Sposób na fotoradary wg Wojciecha Cejrowskiego
Moderator: Moderatorzy
niestety znowu zaostrzają przepisy.....dotychczas obowiązujące zasady ulegną zmianie już 19 stycznia 2013 roku. Na mocy nowelizacji prawa o ruchu drogowym wszyscy kierowcy, którzy w ciągu roku uzbierają więcej, niż 24 punkty karne będą kierowani na kurs reedukacyjny i badanie psychologiczne. Kurs będzie kosztować około 500 złotych, potrwa mniej więcej pięć dni i trzeba będzie go rozpocząć w ciągu miesiąca od daty otrzymania skierowania. W czasie spotkań ze specjalistami kierowcy przypomną sobie przepisy ruchu drogowego i przeanalizują zagrożenia, które czekają na nich na drodze. Po przedstawieniu zaświadczenia o ukończeniu szkolenia, starosta lub prezydent miasta przywróci im uprawnienia.
To jednak nie koniec obostrzeń wprowadzonych nowelizacją ustawy. Przez pięć lat po odbyciu kursu reedukującego kierowca będzie pod lupą. Gdy w tym czasie ponownie przekroczy limit 24 punktów karnych, utraci prawo jazdy i wszystkie kategorie w nim zapisane. Aby móc ponownie wsiąść za kierownicę, będzie musiał przejść pełen cykl szkoleniowy (nauka jazdy i egzamin). O ile trwający kilka tygodni kurs będzie pestką, o tyle za sprawą zmian egzamin może już nie pójść tak łatwo. Dodatkowo po 19 stycznia zniknie możliwość redukcji ilość punktów poprzez wykłady w WORD-zie, a policja każdorazowo będzie mogła wlepić maksymalnie 10 punktów karnych (to bez wątpienia informacja na plus).
To jednak nie koniec obostrzeń wprowadzonych nowelizacją ustawy. Przez pięć lat po odbyciu kursu reedukującego kierowca będzie pod lupą. Gdy w tym czasie ponownie przekroczy limit 24 punktów karnych, utraci prawo jazdy i wszystkie kategorie w nim zapisane. Aby móc ponownie wsiąść za kierownicę, będzie musiał przejść pełen cykl szkoleniowy (nauka jazdy i egzamin). O ile trwający kilka tygodni kurs będzie pestką, o tyle za sprawą zmian egzamin może już nie pójść tak łatwo. Dodatkowo po 19 stycznia zniknie możliwość redukcji ilość punktów poprzez wykłady w WORD-zie, a policja każdorazowo będzie mogła wlepić maksymalnie 10 punktów karnych (to bez wątpienia informacja na plus).
-
Te debile się proszą o powstanie Anonimowego Ruchu Niszczycieli Fotoradarów. Budki będą się palić w takim tempie, że TVN24 nie nadąży z wysyłaniem reporterów.
Stay Tuned!
Nie ma boga nad JDM a Tsuchiya jest jego prorokiem.
Nie ma boga nad JDM a Tsuchiya jest jego prorokiem.
hella_flush pisze:Te debile się proszą o powstanie Anonimowego Ruchu Niszczycieli Fotoradarów. Budki będą się palić w takim tempie, że TVN24 nie nadąży z wysyłaniem reporterów.
budki budkami, ale w Szczecinie na wjeździe do miasta montują nad jezdnią aparaty robiące zdjęcia wszystkim autom i sprawdzające na odcinku koło 5-7 km średnią prędkość. Jeśli ktoś będzie szybszy "niż ustawa przewiduje" będzie miał drugą fotkę na końcu trasy pomiaru łączoną z mandacikiem doręczonym wprost do skrzynki na listy.
Pełna inwigilacja

