dzisiaj w Poznaniu, neaste 98E byla za 3,33 :D

Rozmowy inne, nie koniecznie o MX-5 ... wchodzisz tu na własną odpowiedzialność.

Moderator: Moderatorzy

looker
Kontakt:

31 maja 2009, 16:43

pewnie pomylka, bo juz jest normalnie. ale poczulem sie tak, jakbym sie cofnal w czasie o pol roku. a i bak pelny :cool: kto skorzystal z przypadkowej okazji??
Awatar użytkownika
Tomai
Donator
Donator
Model: Inny
Wersja: 2,0

01 cze 2009, 0:17

Znajomy z pracy zatankował kiedyś na Nestea swoje cinquciento, a po chwili samochód nie za bardzo chciał jechać , kichał prychał i ciągle silnik przerywał i gasnął.
Z kolei inny znajomy mający samochód na gaz( nie pamiętam jaki) zatankował do pełna benzyny (też na tej stacji, korzystając z promocyjnej ceny) i jeździł na samym gazie jakiś czas, dodam że to była zima, jakie ogromne było jego zdziwienie gdy chciał pojechać na benzynie a tu wtryski sobie zamarzły :???: .
Także ja tam nie będe tankował. Ale każdy decyduje sam czym karmi swoją madzię. :cool:
Była NA BRG 1.8 118 Km 146 Nm
Była NBFL Phoenix 1.8 138KM 156Nm
Była NBFL Garnet Red Mica 1.8
Była NC 2.0 174KM 199Nm

Bezmiatowy
looker
Kontakt:

01 cze 2009, 0:23

mysle, ze gdyby te setki opowiesci o tych stacjach byly prawdziwe dawno by ich nie bylo. wszyscy tylko slyszeli. jak koles jezdzi na gazie jakims golfem III przez lata, zatankowal na takiej neste ,to moze nie przez paliwo auto mu siadlo. moze zbieg okolicznosci? moze po prostu mial auto w stanie jakim mial i przyszedl ten moment? nie chce mi sie wierzyc....
Awatar użytkownika
Tomai
Donator
Donator

01 cze 2009, 8:07

looker pisze:wszyscy tylko slyszeli

ale ja nie słyszałem "gdzieś tam" tylko znam prawdziwe przypadki, prawdziwych ludzi. Chodzi dokładnie o stacje znajdującą się przy Norauto koło M1, może na innych jest lepiej, nie wiem.
Była NC 2.0 174KM 199Nm

Bezmiatowy
SNCF

01 cze 2009, 9:08

Mnie ta stacja denerwuje głównie przez brak mozliwosci tankowania do pelna za gotówkę.

Odnosnie natomiast jakosci paliwa to wydaje mi sie ze wszedzie kombinują, niewazne jakie logo stacji.
Kiedys zabrakło mi paliwa do kosiarki pod koniec koszenia w wekend, podskoczyłem więc na szybko do najbliżeszej mi BP na ktorej nigdy nie tankuje bo 500m dalej mam inna 20gr tansza. Co tam 5l karnisterek zalalem i pojechalem do domu.
Zalalem do kosiarki jak zwykle i tu szok silnik zaczal strzelac!, kopcic itd szok. Rozebralem filtry zmienilem olej, zmienilem swiecę itd itd. Wszystko niepotrzebnie w koncu wylalem z niej paliwo i sciagnelem z baku samochodu 2litry i wlalem. Wszystko normalnie. Mowie tu o stacji BP na Armii Krajowej/Bardzkiej Wroclaw. Przestrzegam bo na własnej skórze przekonałem sie co tam maja, na szczescie nie tankowalem do samochdu bo aż strach co byloby wtedy!
"Wymaganie od wyzyskiwanego niewolnika, żeby rozpaczał po śmierci oprawcy, wydaje się przesadnym okrucieństwem"
callum

01 cze 2009, 10:29

Większość stacji w Polsce, dowolnej sieci, ma paliwa z tego samego źródła, więc kiepska jakość to zwykle skutek oszustw stosowanych przez właściciela konkretnej stacji, a nie cecha całej sieci. Ktoś mówił kiedyś, że najbezpieczniej jest tankować na dużych stacjach zlokalizowanych przy głównych trasach, bo one mają tak gigantyczne zarobki, że i tak zarabiają mnóstwo kasy więc z jednej strony nie muszą kombinować, bo mają zbyt wiele do stracenia. Podobno najniebezpieczniejsze są małe, prywatne stacyjki, bo przy małych obrotach takiej firmy właściciela bardziej kusi, żeby oszukiwać, bo takie oszustwo daje większe zarobki w proporcji do całości jego zarobków.

Oczywiście to tylko ogólna reguła, wyjątki są w obie strony, wiadomo, ze może być tak jak pisze SNCF, że zatankuje się na BP jakiś szit.

Raz miałem taką sytuację jak wracałem z Poznania autostradą i testowałem jak szybko madzia potrafi jechać :) w związku z czym prawie zabrakło mi paliwa - przy autostradzie nie ma oczywiście stacji benzynowych, więc musiałem zjechać i zatankować na takiej właśnie podejrzanej stacyjce, gdzie dystrybutory były chyba starsze ode mnie :D I z duszą na ramieniu odpalałem potem auto, ale odpukać wszystko było OK.

