Witam.
Niedawno zakupiłem Mazdę mx5 Okazyjnie dość Tanio, lecz niestety bardzo zaniedbała i trochę skorodowaną, ale problem polega w silniku, mianowicie: Jak go odpalę to od razu gaśnie, chyba że dam gaz na maxa, wtedy odpali i wkręca się na obroty, ale za to w ogóle nie trzyma niskich obrotów i gazem można zejść najniżej do 2 tys, poniżej gaśnie i strasznie dziwnie pracuje, za to jeśli odłączę wtyczkę od przepływomierza samochód odpala od razu i trzyma ładne wolne obroty, ale za to jak się doda gazu od razu gaśnie, Momocy nie mam pojęcia co się dzieje, dodam że Mazda bardzo długo stała na dworze i była nie odpalana... Przepływomierz sprawdzałęm i niby wszystko jest ok, tak jak wg rysunku http://www.miata.net/garage/afm_fix.html blaszka jest odgięta tak jak na rysunku, Macie jakieś pomysły ?
[NA] Problem z Mazdą! Gaśnie po odpaleniu, itp. Pomocy
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
Niestety nikt jej nie zna, bo z niemiec była przywieziona, ; ), a pochwale się jak skończę projekt ; ), tylko ciekawi mnie że po odpięciu przepływomierza chodzi na wolnych a po podpięciu gaśnie i podobnie jak się ją odpali to od razu gaśnie, za to jak doda się gazu to jeździ normalnie i normalnego buta; ) układ dolotowy szczelny, sprawdzałem, paliwo wymieniłem na 98 nawet ;D może być To wina przepływomierza ?
u mnie przy padniętym przepływomierzu nie trzymała obrotów i gasła ale przepływka była walnięta totalnie (uszkodzone ramię zegara) Sprawdzałeś klapkę w przepływce...lekko się otwiera? Najlepiej zacząc od podpięcia sprawnego przepływomierza, sprawdzeniu efektu. Albo będzie bingo albo dalsze poszukiwania 

Widziałęm włąśnie ten temat, i Twoję przepływkę, ale u mnie kurcze widać że wszystko jest ok, blaszka jest łądnie odgięta..., i łatwo się przepływka otwiera, sprawdze lub tez wymienię przewody WN i świece, może to coś pomoże, ale kurcze nie mam skąd tej przepływki pożyczyć żeby zobaczyć czy faktycznie to ona... ; (
a patrzyłeś czy działa "silniczek krokowy przy przepustnicy"? ktory podaje powietrze gdy przepustnica jest zamknięta,a co za tym idzie jest jeszcze potencjometr albo styk pozycji "zero" przepustnicy ogarnij tez rzaczy bo to ma znaczny wplyw. jak mniemam to jest 1.6?
Przyczyna Została znaleziona, Okazało się że w ukłądzie dolotowym jest dziura na 5x3 cm i to ona powodowała te wszystkie objawy (lewe powietrze). a w maździe układ Dolotowy musi byc idealnie Szczelny za sprawą przepływki. Z góry dziękuję a wszelką Pomoc! Aktualnie Samochodzik śmiga jak głupi!!!