人馬一体
-
- Model: Inny
- Wersja: RevolutionReloaded
hella_flush, zostanie zastosować się do rady Jaya Leno
http://www.youtube.com/watch?v=y0XtNGuijqc&t=1m36s

http://www.youtube.com/watch?v=y0XtNGuijqc&t=1m36s
.
kantOS pisze:budki budkami, ale w Szczecinie na wjeździe do miasta montują nad jezdnią aparaty robiące zdjęcia wszystkim autom i sprawdzające na odcinku koło 5-7 km średnią prędkość. Jeśli ktoś będzie szybszy "niż ustawa przewiduje" będzie miał drugą fotkę na końcu trasy pomiaru łączoną z mandacikiem doręczonym wprost do skrzynki na listy.
Pełna inwigilacja
chyba jakiś kiepski żart?

w którym miejscu mają być te magiczne fotografy?
To tylko kwestia czasu kiedy znikną z ulic łapówkarze z suszarkami których zastąpi taka właśnie elektronika. Tydzień temu zjechałem pół europy pokonując ponad 5000km i nie widziałem w żadnym odwiedzanym kraju policjanta z ręcznym radarem, natomiast spotkałem się z najróżniejszymi fotoradarami. O dziwo nawet nasi rodacy potrafią jeździć po całej Europie zgodnie z przepisami
a po przekroczeniu naszej granicy nagle zapominają o kodeksie drogowym 

- dmk
- Model: ND RF
- Wersja: SkyFreedom, Recaro
Tylko jest to jawna bzdura - w mieście przemieszczamy się między punktem A a punktem B ze średnią prędkością 50km/h... w tym stojąc w korku (0km/h) i nadrabiając stracony czas (120km/h) - 

Jest: MX-5 NDRF 2.0 - viewtopic.php?f=22&t=26399
Była: MX-5 NB 1.8T - viewtopic.php?f=22&t=2932
Była: RX-8 HP - http://forum.rxklub.pl/index.php?/topic ... x-hp-aka-wóz-rodzinny/
Była: RX-8 HP - http://forum.rxklub.pl/index.php?/topic ... x-hp-aka-wóz-rodzinny/
kammich pisze:chyba jakiś kiepski żart? skąd masz takie info?
w którym miejscu mają być te magiczne fotografy?
mój bardzo dobry koleś pracuje w firmie zajmującej się sygnalizacjami świetlnymi, przebudową skrzyżowań itp. ( jakieś 200m przed wjazdem na trase zamkową możesz zobaczyć taką wielką tablicę świetlną nad jezdnią. Ma ze 4m wysokości. To właśnie część tego systemu. )
dmk pisze:Tylko jest to jawna bzdura - w mieście przemieszczamy się między punktem A a punktem B ze średnią prędkością 50km/h... w tym stojąc w korku (0km/h) i nadrabiając stracony czas (120km/h) -
Sprzęt ma być zamontowany na wjeździe do Szczecina od strony Stargardu. Mniej więcej od Kijewa miasto przebudowuje trasę tak żeby był całkowicie bezkolizyjna ( trasa poprowadzona estakadami, ukryta pod powierzchnią ziemi, przejścia dla pieszych wyłącznie z kładkami nad jezdnią ). Ta trasa łącznie z odcinkiem wzdłuż portu to koło 8 km. Na takim odcinku pomiar taki jest całkiem realny. A dodatkowe aparaty mają być przy każdym zjeździe z tej trasy.
Tak jak piszesz w samym centrum to nierealne ale na wjeździe już całkiem możliwe.
人馬一体
trasa nie będzie całkowicie bezkolizyjna bo te matołki zapomniały o światłach na wlocie do zdrojów przy peugeocie
poza tym z tego co wiem ten system, który montują ma informować o utrudnieniach w ruchu jak by to powiedział Stanisław, człowiek marginesu, system będzie informował o zatwardzeniach
w sumie póki znaków nie ustawią z informacją o odcinkowym pomiarze prędkości to są tylko spekulacje i nic nie jest pewne 

kantOS pisze:nawet jeśli są światła przy Peugocie to nie zmienia faktu że jadąc niezgodnie z przepisami będziesz przy pomiarze za szybko.
wszystko zależy jak spory korek będzie na tych światłach i kolejne światła są na gdańskiej przy stoczni