SNCF pisze:Mnie ta stacja denerwuje głównie przez brak mozliwosci tankowania do pelna za gotówkę

Tak, to zupełny absurd.

A jakie macie doświadczenia z innymi "tanimi" stacjami? Ja np. dość często tankuję na stacji przy Tesco w Warszawie przy Górczewskiej, niby róznie o tych tanich stacjach piszą, ale nigdy nie miałem żadnych problemów. Odpukać :)
"Race car driving is like sex: all men think they're good at it" - Jay Leno

"I love work; it fascinates me; I can sit and watch it for hours." - O. Wilde
looker
Kontakt:

01 cze 2009, 11:09

skoro taki temat sie rozwinal to moja rodzina od dawien dawna tankuje przy kazdej okazji w Auchan (Komorniki/Poznan). Od lat, nic zlego sie nie dzieje.

callum, jesli stacja jest bezobslugowa to oplata przed tankowaniem jest oczywista.
Jaro
Model: NA
Kontakt:

01 cze 2009, 13:27

problem z chrzczeniem na stacji jest i będzie w szczególności na stacjach przywatnyc i tzw. patronackich gdzie właścicielem jest prywaciaż a nie koncern w końcu co najwyżej zabiorą mu panele z logo i tyle :razz:
na firmowych problem może pojawiać się na stacjach "wiekowych" gdzie ilość syfu w zbiornikach jest na tyle duża że trafia do baków samochodów
Pozdrawiam

Jaro

MX-5 NA 1.6T
callum

01 cze 2009, 15:34

looker pisze:callum, jesli stacja jest bezobslugowa to oplata przed tankowaniem jest oczywista.

Ale przeciez nie o to chodziło, to faktycznie oczywiste, tylko:
SNCF pisze:Mnie ta stacja denerwuje głównie przez brak mozliwosci tankowania do pelna za gotówkę.

Skoro byle automat sprzedający coca colę potrafi wydawać resztę, to tym bardziej powinna być taka możliwość w takiej stacji. Np. szacuję, że potrzebuję około 10 litrów do pełnego baku - czyli 45 złotych. Wkładam np. 100 zł i leję do pełna. Okazuje się przykładowo, że weszło 11 litrów, ale nie ma problemu, automat odpowiednio wydaje resztę ze stówy.

Jaro pisze:na firmowych problem może pojawiać się na stacjach "wiekowych" gdzie ilość syfu w zbiornikach jest na tyle duża że trafia do baków samochodów

Tak, takich też unikam :)

Mayk
Model: NB FL
Wersja: 1.6T

01 cze 2009, 15:54

SNCF pisze:Mnie ta stacja denerwuje głównie przez brak mozliwosci tankowania do pelna za gotówkę.

Czy w naszych czasach nie łatwiej po prostu płacić kartą i lać do pełna?
110@???KM
134@???Nm
callum

01 cze 2009, 16:10

Mayk pisze:

Czy w naszych czasach nie łatwiej po prostu płacić kartą i lać do pełna?

Zawsze tak myślałem, ale ostatnio byłem na konferencji Policji poświęconej bezpieczeństwu kart bankowych i zacząłem się zastanawiać, czy nie lepiej wrócić do gotówki :) Większość ludzi nie ma pojęcia o podstawowych zasadach bezpieczeństwa, a banki jakoś nie bardzo chcą edukować klientów, mimo że to one ponoszą koszty.

rafal

01 cze 2009, 16:22

ja od dawna tankuje z reguly na neste albo w piasecznie przy auchan. nigdy nic zlego mi sie nie przytrafilo. zima gdy miata stoi uzywam diesel'a. zawsze zapalal na najwiekszych mrozach. i to bez uzywania przeciwzamarazaczy. a malych stacji ze starymi dystrybutorami i rewelacyjna cena unikam jak ognia.
byla mx-5 turbo
jest foka rs
miata jeszcze bedzie:)
florek

01 cze 2009, 20:20

http://www.uokik.gov.pl/pl/jakosc_paliw/wyniki_kontroli_jakosci_paliw/kontrola_stacji_paliw/

czestujcie sie :) na samym koncu link do wynikow kontroli. Ja dzieki temu raportowi zrezygnowalem z jednego shella (ktory co prawda dziala na zasadzie franczyzy) i przerzucilem sie na bp.
Awatar użytkownika
Tomai
Donator
Donator

01 cze 2009, 20:44

Orlen naprzeciwko Selgrosu - tankuje tam od 2004 roku już czwarty mój samochód . Zero problemów, raz w roku uzbieram punktów na zniżke 50 zł.
Była NC 2.0 174KM 199Nm

Bezmiatowy
florek

01 cze 2009, 22:10

a tak btw nie wiem czy temat o spalaniu nie bylby lepszym miejscem do prowadzenia dyskusji na temat paliw w polsce :) http://forum.mx5klubpolska.pl/viewtopic.php?t=582
Oversteer- you drive down road and turn the wheel, but the back of the car turns round and you go off the road and crash into a tree and you die.
ODPOWIEDZ