Śnieg w Alpach pod koniec maja?

Dział dedykowany wszelkim wyjazdom w krajou jak i za granicę. Najlepsze trasy, miejsca, porady i rekomendacje.

Moderatorzy: nick.es, Moderatorzy

Awatar użytkownika
SrogaDroga
Donator
Donator
Model: NC FL2
Wersja: Club
Kontakt:

17 cze 2024, 9:09

Generalnie to na Google Maps - uwaga pro-tip - można skopiować link :P Chyba łatwiej/szybciej, niż robić screena z telefonu i uploadować na forum, a dla innych dużo wygodniej, bo coś widać. Ale co ja tam wiem :P

A żeby nie było, że tylko narzekam, jeszcze bardziej polecam www.mapy.cz do planowania tripów:
- nie ma idiotycznego ograniczenia do 10 punktów;
- można sobie po zalogowaniu zapisywać wszystkie trasy na potem (układając samemu lub z gpx-ów) i np. podejrzeć cały folder na jednej mapie;
- ładnie pozaznaczane parkingi, wszystkie atrakcje turystyczne, szlaki jak ktoś lubi się przejść itd.;
- można zapisać mapy off-line i korzystać ze 100% funkcjonalności (case: Szwajcaria i roaming...);
- trochę jest mniej "wrażliwy" na zamknięcia dróg np. jak się chce coś poplanować zimą;
- po nałożeniu śladu dalej widać, po jakich drogach prowadzi (białe/żółte...);
- przy nawigacji zwalnia Google Maps do szukania pożywienia ;)

Dla porównania trasa @pistenbully :
https://maps.app.goo.gl/bxYanSDAHRS9h7zX9 (tu na przykład musiałem wybrać rower, bo dla samochodu pokazuje jakieś cuda)
https://pl.mapy.cz/s/nuzugekake (polecam też sprawdzić mapę "turystyczną")
Awatar użytkownika
pistenbully
Donator
Donator
Model: NB
Wersja: 10th Anniversary

17 cze 2024, 18:10

Dzięki.
Dotychczas mapy.cz używałem tylko na lapku, spróbuję w drodze.
Natomiast w off roadzie świetnie sprawdzały się Open Street Map, również w offlinie.
Mydelniczka 10th Anniversary Edition
Rabarbar….....'15 ND Soft Top
Awatar użytkownika
SrogaDroga
Donator
Donator
Kontakt:

17 cze 2024, 19:31

Mapy.cz korzysta w 100% z bazy danych OSM, tylko z (moim zdaniem) dużo ładniejszym, czytelniejszym stylem.
Awatar użytkownika
irekJ
Donator
Donator
Model: ND
Wersja: Mocny Full

17 cze 2024, 20:07

Potwierdzam, że mapy.cz sprawdzają się bardzo dobrze, sam korzystam, choć zdecydowanie częściej do wędrówek pieszych. Polecam wszystkim przyjezdnym, Ci którzy używali byli zadowoleni. @Danillo nie użył i się zgubił :roll:

Co do warunków to w niedzielę 16 czerwca Stelvio wyglądało jak poniżej. Otwarta jest połowa od Bormio do jarmarku na szczycie + restauracja. Od szczytu do Trafoi cały czas przewala się śnieg przez drogę. Plus taki, że tamta strona ładnie wygląda na zdjęciach, ale jazda tam nie należy do przyjemności. Fakt, że nie da się przejechać na drugą stronę sprawia, że jest o wiele mniej turystów i praktycznie zero kamperów co jest strasznym rakiem po stronie Trafoi.

PS. Byłem na tej przełęczy fefnasty raz i szczerze nie rozumiem jej fenomenu. Z drugiej strony jak wszyscy są tam, to nie ma ich gdzie indziej :)
Załączniki
20240616_114620.jpg
20240616_114620.jpg (1.49 MiB) Przejrzano 2544 razy
20240616_112646.jpg
20240616_112646.jpg (889.05 KiB) Przejrzano 2544 razy
Awatar użytkownika
michalkow
Model: NA
Wersja: 1.6 1997

19 cze 2024, 8:04

irekJ pisze:
17 cze 2024, 20:07

Co do warunków to w niedzielę 16 czerwca Stelvio wyglądało jak poniżej. Otwarta jest połowa od Bormio do jarmarku na szczycie + restauracja. Od szczytu do Trafoi cały czas przewala się śnieg przez drogę. Plus taki, że tamta strona ładnie wygląda na zdjęciach, ale jazda tam nie należy do przyjemności. Fakt, że nie da się przejechać na drugą stronę sprawia, że jest o wiele mniej turystów i praktycznie zero kamperów co jest strasznym rakiem po stronie Trafoi.