Była kasa do wydania to wydają, czy ma to sens czy nie.
Koleś opowiadał że gdzieś tam rondo robili tylko po to żeby wydać przewidziane na inwestycje pieniądze. Jak by ich nie wydali w tym roku to by przepadły.
Stąd chyba biorą się ronda w każdej najmniejszej wsi.
Kasa misiu, kasa...
Koleś opowiadał że gdzieś tam rondo robili tylko po to żeby wydać przewidziane na inwestycje pieniądze. Jak by ich nie wydali w tym roku to by przepadły.
Stąd chyba biorą się ronda w każdej najmniejszej wsi.
Kasa misiu, kasa...
人馬一体
kantOS pisze:Była kasa do wydania to wydają, czy ma to sens czy nie.
jeżeli chodzi o ten system informujący o korkach to jest to fajne ale co nam po tym skoro dróg alternatywnych za wiele nie mamy, a jeśli jest jakiś spory korek na głównej drodze do centrum to wszystkie pozostałe też stoją

-
- Donator
- Model: NA
- Wersja: FL
Czy ktos z was może wie jak można dyskutować ze SM w kwestii błędu pomiarowego urządzenia?? Na fotce mam wyraźnie 92km/h...na 50tce
no ale gdyby obnizyc o 3km/h, to robi mi sie inny przedział kasowo-punktowy 

Live to ride - ride to live! HD or MX5 or 1302S or 126P ?
Części do NA - rozbiórka czerwonej - kliknij
Moja Lalunia
Moja Lalunia

Jumpman pisze:Czy ktos z was może wie jak można dyskutować ze SM w kwestii błędu pomiarowego urządzenia?? Na fotce mam wyraźnie 92km/h...na 50tceno ale gdyby obnizyc o 3km/h, to robi mi sie inny przedział kasowo-punktowy
Ojojoj

Jumpman pisze:wie jak można dyskutować ze SM w kwestii błędu pomiarowego urządzenia?
Nie ma dyskusji, urządzenie ma atest/homologację czy inny certyfikat. Możesz tylko o wymiar kary z dolnych widełek prosić jak osobiście do nich się udasz. Z punktami to do 19 stycznia jeszcze kurs na -6 można zrobić o ile terminy w WORD są za jakieś 300pln.
- dmk
wojteks pisze:Jumpman pisze:wie jak można dyskutować ze SM w kwestii błędu pomiarowego urządzenia?
Nie ma dyskusji, urządzenie ma atest/homologację czy inny certyfikat. Możesz tylko o wymiar kary z dolnych widełek prosić jak osobiście do nich się udasz. Z punktami to do 19 stycznia jeszcze kurs na -6 można zrobić o ile terminy w WORD są za jakieś 300pln.
Pleciesz trzy po trzy w każdym temacie widzę. Urządzenie ma atest, ale musi też być odpowiednio zainstalowane etc. - np. fotki wykonanej z za szyby samochodu (fotoradar w nieoznakowanym aucie straży miejskiej) bym w życiu nie przyjął, a sprawa w sądzie jest z automatu do wygrania. Szczerze nie polecam jednak na starcie się rzucać, tylko delikatnie prosić o złagodzenie kary - wiem, że to będzie kłóciło się z wewnętrznymi odczuciami, ale tak najprościej się rozmawia z ludźmi, którzy muszą czuć się ważni

