Sylwek w Alpach

lub innych górach wartych odwiedzenia:)

Rozmowy inne, nie koniecznie o MX-5 ... wchodzisz tu na własną odpowiedzialność.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Dżunior
Donator
Donator
Model: ND
Wersja: SkyFreedom Recaro
Kontakt:

23 wrz 2011, 22:44

Ponieważ dla braci Miatowej wyjazdy wszelakie to chleb powszedni, postanowiłem tu wylać swoje żale i poprosić o pomoc.
Cel: sylwester w Alpach - najchętniej w rejonie Salzburga lub generalnie gdzieś w Austrii.
Googlowaliśmy, szukaliśmy w ofertach w sieci, pytaliśmy w biurach naziemnych i... lipa. :roll:

Czy ktoś z Was mógłby podać namiar na sprawdzony pensjonat lub jakieś apartamenty? Najchętniej kontakt bezpośredni (www, mail). Szukamy wyłącznie zakwaterowania, dla 6-8osób. Grunt to lokalizacja i cena, warunki są tematem drugorzędnym. :wink:

A może ktoś poleci inną miejscówkę z pewnym śniegiem i fajną bazą na narty i deskę? :mrgreen: Polskę wykluczam - jestem patriotą ale kilka razy się "sparzyłem" i więcej nie zamierzam... :razz:
MX-5 ND SkyFreedom 8-)
Elise S2 111R '06 | Boxster 981 GTS '15 | Cayman 981 GT4 '16 | i3 120Ah '18 | Multivan T5 '15 #TriWóz | Taycan GTS Sport Turismo
CE 04 | RnineT
Awatar użytkownika
dmk
Model: ND RF
Wersja: SkyFreedom, Recaro

23 wrz 2011, 22:49

Dżunior pisze:A może ktoś poleci inną miejscówkę z pewnym śniegiem i fajną bazą na narty i deskę?

Byliśmy w zeszłym roku (sylwester) w Spindlerovym Mlynie MXem. Jeżdżę tam od wczesnego dzieciństwa na narty. Śnieg od połoy grudnia gwarantowany (100cm i więcej), pogoda bajka, warunki bajka, hotel w którym byliśmy bajka.

Ogólnie w tym roku plan jest na to samo miejsce w ten sam czas. Zainteresowani?

Spindlerov Mlyn to taki "Zakopany" w Czechach - różnica taka, że nie ma masakry cenowej i nie ma takiej liczby ludzi. Zresztą ta miejscowość często jest przyrównywana do Alpejskich miejscówek jako "tanie Alpy". Szczerze polecam i jak będziecie zainteresowani to możemy coś zorganizować, bo my chyba powtórzymy ten wypad :wink:
Jest: MX-5 NDRF 2.0 - viewtopic.php?f=22&t=26399
Była: MX-5 NB 1.8T - viewtopic.php?f=22&t=2932
Była: RX-8 HP - http://forum.rxklub.pl/index.php?/topic ... x-hp-aka-wóz-rodzinny/
Myszon
Model: NC
Kontakt:

23 wrz 2011, 23:53

ja jestem za!!!!!
kazik_kazik
Donator
Donator
Model: NB
Wersja: Magic
Kontakt:

25 wrz 2011, 21:39

Świetna strona, wszystko co ważne można w niej znaleźć. Pewnie ją odwiedziłeś
http://www.salzburg.info/pl/
Zdrówko!
Awatar użytkownika
Dżunior
Donator
Donator
Model: ND
Wersja: SkyFreedom Recaro
Kontakt:

26 wrz 2011, 0:27

Dzięki! Nie natknąłem się na tę stronkę... Zabieram się za lekturę :mrgreen:
MX-5 ND SkyFreedom 8-)
Elise S2 111R '06 | Boxster 981 GTS '15 | Cayman 981 GT4 '16 | i3 120Ah '18 | Multivan T5 '15 #TriWóz | Taycan GTS Sport Turismo
CE 04 | RnineT
hella_flush

26 wrz 2011, 10:09

Dżunior pisze:A może ktoś poleci inną miejscówkę z pewnym śniegiem i fajną bazą na narty i deskę? :mrgreen: Polskę wykluczam - jestem patriotą ale kilka razy się "sparzyłem" i więcej nie zamierzam... :razz:

Jeżeli nie Alpy to może Jasna na Chopoku? W zasięgu rzutu butem narciarskim jest Zakopane ale Słowacy mają inny świat... Finkiel nówka system wyciągów (oczywiście 1 karnet), jest gdzie pojeździć (nie są to trasy po 500 metrów...) i ratrakują. Można jeździć po północnej i południowej stronie Chopoku. Razem 34km tras.

Niezaprzeczalnym atutem są ceny - piwko/drink na stoku/w barze - 1-1,50 euro, obiad 3-4-5 euro. Karnety już droższe ale ogólnie jak na warunki do jazdy to jest przystępnie i uczciwie...

Jedyny problem to dojazd, po słowackiej stronie drogi już normalne ale przez Polskę trzeba się naprzebijać...

[URL=http://www.jasna.sk/osrodek/fotogaleria/osrodek-narciarski/pl/zima/#]http://www.jasna.sk/osrodek/fotogaleria/osrodek-narciarski/pl/zima/#[/URL]
Stay Tuned!
Nie ma boga nad JDM a Tsuchiya jest jego prorokiem.
Awatar użytkownika
dmk

26 wrz 2011, 11:39

hella_flush pisze:
Dżunior pisze:A może ktoś poleci inną miejscówkę z pewnym śniegiem i fajną bazą na narty i deskę? :mrgreen: Polskę wykluczam - jestem patriotą ale kilka razy się "sparzyłem" i więcej nie zamierzam... :razz:

Jeżeli nie Alpy to może Jasna na Chopoku? W zasięgu rzutu butem narciarskim jest Zakopane ale Słowacy mają inny świat... Finkiel nówka system wyciągów (oczywiście 1 karnet), jest gdzie pojeździć (nie są to trasy po 500 metrów...) i ratrakują. Można jeździć po północnej i południowej stronie Chopoku. Razem 34km tras.

