Zapraszam do krainy marzeń
Moderator: Moderatorzy
http://www.google.pl/search?q=Kaufdorf&hl=pl&tbo=d&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=j5GwUJ2mLJKShgf-joHABg&ved=0CAcQ_AUoAA&biw=1280&bih=933
Ostatnio zmieniony 24 lis 2012, 22:41 przez salvador, łącznie zmieniany 1 raz.
Nawet porządne zapalniczki są na benzynę
moja reakcja jak oglądam te fotki jest podobna do reakcji Marka Konrada w filmie Pułkownik Kwiatkowski, gdy parzył na nagie piersi Renaty Dancewicz
http://www.youtube.com/results?search_query=kaufdorf+auction&oq=kaufdorf+auction&gs_l=youtube.3..35i39.28373.32181.0.37672.8.8.0.0.0.0.100.698.7j1.8.0...0.0...1ac.1.kh5lTYYC1hc Tego miejsca niestety już nie ma

salvador pisze:....Tego miejsca niestety już nie ma
a myślałem ze to Twój ogródek

Pozdrawiam
Jaro
MX-5 NA 1.6T
Jaro
MX-5 NA 1.6T
Oj chłopaki, chłopaki, to nie jest ogórek (VW T2) tylko Bulik (VW T1) starszy brat ogórka
. Narazie nie mam co uaktualniać w tamtym temacie, bo za mało postępów u lakiernika. A to miejsce, to dla mnie jak woda dla ryby. Dajcie mi narzędzia i tam mnie zawieźcie, to mogę tam zostać tak jak te samochody. Kilka przywróciłbym do życia, a z pozostałymi zakończyłbym żywot. To taki raj na ziemi dla mnie

-
Jest pod Warszawą takie cmentarzysko, ze szczątkami najdroższej kolekcji, jaka kiedykolwiek była w PL.
gdzie?
Edit: ostatnio trafiłem na takie coś:
https://picasaweb.google.com/114875498496105711805/JunkLesnKO?gsessionid=zEFG3urgCXdBNeYCzgq65Q
nie mam pojęcia, czy jeszcze istnieje, ani gdzie to jest, ale fury są nieziemskie

Edit: ostatnio trafiłem na takie coś:
https://picasaweb.google.com/114875498496105711805/JunkLesnKO?gsessionid=zEFG3urgCXdBNeYCzgq65Q
nie mam pojęcia, czy jeszcze istnieje, ani gdzie to jest, ale fury są nieziemskie

Życie jest za krótkie, żeby jeździć nudnymi samochodami.
Super byłby kalendarz z takimi wrakami, a fotki z każdą porą roku. Pięknie przedstawiona przyroda sprzątająca powoli twory ludzkie, normalnie kraina jak z bajki. "Był las, nie było nas. Nie będzie nas, będzie las".....
Żeby to wszystko ogarnąć i przywrócić do życia, to człowiek musiałby urodzić się pięć razy. Normalnie wyć się chce, jakie rzeczy ludzie wyrzucają. Jak ktoś z Kolegów z forum odważy się na jedną perełkę z takiego cmentarzyska, to deklaruję się, że doprowadzę ją do 100% świetności
po kosztach.

-
- Donator
- Model: NA
- Wersja: FL
salvador pisze:...Jak ktoś z Kolegów z forum odważy się na jedną perełkę z takiego cmentarzyska, to deklaruję się, że doprowadzę ją do 100% świetnościpo kosztach.
Zaczynam zatem czegos szukac

Od zaraz

Live to ride - ride to live! HD or MX5 or 1302S or 126P ?
Części do NA - rozbiórka czerwonej - kliknij
Moja Lalunia
Moja Lalunia

- Dżunior
- Donator
- Model: ND
- Wersja: SkyFreedom Recaro
- Kontakt:
salvador, a co sądzisz o tym?
http://porscheclub.home.pl/forum/viewtopic.php?p=96085#96085
Wiem że na tle podlinkowanego towarzystwa to raczej świeżynka, ale pytam zupełnie szczerze: warto?
http://porscheclub.home.pl/forum/viewtopic.php?p=96085#96085
Wiem że na tle podlinkowanego towarzystwa to raczej świeżynka, ale pytam zupełnie szczerze: warto?
MX-5 ND SkyFreedom
Elise S2 111R '06 | Boxster 981 GTS '15 | Cayman 981 GT4 '16 | i3 120Ah '18 | Multivan T5 '15 #TriWóz | Taycan GTS Sport Turismo
CE 04 | RnineT