dmk pisze:np. fotki wykonanej z za szyby samochodu (fotoradar w nieoznakowanym aucie straży miejskiej) bym w życiu nie przyjął, a sprawa w sądzie jest z automatu do wygrania
Zdziwiłbyś się, większość urządzeń ma w homologacji taką możliwość instalacji/używania. Może czasami się komuś uda wygrać w sądzie ale druga strona też się uczy i na przyszłość zabezpiecza przed takimi sprawami.
To co powiesz na mandat za filmik z nieoznakowanego samochodu krokodyli, nie zatrzymują tylko wysyłają mandat po fakcie.
-
- Donator
Zgadzam sie z Toba DMK! Tez uwazam, ze spokojem i kulturalna prosba wiecej zyskac mozna. A co do mojej kwestii, to juz sprawdzilem na stronie producenta jak wyglada sytuacja z błędem pomiarowym. W tym urzadzeniu, ktore mnie "cyknelo" wynosi on +/- 3km/h przy predkosciach do 100km/h, wiec byloby idealnie, bo spadlbym ponizej 40, a to zmienia mi prog kasowo-punktowy. Napisalem w tej kwestii do SM i czekam teraz na odpowiedz. Wyznaje zasade, ze za 100ke moge sobie nieco popisac - nic mi nie zaszkodzi
Co do kursow zbijajacych punkty, to dzieki za rade, ale juz to przerabiałem
Faktem jest, ze czas jakis temu, ale dobrze pamietam jak sie to robi i jakie tam sa nudy 

Co do kursow zbijajacych punkty, to dzieki za rade, ale juz to przerabiałem

Moja Lalunia
Moja Lalunia

- dmk
wojteks pisze:To co powiesz na mandat za filmik z nieoznakowanego samochodu krokodyli, nie zatrzymują tylko wysyłają mandat po fakcie.
Zdecyduj się, czy pleciesz o fotoradarach strzelających pojedyncze pomiary, czy wideorejestratorach śledzących.
Miłego dnia.
PS Jumpman - powodzenia

- funky
- Donator
- Model: NC
- Wersja: 1.8
weźcie jeszcze pod uwagę, że strażnicy wiejscy często stają nieoznakowanymi samochodami na łukach drogi, a urządzenie ma homologację tylko na proste odcinki - jeśli jest tam jakikolwiek łuk to jest to podstawa do unieważnienia pomiaru i mandatu 

miatasm.com
-
- Donator
Cholera wie jak to z tymi łukami itd... Moja focia wygląda tak:
Moja Lalunia
Moja Lalunia

Jumpman pisze:Moja focia wygląda tak:
No to masz 2 wyjścia, pokornie prosić o obniżenie kary w złotych i dostaniesz punkty albo nie wskażesz kierującego, zapłacisz 500 i po sprawie.
[ Dodano: 17-10-2012, 09:51 ]
dmk pisze:Zdecyduj się, czy pleciesz o fotoradarach strzelających pojedyncze pomiary, czy wideorejestratorach śledzących.
Oczekiwałem światłej instrukcji co w takiej sytuacji robić bo może się okazać że odwołanie do sądu będzie droższe niż mandat (np. koszty dojazdu, stracony czas).
Zresztą ITD nie będzie wysyłać zdjęć ze stacjonarnych i co też z każdym mandatem mam do sądu iść?
Jumpman, mozesz zapomniec o jakiejkolwiek dyskusji ze straza z gminy Karlino. ja w wakcje przekroczylem o predkosc o 9km/h na tej samej drodze tylko jeden radar wczesniej. nie pomogly zadne moje bajki. odpisywali w sposob jasno oznaczajacy ze chca tylko i wylacznie kasy- oczywiscie nie doslownie. probowalem ze dwa miesiace. no i w koncu zaplacic musialem co prawda 100 ale wyboru i wyjscia nie bylo.
http://antyradary.phi.pl/mapa_fotoradarow/f/kozia_gora.htm
http://antyradary.phi.pl/mapa_fotoradarow/f/kozia_gora.htm
byla mx-5 turbo
jest foka rs
miata jeszcze bedzie:)
jest foka rs
miata jeszcze bedzie:)