole. Pasować powinny też 356/7 (prawy /lewy plus). Wąskie są też akumulatory do Tico i Matiza, ale są na cienkie klemy. Jenox ma klemy cienkie ale dodaje do nich przejściówki na klemy grube, to tylko drobny kawałek metalu i prawdopodobnie można gdzieś dostać. Na szerokość te akumulatory są powiedzmy o połowę mniejsze, tanie i dostępne od ręki (te Tico i Matiz).