Czarny Mat na mx5 NA
Moderator: Moderatorzy
Nie. Czarny mat wygląda dobrze tylko na kanciastych autach. A po drugie, jest niedorzecznie trudno zrobić ładny czarny mat.
I jeszcze gorzej utrzymać go w ładnym stanie.
I jeszcze gorzej utrzymać go w ładnym stanie.
Jeśli się zdecydujesz to tylko na lakier dwuwarstwowy (baza + bezbarwny mat). Matowy, markowy klar kosztuje sporo i mocno podwyższa koszt takiego lakierowania. Lakiernik musi być doświadczony bo spolerowanie sopli i innych smarków może okazać siębardzo kłopotliwe 

- funky
- Donator
- Model: NC
- Wersja: 1.8
na ebayu stoi czarny mat:
http://www.ebay.de/itm/MX5-NA-BJ-91-Einzigartig-MATTSCHWARZ-137tkm-TUV-2013-/220991371474?pt=Automobile&hash=item33741cb8d2
moim zdaniem niebardzo to wyglada...ale kwestia gustu
http://www.ebay.de/itm/MX5-NA-BJ-91-Einzigartig-MATTSCHWARZ-137tkm-TUV-2013-/220991371474?pt=Automobile&hash=item33741cb8d2
moim zdaniem niebardzo to wyglada...ale kwestia gustu

miatasm.com
- Bardock
- Model: Inny
- Wersja: S3 1.8T
Wg mnie również mat na NA odpada. Będziesz bardziej zadowolony z głebokiej lśniącej czerni. Ja w tym kierunku idę, zastanawiam się jedynie nad kolorem, z jakiej palety, szukam konkretów. Dowiedziałem się jedynie od kolegi z forum, że malując na czarno trzeba użyć dobrego klaru.
http://forum.miata.net/vb/showthread.php?t=299956&page=4
http://www.flickr.com/photos/furlined/5586174514/
najlepszy kolor do na
http://alscarstuff.files.wordpress.com/2011/09/minty-fresh-5.jpg?w=950&h=731
http://www.flickr.com/photos/furlined/5586174514/
najlepszy kolor do na

- grzes
- Model: NA
- Wersja: 93' LE
- Kontakt:
maniott, poproś lakiernika (o ile ma mieszalnie swoją) o kilka próbek lakieru na bazie Twojego czarnego z domieszkami np. perły, xyralicu, jakiegoś perło/kameleona. Bardzo mała ilość dodatku jakimi teraz rynek dysponuje doda takiej głębi lakieru że nawet Ci się nie śniła..
ja taką metodą doszedłem do mojego lakieru, a jak zaczynałem planować to nawet nie myślałem o niczym innym jak seria, dobrze że mi to kilka osób wybijało skutecznie z głowy, zachciało mi się eksperymentów... no i teraz gdybym malował jeszcze raz, prosiłbym o ten sam kolor.
ja taką metodą doszedłem do mojego lakieru, a jak zaczynałem planować to nawet nie myślałem o niczym innym jak seria, dobrze że mi to kilka osób wybijało skutecznie z głowy, zachciało mi się eksperymentów... no i teraz gdybym malował jeszcze raz, prosiłbym o ten sam kolor.
NA BRG 95'/ NA 93’/ 95' 1.8T/ Rx8 HP/ NC 1.8+/ Rx8 HP/NB Mazdaspeed 300+/ Rx8 40th /ND SkyFreedom / Rx8 R3/ ND Sky RF AT+
90’ Cosmo 20B/ 93' NA/ 80' RX7 FB/ 77'RX4
https://www.facebook.com/machinedperformance
90’ Cosmo 20B/ 93' NA/ 80' RX7 FB/ 77'RX4
https://www.facebook.com/machinedperformance
-
http://www.automotofoto.net/features/darth-vader-mazda-miata-matte-black/
...a jednak może być ciekawie
...a jednak może być ciekawie

-
- Model: NB FL
funky pisze:na ebayu stoi czarny mat:
http://www.ebay.de/itm/MX...=item33741cb8d2
Kolor spoko, tylko ten puzon na pace!