Niezaprzeczalnym atutem są ceny - piwko/drink na stoku/w barze - 1-1,50 euro, obiad 3-4-5 euro. Karnety już droższe ale ogólnie jak na warunki do jazdy to jest przystępnie i uczciwie...

Jedyny problem to dojazd, po słowackiej stronie drogi już normalne ale przez Polskę trzeba się naprzebijać...

[URL=http://www.jasna.sk/osrodek/fotogaleria/osrodek-narciarski/pl/zima/#]http://www.jasna.sk/osrodek/fotogaleria/osrodek-narciarski/pl/zima/#[/URL]

Znam Chopok i zdecydowanie lepsze warunki (totalnie bez porównania) są w Czechach. Słowacy są jednak daleko do tyłu. Czechy (Spindleruv Mlyn) to jednak standard zachodnich sąsiadów.

No i daleko. No i droga do doopy.
Była: RX-8 HP - http://forum.rxklub.pl/index.php?/topic ... x-hp-aka-wóz-rodzinny/
hella_flush

26 wrz 2011, 12:35

No spoko, nie neguję Twojego zdania, ale kiedy tam ostatnio byłeś? Bo osoby, które tam były ostatnio 3-4 temu też mi nakręcały różne opinie, ale okazało się, że dzięki eurasom z Austrii zrobili skokowy postęp w każdej dziedzinie.

Czechy mają sporo zalet, też tam jeżdżę, bo bliżej i spoko jest, ale IMHO Słowacy są bardziej przyjaźnie nastawieni.

A czy da się osiągnąć w jakiejkolwiek części CzechoSłowacji standard zachodni, to bym polemizował, wyższych gór nie wybudują...

Do zobaczenia na stoku.
Stay Tuned!
Awatar użytkownika
dmk

26 wrz 2011, 12:39

hella_flush pisze:No spoko, nie neguję Twojego zdania, ale kiedy tam ostatnio byłeś? Bo osoby, które tam były ostatnio 3-4 temu też mi nakręcały różne opinie, ale okazało się, że dzięki eurasom z Austrii zrobili skokowy postęp w każdej dziedzinie.

Może masz rację, bo dawniej chyba jednak niestety, ale bazę narciarską pamiętam dobrą, tylko beznadziejną ilość śniegu, słabe jedzenie i hotele.

hella_flush pisze:A czy da się osiągnąć w jakiejkolwiek części CzechoSłowacji standard zachodni, to bym polemizował, wyższych gór nie wybudują...

To prawda, zgadzam się. Ale długość tras, poziom wyciągów, hoteli itd. jest delikatnie mówiąc - ciekawy.

Za to np. Pec pod Snieżką jest BEZNADZIEJNY.
hella_flush

26 wrz 2011, 13:06

dmk pisze:Może masz rację, bo dawniej chyba jednak niestety, ale bazę narciarską pamiętam dobrą, tylko beznadziejną ilość śniegu, słabe jedzenie i hotele.

Teraz dośnieżają, ale wiadomo jak jest w naszym rejonie świata ze śniegiem - pojawia się i znika... Zobaczymy jaki będzie najbliższy sezon, marzą mi się rekordowe opady ;). Hoteli tam przybyło wybudowali kilkanowych a jedzenie hmm, zależy gdzie trafisz, ale fakt, że raczej specyficzne dla tamtego rejonu świata czyli knedle, sosy, mięsiwa, ziemniary... IMHO kilka dni można wytrzymać.

dmk pisze:Za to np. Pec pod Snieżką jest BEZNADZIEJNY.

Masz rację, tam jest jeden stok tak naprawdę... Nawet taka dziura jak Ramzowa ma fajniejsze trasy.
Stay Tuned!
Awatar użytkownika
dmk

26 wrz 2011, 13:09

hella_flush pisze:ale wiadomo jak jest w naszym rejonie świata ze śniegiem

Nie chcę reklamować jakoś Mlyna, ale tam od kiedy pamiętam (a jestem co roku) śniegu zawsze pod dostatkiem. I to często do późnego kwietnia wszystko czynne. :mrgreen:
sebna
Model: NB FL
Wersja: Sportive

26 wrz 2011, 19:41

dmk pisze:Może masz rację, bo dawniej chyba jednak niestety, ale bazę narciarską pamiętam dobrą, tylko beznadziejną ilość śniegu, słabe jedzenie i hotele.

Ja kilka lat już na chopku nie byłem ale pamiętam, że największym problemy tam oprócz dzikich tłumów szczególnie w okresie sylwestra, był nawet nie tyle brak śniegu co mocny wiatr, który zwiewał śnieg z niezalesionego szczytu (jakaś 1/3 góry) co z kolei powodowało, że nie dało się dostać ze strony północnej na południową i na odwrót a to redukowało trasy o 60% :)

Ale jak warunki były dobre to działo się tam :) Czarne szlaki albo Freeride w kopnym śniegu poza szlakiem to dla mnie sens życia, nieco zapomniany ostatnio niestety :/

Pozdro
MX-5 Love | Wisdom comes with Age. Sometimes, Age comes Alone....
ODPOWIEDZ