Elise S2 111R '06 | Boxster 981 GTS '15 | Cayman 981 GT4 '16 | i3 120Ah '18 | Multivan T5 '15 #TriWóz | Taycan GTS Sport Turismo
CE 04 | RnineT
Szukaj, ale koniecznie coś z tych co w linkach
. A co do 356, to nie chciałbym się wymądrzać, ale cena nie jest atrakcyjna. Proces renowacji jest taki sam przy aucie w tym stanie, jak i w stanie bardziej zdegradowanym, więc koszt również podobny, a takie można kupić w granicach 80tysi. Koszt renowacji zdecydowanie sięgnie 100 000, bo kosmicznie drogie są części do silnika i biżuteria wykończeniowa. Nie jest on zbyt skomplikowany jak napinają się na to dyskutanci, jedynie te ceny części. Miałem okazję oglądać takiego cukierka w trakcie renowacji u znajomego restauratora, więc mało co może w nim zaskoczyć. Obecnie jest w ofercie za korzystniejsze pieniądze http://www.oldtimer-centrum.pl/pl/index.php?stat=info&id=202 (cena do negocjacji, co najmniej o 10tysi). Gotowy pojazd, jeśli miałby być inwestycją do zarobienia, to nie jest do sprzedania za dobre pieniądze w RP. Chłonny rynek na takie samochody, to Szwajcaria. Jeśli miałbym podpowiedzieć, czy warto w taki temat wchodzić, to raczej szukałbym czegoś bardziej rzadkiego, bo w tej kasiurce (120tys) można połasić się na większe rarytasy (Maserati, Aston Martin itp. oczywiście oldtimery). Bardziej pokupne i w podobnej cenie sprzedaje się Renault 110 Alpine, a części są dużo tańsze w porównaniu z 356. Nie mam parcia na Alpine, to tylko zimne opinie. Na pewno Porsche 356 z początkowej serii jest perełką, ale nie za taką kasę jak oferuje się w RP, najlepiej szukać w lepszych cenach w USA i niech będzie zardzewiałe, ale jak najbardziej kompletne, a po renowacji jeśli sprzedawać, to tylko klientowi poza krajem. W Europie pasjonaci mają duże uznanie do restauratorów w Polsce, więc w miarę chętnie kupują auta robione u nas, bo cała Europa wie, że Polak potrafi (bez żartowania).

- Dżunior
- Donator
- Model: ND
- Wersja: SkyFreedom Recaro
- Kontakt:
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
Pytanie dyktowane było wyłącznie głosem serca - wartość inwestycyjna mnie nie interesuje, choć oczywiście w razie "W" lepiej by była jak najwyższa i auto pozostawało stosunkowo łatwo zbywalne... Póki co, są to kwoty absolutnie poza moim zasięgiem finansowym, choć nie powiem - gdybym kiedyś w przyszłości mógł sobie na takie auto pozwolić...
A swoją drogą: kapitalna stronka. Za P1800 S czy 190 SL Roadster oddałbym nerkę (za Merca nawet ze cztery nerki...
).

Pytanie dyktowane było wyłącznie głosem serca - wartość inwestycyjna mnie nie interesuje, choć oczywiście w razie "W" lepiej by była jak najwyższa i auto pozostawało stosunkowo łatwo zbywalne... Póki co, są to kwoty absolutnie poza moim zasięgiem finansowym, choć nie powiem - gdybym kiedyś w przyszłości mógł sobie na takie auto pozwolić...

A swoją drogą: kapitalna stronka. Za P1800 S czy 190 SL Roadster oddałbym nerkę (za Merca nawet ze cztery nerki...

MX-5 ND SkyFreedom
CE 04 | RnineT

CE 04 | RnineT
-
- Donator
- Model: NA
- Wersja: FL
Grrrr...ten SL, to serio powoduje jeżenie sie włosów na moim ciele... to jedno z moich motoryzacyjnych marzeń. salvador czy renowacja tego SLa, którego oferują za niecałe 140tys to podobne pieniądze jak Porszaka? Czy Ty byś sie tego podjął? Chodzą mi głupie myśli po głowie... 

