Tesla Roadster
"To będzie pierwszy samochód, który zejdzie poniżej 2 sekund w czasie przyspieszania do 60 mph" - powiedział Elon Musk.
Roadster Tesli ma bić rekordy prędkości
Moderator: Moderatorzy
"To będzie pierwszy samochód, który zejdzie poniżej 2 sekund w czasie przyspieszania do 60 mph" - powiedział Elon Musk.
TerminatorPi pisze:Ale to akurat żadna atrakcja. Napęd elektryczny tak ma.
TerminatorPi pisze:A dodatkowo sama firma jest po prostu wydmuszką
gzy pisze:TerminatorPi pisze:Ale to akurat żadna atrakcja. Napęd elektryczny tak ma.
Ja jeździłem eską, która miała do setki pewnie grubo ponad 3s i dla mnie mega atrakcja : )
TerminatorPi pisze:A dodatkowo sama firma jest po prostu wydmuszką
: )
Enzis pisze:Co do samego bycia "eko" samochodów elektrycznych mam dość mieszane odczucia - ten prąd i tak musi być gdzieś wyprodukowany![]()
Moim zdaniem napędy hybrydowe są bardziej przyszłościowe - łączą dolny moment elektryka z charakterystyką zwykłego spaliniaka, do tego same się ładują będąc bardziej ekonomiczne niż zwykłe pojazdy ze spalinowymi silnikami
Chezus pisze:Fisker odstawił takie cudo, że silnik spalinowy napędzał generator, a napęd na koła zapewniały jedynie silniki elektryczne. Ma to sens ze względu na fakt, że możemy skonstruować układ silnik-generator działający w optymalnych warunkach, czyli na obrotach i przy obciązeniu zapewniającym maksymalną efektywność silnika spalinowego. Swoją drogą, to na takiej zasadzie działają lokomotywy spalinowe, a konkretnie elektryczno-spalinowe i sprawdza się to całkiem nieźle.
pirul pisze:To wszystko jest kwestią rozwoju technologii produkcji i przechowywania energii, szybkiego jej oddawania no i szybkiego ładowania. Potrzeba czasu żeby spadły koszty produkcji ogniw i wzrosła ich efektywność. To się dzieje na naszych oczach ale jeszcze potrzeba kilku lat żeby nabrało to rozpędu. Wtedy wszelkie argumenty za silnikami spalinowymi tak naprawdę upadną... Bo mamy już technologię pozwalającą efektywnie wykorzystać energię (napędy elektryczne), trzeba teraz rozwinąć technologię, która to nakarmi.
TerminatorPi pisze:Chezus pisze:Fisker odstawił takie cudo, że silnik spalinowy napędzał generator, a napęd na koła zapewniały jedynie silniki elektryczne. Ma to sens ze względu na fakt, że możemy skonstruować układ silnik-generator działający w optymalnych warunkach, czyli na obrotach i przy obciązeniu zapewniającym maksymalną efektywność silnika spalinowego. Swoją drogą, to na takiej zasadzie działają lokomotywy spalinowe, a konkretnie elektryczno-spalinowe i sprawdza się to całkiem nieźle.
Dokładnie. Do tego względnie niewielki akumulator na nagłe zapotrzebowanie na moc (żeby nie trzeba było gwałtownie zmieniać obciążenia silnika spalinowego) i mogłoby działać. Tyle, że przy "przelotach" mamy prawdopodobnie dużo większe straty energii na konwersji niż mielibyśmy na biegu bezpośrednim i przełożeniu mechanicznym.
pirul pisze:Idzie to powoli bo wszyscy pchają się w rozwijanie tego, co już jest na rynku (li-ion, polimery itd ale generalnie rozwijanie tego co powstało ponad 100 lat temu), a tutaj by potrzeba jakiejś nowej rewolucji, czegoś zupełnie nowego co pozwoli przesunąć granicę, bo w tym momencie ograniczają nas masa i koszty. W momencie, w którym fotowoltaika (albo technologia kumulowania energii) rozwinęłaby się do poziomu wystarczającego żeby doładować auto w krótkim czasie wtedy możesz sobie jechać na pustynię czy tajgę bez obaw o brak paliwa.
pirul pisze:Fotowoltaika potrzebuje światła, a nie ciepła. W zimie też działa. Koncerny motoryzacyjne coś tam wciąż rozwijają. "U nas" w fordzie też globalna rewolucja i zwrot w kierunku elektryfikacji i mobilnych technologii. Zmiany idą, to jest pewne. Co przyniosą - zobaczymy. Ale jak się posłucha mądrych ludzi, którzy mają takie właśnie globalne podejście do tematu to raczej odwrotu już nie ma, a i konsekwencje będą ciekawe.
pirul pisze:Polecam obejrzeć wieczorem jeśli tylko uda się znaleźć wolną godzinkę. U mnie w pracy nas "zmusili". Wiem, że sporo tych filmów w sieci ale mimo wszystko to był ciekawy wykład.
https://youtu.be/2b3ttqYDwF0