Z tego co czytałem na miata.net to jak najbardziej zmęczone poduszki silnika i dyfra mają wpływ na jakość wrzucania biegów. Poduszki silnika dość łatwo sprawdzić w jakim są stanie.
Ludzie pisali, że pomijając właściwe sprawdzenie czyli po prostu zaglądniecie to objawami padniętych poduszek będzie - jak dodajesz gazu lewarek skrzyni lata przód tył (jak tak się dzieje to podobno na 100% poduszki silnika).
Jak dodajesz gazu lewarek ogólnie rusza się lewo prawo ale w sposób widoczny (nie chodzi o odczuwalne wibracje jak masz na nim dłoń).
Jak dodajesz gazu a lewarek gdy trzymasz na nim dłoń się rusza w raz z Twoją dłonią (nie drga).
Silnik w komorze nie powinien szaleć jak dodajesz gazu - ma się ruszać ale nie nadmiernie - to akurat możesz nagrać i pokazać na forum to Ci na pewno ludzie powiedzą co o tym myślą - ja Ci mogę nagrać filmik dla porównania z mojego np.
Moja skrzynia nie ma żadnych z powyższych ani też problemów z miss shiftami więc nie jestem w stanie potwierdzić nic z powyższych ale jak byś poszukał na miata.net to byś trafił na takie wypowiedzi.
Tak ten mechanik przelał Ci skrzynie. Wymieniałem 3 razy w ciągu miesiąca olej w skrzyni i nigdy nie potrzebowałem więcej niż 2 butelki MT90.
Powinien wlać aż zacznie wyciekać (auto musi być na płasko) - poczekać aż przestanie wyciekać i zakręcić. Więc masz przelane - co do konsekwencji nie mam pojęcia, być może żadne (pewno masz trochę za dużo tylko) a być może jakieś.
Na poduszki zawsze warto zerknąć jak auto będzie na podnośniku (trzeba też silnik trochę podnieść niezależnie od budy) ale jeżeli to nie one to wymieniaj skrzynie albo próbuj ceramizera bo i tak nie masz nic do stracenia

- o ile zdania będą podzielone czy zadziała czy nie to na pewno nie zaszkodzi (dwie osoby używały ana forum i obie skrzynie dalej jeżdżą w tym moja).
Ja Ci tylko mówię o prostych rzeczach, które można sobie samemu w miarę albo prosto sprawdzić bo na bardziej fachowych się nie znam
Podro
MX-5 Love | Wisdom comes with Age. Sometimes, Age comes Alone....