PS. Byłem na tej przełęczy fefnasty raz i szczerze nie rozumiem jej fenomenu. Z drugiej strony jak wszyscy są tam, to nie ma ich gdzie indziej :)
Widząc, co tam się dzieje, powoli zaczynam szukać alternatyw. Wg informacji z https://www.bormio.eu/en/alpine-passes pozostałe przełęcze są przejezdne. Polecana jest zwłaszcza Gavia. I tu mam pytanie do bywalców - czy rzeczywiście jest tam tak niebezpiecznie, jak to opisują w niektórych artykułach? Jadę z rodzinką, stąd pytanie.
Awatar użytkownika
irekJ
Donator
Donator

19 cze 2024, 9:35

@michalkow Gavia jak dla mnie jest o wiele ciekawszym miejscem niż Stelvio. Problem jest taki, że prowadzi trochę do nikąd. Ja zazwyczaj zjeżdżam i wracam.

Sama przełęcz nie jest bardziej niebezpieczna niż inne. Podjazd z jednej strony jest piekielnie wąski a nie niebezpieczny. Dlatego warto spać przy samej przełęczy i wjechać tam nie później niż o 9 rano. W przeciwnym wypadku wbijasz się na ameby w suvach i przejazd trwa wieki i zero frajdy. Jest tam zawsze piekielnie zimno. Ale nigdy nie martwiłem się tam o bezpieczeństwo.
Awatar użytkownika
SrogaDroga
Donator
Donator
Kontakt:

19 cze 2024, 9:51

To chyba prawda, bo na Gavii miałem najbardziej stresujący podjazd ever, i to jako pasażer!

...ale to dlatego, że kończyło nam się paliwo ;)

Południowa strona (agrafki od Ponte di Legno), tak jak Irek pisze, baaardzo wąska, więc w normalnym ruchu zero frajdy... Północ (od Santa Cateriny) zdecydowanie przyjemniejsza. W wyższych partiach droga się prostuje i można pojechać szybko, ze sporą ekspozycją - może stąd się biorą opinie, że niebezpiecznie? W paru miejscach można zrobić efektownego jumpa, ale to raczej jak zapomnisz użyć hamulców, np. tu: https://maps.app.goo.gl/JQdq1roPzrBbggLQ6 ;)
Awatar użytkownika
michalkow

19 cze 2024, 11:26

irekJ pisze:
19 cze 2024, 9:35
@michalkow Gavia jak dla mnie jest o wiele ciekawszym miejscem niż Stelvio. Problem jest taki, że prowadzi trochę do nikąd. Ja zazwyczaj zjeżdżam i wracam.

Sama przełęcz nie jest bardziej niebezpieczna niż inne. Podjazd z jednej strony jest piekielnie wąski a nie niebezpieczny. Dlatego warto spać przy samej przełęczy i wjechać tam nie później niż o 9 rano. W przeciwnym wypadku wbijasz się na ameby w suvach i przejazd trwa wieki i zero frajdy. Jest tam zawsze piekielnie zimno. Ale nigdy nie martwiłem się tam o bezpieczeństwo.
Mnie akurat pasuje przejechać całą w drodze na Stelvio, ponieważ będę nocował w okolicy Trydentu i stamtąd robił wypady. Coraz bardziej przekonuję się do Gavii, szczególnie po tych zdjęciach.
Awatar użytkownika
flatline
Donator
Donator
Model: ND RF
Wersja: SkyFreedom+Recaro
Kontakt:

19 cze 2024, 12:16

Generalnie Gavia warta grzechu, przejrzyj sobie foty moje i Irka z zeszłego roku: https://photos.app.goo.gl/PYiDcSCsaqaiJzz37
"When you’re racing... it’s life. Anything that happens before or after is just waiting."
Tsundere - pocket-sized fastback
Little Sister - gran turismo wannabe
Czerw - racing mongrel on a (not so tight) budget
Siwa - café racer miata
Awatar użytkownika
irekJ
Donator
Donator

19 cze 2024, 21:20

michalkow pisze:
Mnie akurat pasuje przejechać całą w drodze na Stelvio, ponieważ będę nocował w okolicy Trydentu i stamtąd robił wypady. Coraz bardziej przekonuję się do Gavii, szczególnie po tych zdjęciach.
Z Trydentu to kawał drogi i to takiej nie do końca przyjemnej. Jak planujesz robić przełęcze to polecam zastanowić się nad noclegiem w okolicy.
Widziałem newsy, że Stelvio-Trafoi chcą próbować otworzyć w nadchodzący weekend. Nie wiem, dokąd dalej planujesz jechać, ale ja zazwyczaj przejeżdżam Stelvio od Bormio i następnie na szczycie odbijam na Umbrialpass.