Znalazłem coś takiego: http://www.sklep.oemtuning.pl/pl/p/PlastiDip-Aerosol-400-ml-sam-zmien-kolor-swojego-samochodu-czarny-mat/4787
Jeżeli jest to gumowate i nie kruszy się/ nie pęka w każej temperaturze, to może być też pomysłem na doszczelnienie dachu ze szmaty.
Jeżeli jest to gumowate i nie kruszy się/ nie pęka w każej temperaturze, to może być też pomysłem na doszczelnienie dachu ze szmaty.
- funky
- Donator
- Model: NC
- Wersja: 1.8
Rover pisze:to może być też pomysłem na doszczelnienie dachu ze szmaty.
Takim samym pomysłem jak silikon sanitarny do uszczelniania szmaty...

Plastidip to powłoka na lakier a nie na dach. A to, że przy zdejmowaniu przypomina gumę (bo się rozciąga) nie ma nic wspólnego z jego właściwościami.

miatasm.com
- niemampojeciaa
Rover pisze:na doszczelnienie dachu ze szmaty
a w jakim celu ?

-
niemampojeciaa pisze:a w jakim celu ?
Napisz od razu w czym rzecz, a nie bawisz się z nim w kotka i myszkę. Nie mogę patrzeć czasami jak się pastwicie nad niedoinformowanymi ludźmi.

- niemampojeciaa
rzecz w tym, że chciał bym się dowiedzieć w jakim celu Rover, chce doszczelnić dach.
Tyle.
Tyle.

-
A ja też nie mogę patrzeć na Twoje chamstwo i żenująco niski poziom kultury osobistej w niektórych postach, i co?
Co jak co, ale w Twoim przypadku zwracanie komuś uwagi na niewłaściwe zachowanie, jest po prostu śmieszne, i nie na miejscu.
Zwłaszcza, że kolega od złotej Mazdy z Pasłęka niczego złego tutaj nie powiedział, normalnie zapytał, bo to faktycznie dość dziwne "doszczelniać" dach w MX-5?
Co jak co, ale w Twoim przypadku zwracanie komuś uwagi na niewłaściwe zachowanie, jest po prostu śmieszne, i nie na miejscu.
Zwłaszcza, że kolega od złotej Mazdy z Pasłęka niczego złego tutaj nie powiedział, normalnie zapytał, bo to faktycznie dość dziwne "doszczelniać" dach w MX-5?

-
Nie domyślasz się?
Prawdopodobnie jego dach jest miejscami nieszczelny. Ergo celem "doszczelnienia" prawdopodobnie jest "uszczelnienie" dachu.
Pomogłem?
A teraz przyznaj się że chodziło Ci o magiczne słowo "szmata".
[ Dodano: 19-12-2012, 18:47 ]
Łukasz - to problem od razu napisać co uwarza się za vinyl, a co za "szmatę"? I że na 90% ma vinyl i że plasti dipem tego nie zreperuje?
Niski poziom kultury w wypowiedziach? Ja nazywam to ekspresją wypowiedzi. Przepraszam jeśli tak bardzo rani ona twą delikatną naturę. To nic osobistego, jestem bardzo pogodną osobą i praktycznie nigdy nie mam niczego złego na myśli - za to reakcje bywają różne, często bardzo emocjonalne.
PS Pisz mi na PW takie rzeczy, bo mam dość tłumaczenia się pod każdym postem - to nic nie wnosi do tematu. Więc kończę tutaj
Prawdopodobnie jego dach jest miejscami nieszczelny. Ergo celem "doszczelnienia" prawdopodobnie jest "uszczelnienie" dachu.

Pomogłem?
A teraz przyznaj się że chodziło Ci o magiczne słowo "szmata".
[ Dodano: 19-12-2012, 18:47 ]
Łukasz - to problem od razu napisać co uwarza się za vinyl, a co za "szmatę"? I że na 90% ma vinyl i że plasti dipem tego nie zreperuje?
Niski poziom kultury w wypowiedziach? Ja nazywam to ekspresją wypowiedzi. Przepraszam jeśli tak bardzo rani ona twą delikatną naturę. To nic osobistego, jestem bardzo pogodną osobą i praktycznie nigdy nie mam niczego złego na myśli - za to reakcje bywają różne, często bardzo emocjonalne.
PS Pisz mi na PW takie rzeczy, bo mam dość tłumaczenia się pod każdym postem - to nic nie wnosi do tematu. Więc kończę tutaj