Live to ride - ride to live! HD or MX5 or 1302S or 126P ?
Moja Lalunia
Moja Lalunia

Od marca na warsztat wjeżdża Maserati z roku 1970. Wyprodukowane tylko 1230sztuk, w tym 200sztuk z silnikiem biturbo i z takim właśnie silnikiem płynie do mnie z USA (poniżej fotka owego modelu). Części zamienne w zasadzie nieosiągalne na świecie, a jeśli tak to w astronomicznych cenach. Podjąłem to wyzwanie dla dyrektora z fabryki Volkswagena z Wolfsburga (działu tapicerowania), więc przed niczym już się nie zawaham. Prace renowacyjne są w każdym aucie podobne, jedynie koszty części różne. Mercedes SL jest bardziej pokupny od 356, ze względu na większy luksus dla właściciela i bardziej snobistyczną aparycję ( w pozytywnym znaczeniu oczywiście). Ceny również zdecydowanie wyższe od Porsche. Robiłem już Mercedesy i niczym nie zaskakiwały względem innych aut, z dozą próżności pochwalę się, że jeden zdobył tytuł klasyka roku w czasopiśmie Autobild klassik trzy lata temu, którego zgłosił właściciel. Więc jeśli Masz ochotę na odrobinę luksusu, to mogę Ci w tym pomóc, ale nie wcześniej niż w lipcu lub sierpniu przyszłego roku. Właściciel wystawianych aut na stronie, którą podałem, to mój stały klient w zleceniach renowacji, więc przy zakupie też mogę pomóc 

Odgrzebuję trochę temat, ale natrafiłem na coś takiego: http://www.lanciastory.pl/lancia-2000-zaginiona-kolekcja/#axzz2LRtoZ0mr
Fragment z artykułu:
Prawdopodobnie w ten sposób pojawiły się w kolekcji takie samochody jak Mercedes 770 Grosser, Mercedes 540K, czy Maybach Zeppelin. W kolekcji podobno były również mniejsze modele Maybacha, Mercedesa. Można było tam również znaleźć samochody Bugatti, na których Tabencki startował w rajdach przed i po wojnie. Według opowieści w kolekcji znalazł się nie lada rodzynek, był to znaleziony po opuszczeniu przez wojska niemieckie w hangarze lotniczym Mercedes Silver Arrow, czyli słynna Srebrna Strzała która wygrywała wszystko co się dało przed i w trakcie II wojny światowej. Legendy mówią że Tabencki potajemnie sprzedawał niektóre, lepsze samochody na zachód. W ten sposób wywędrowały z Polski Maybachy, luksusowe Mercedesy 540K i 770, oraz Srebrna Strzała.
I kilka fotek:
http://www.classicvolvocars.pl/photos/2012tab/
Fragment z artykułu:
Prawdopodobnie w ten sposób pojawiły się w kolekcji takie samochody jak Mercedes 770 Grosser, Mercedes 540K, czy Maybach Zeppelin. W kolekcji podobno były również mniejsze modele Maybacha, Mercedesa. Można było tam również znaleźć samochody Bugatti, na których Tabencki startował w rajdach przed i po wojnie. Według opowieści w kolekcji znalazł się nie lada rodzynek, był to znaleziony po opuszczeniu przez wojska niemieckie w hangarze lotniczym Mercedes Silver Arrow, czyli słynna Srebrna Strzała która wygrywała wszystko co się dało przed i w trakcie II wojny światowej. Legendy mówią że Tabencki potajemnie sprzedawał niektóre, lepsze samochody na zachód. W ten sposób wywędrowały z Polski Maybachy, luksusowe Mercedesy 540K i 770, oraz Srebrna Strzała.
I kilka fotek:
http://www.classicvolvocars.pl/photos/2012tab/
Była: MX5 NBFL 1,8 Phoenix
Jest: MX5 NC 2.0 3rd Generation Limited Edition (Launch Edition)
Suddenly you feel like you are the best driver in the world. But let’s be honest, you’re probably not.
Jest: MX5 NC 2.0 3rd Generation Limited Edition (Launch Edition)
Suddenly you feel like you are the best driver in the world. But let’s be honest, you’re probably not.
- Rockatansky
- Donator
Szkoda 

Rockatansky
I miejsce w generalce MMC 2016 klasa 1.8/2.0
I miejsce w generalce MMC 2014 klasa 1.6
IV miejsce w generalce MMC 2013 klasa N/A
I miejsce w generalce MMC 2016 klasa 1.8/2.0
I miejsce w generalce MMC 2014 klasa 1.6
IV miejsce w generalce MMC 2013 klasa N/A
W takich momentach mam wrażenie, że instytucja konserwatora zabytków służy bardziej utrudnianiu ludziom życia niż ratowaniu zabytków. Nie spodziewałbym się czegoś takiego w Polsce. Kilka aut z hali wydaje się do odratowania, (bardzo) dużym nakładem, ale do odratowania.