Najpewniej zderzysz się z typowym włoskim problemem, w środku dnia będziecie głodni a wszystko będzie w pizdu zamknięte.
Absolutnie polecam restaurację Al Frodolfo - https://maps.app.goo.gl/KnzybPmRULyys94y9 | https://www.instagram.com/alfrodolfo_ristorante/
Trudno zobaczyć z drogi, trzeba wjechać w podwórko. Do 14:30 dostaniesz pyszne jedzenie (choć bywałem i po 15:00) a właściciel jest pasjonatem motoryzacji, zawsze na widok Miaty wychodzi nas powitać.
Awatar użytkownika
michalkow

20 cze 2024, 10:03

flatline pisze:
19 cze 2024, 12:16
Generalnie Gavia warta grzechu, przejrzyj sobie foty moje i Irka z zeszłego roku: https://photos.app.goo.gl/PYiDcSCsaqaiJzz37
Te fotki obejrzałem w najlepszym momencie przed samym wyjazdem. Ale mi narobiliście apetytu. Szkoda tylko, że jadę CX30 a nie Miatą (moja NA umarłaby na tych podjazdach. :lol: )
irekJ pisze:
19 cze 2024, 21:20
michalkow pisze:
Z Trydentu to kawał drogi i to takiej nie do końca przyjemnej. Jak planujesz robić przełęcze to polecam zastanowić się nad noclegiem w okolicy.
Widziałem newsy, że Stelvio-Trafoi chcą próbować otworzyć w nadchodzący weekend. Nie wiem, dokąd dalej planujesz jechać, ale ja zazwyczaj przejeżdżam Stelvio od Bormio i następnie na szczycie odbijam na Umbrialpass.

Najpewniej zderzysz się z typowym włoskim problemem, w środku dnia będziecie głodni a wszystko będzie w pizdu zamknięte.
Absolutnie polecam restaurację Al Frodolfo - https://maps.app.goo.gl/KnzybPmRULyys94y9 | https://www.instagram.com/alfrodolfo_ristorante/
Trudno zobaczyć z drogi, trzeba wjechać w podwórko. Do 14:30 dostaniesz pyszne jedzenie (choć bywałem i po 15:00) a właściciel jest pasjonatem motoryzacji, zawsze na widok Miaty wychodzi nas powitać.
Dzięki za wskazówkę, zapisuję na mapce! Plan jest taki, że pierwszy nocleg mamy w Austrii, potem przejeżdżamy Glossglockner i jedną z przełęczy w Dolomitach i zostajemy na 3 dni w Tassullo (ok. 40 km na północ od Trydentu). Miejscówkę wybrałem z uwagi na fajny i relatywnie tani nocleg z widokiem na góry. Stamtąd planuję wypady m.in. na Gavię i Stelvio, ale też do samego Trydentu. Następnie powrót przez Niemcy, a po drodze Augsburg i Muzeum Mazdy:)
Awatar użytkownika
flatline
Donator
Donator
Model: ND RF
Wersja: SkyFreedom+Recaro
Kontakt:

20 cze 2024, 11:00

CX-30 daje radę na zakrętach ;) Bardziej niż się spodziewałem po samochodzie na szczudłach, więc ciśnij bez obaw, zawieszenie wyda :)
"When you’re racing... it’s life. Anything that happens before or after is just waiting."
Tsundere - pocket-sized fastback
Little Sister - gran turismo wannabe
Czerw - racing mongrel on a (not so tight) budget
Siwa - café racer miata
Awatar użytkownika
michalkow

20 cze 2024, 12:02

flatline pisze:
20 cze 2024, 11:00
CX-30 daje radę na zakrętach ;) Bardziej niż się spodziewałem po samochodzie na szczudłach, więc ciśnij bez obaw, zawieszenie wyda :)
A to prawda, ale bałem się o tym pisać, by nie być wyśmianym :lol:
piotr8172
Model: NC

20 lut 2025, 18:44

Nigdzie nie znajdziecie lepszych stoków narciarskich, niż te które są w Austri.. niestety w tym roku nie mam już czasu na wyjazd na narty :(
ODPOWIEDZ