- niemampojeciaa
Meanmachine pisze:Pomogłem?
nie

Meanmachine pisze:A teraz przyznaj się że chodziło Ci o magiczne słowo "szmata".
tak chodziło mi o szmatę.Ale jak dla mnie szmatą jest Sonnenland. Jak dach jest nowo uszyty zdarza się, że przepuszcza wodę na szwach i są do tego lepsze specyfiki niż plast Dip.
Jak ma Vinyl to może mieć popękane ranty i znam inny sposób na ich naprawę niż Plast Dip. A może chodzi o coś innego. Nie wiem. Chcę się dowiedzieć jak najwięcej i może będę mógł mu pomóc.
Dziękuję za uwagę

-
TAK, DELIKATNA NATURA !!! 

-
niemampojeciaa, to git.
Ja idę poczytać o sonnenlandzie, zafascynowała mnie ta nazwa.

Ja idę poczytać o sonnenlandzie, zafascynowała mnie ta nazwa.

- niemampojeciaa
Sonnenland to nic innego jak następca vinylu w naszych autach. jest ich kilka rodzajów ale to inny temat
ale żeśmy tu naśmiecili
co by nie było to czarny mat na NA

ale żeśmy tu naśmiecili

co by nie było to czarny mat na NA

Poznaniacy apeluję! Przestańmy się przepychać między sobą. Gdzie nie spojrzeć w jakiś wątek kłótnia... a kto się kłóci? Poznaniacy
Tej no luzik wiara, bo niedługo będziemy mieli pierwsze miejsce w kreskach
Potwierdzam, Mean to pogodny chłopak, który tak a nie inaczej wyraża swe emocje, które niestety są odbierane tak jak są
EOT

Potwierdzam, Mean to pogodny chłopak, który tak a nie inaczej wyraża swe emocje, które niestety są odbierane tak jak są

EOT
-
Tak, Ty masz rację, rzucam się na niego czasem, jak gdyby próbował krzywdzić moich bliskich, a przecież nawet go nie znam...
To ja już będę spokojny, chyba.

To ja już będę spokojny, chyba.
-
DEXTER, tej, pomieszałeś. To 'oni' wylewają emocje w reakcji bezemocjonalne ekspresyjne wypowiedzi. I druga sprawa, że tu się nikt nie kłóci.
W temacie lakierów matowych:
Nie wiem jak to się ma do samych oklein, ale mój sąsiad jeździ autkiem marki znanej i lubianej. Kolor to siknięty z pistoletu biały mat. Wygląda całkiem ok, jedyny problem to brud. Prawdopodobnie ma to związek z matową fakturą tego lakieru. Robią się straszne ślady od brudnych rąk i ogólnie zbiera się miejscami brud, którego nie sposób doczyścić - kumpel myje auto rozpuszczalnikiem - to nie żart - ale nawet wtedy jest ciężko. Generalnie auto cały czas usyfione. Pytanie jak to wygląda z ciemnymi kolorami, na czarnych matowych iks szóstkach czasami dawało się dostrzec ciemniejsze ślady jakby tłustych palcy - całkiem możliwe że to brud był. Także generalnie maty są chyba ciężkie w utrzymaniu.
A to zdjęcie owej bagiety:
Jeszcze jedno foto bo jest penera:

W temacie lakierów matowych:
Nie wiem jak to się ma do samych oklein, ale mój sąsiad jeździ autkiem marki znanej i lubianej. Kolor to siknięty z pistoletu biały mat. Wygląda całkiem ok, jedyny problem to brud. Prawdopodobnie ma to związek z matową fakturą tego lakieru. Robią się straszne ślady od brudnych rąk i ogólnie zbiera się miejscami brud, którego nie sposób doczyścić - kumpel myje auto rozpuszczalnikiem - to nie żart - ale nawet wtedy jest ciężko. Generalnie auto cały czas usyfione. Pytanie jak to wygląda z ciemnymi kolorami, na czarnych matowych iks szóstkach czasami dawało się dostrzec ciemniejsze ślady jakby tłustych palcy - całkiem możliwe że to brud był. Także generalnie maty są chyba ciężkie w utrzymaniu.
A to zdjęcie owej bagiety:

Jeszcze jedno foto bo jest penera:

Ostatnio zmieniony 03 sty 2013, 2:22 przez Meanmachine, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt: