Ile można przewieźć paliwa...
Moderator: Moderatorzy
Ogólnie słaby pomysł, 20l nie ratuje w żadnej sytuacji, ile zaoszczędzisz 10EUR? A jakby to miała być benzyna to w ogóle bym się nie zdecydował nawet 5l wieźć w metalowym atestowanym kanistrze. Lepiej assistance na zagranicę poszukać jakieś.
-
- Donator
- Model: ND
- Wersja: GT Sport nav+
skuri pisze:Tu chodzi o to iż < nie mogę> tankować poza granicami naszego kraju.
czemu nie możesz tankować poza Polską? do Austrii i Niemiec możesz wwieźć 20 l w atestowanym kanistrze. Powyżej 20 l z tego co pamiętam musisz zgłosić i opłacić akcyzę.
wojteks pisze:A jakby to miała być benzyna to w ogóle bym się nie zdecydował nawet 5l wieźć w metalowym atestowanym kanistrze.
Dokładnie. Kanister z benzyną wewnątrz auta

skuri pisze:Tu chodzi o to iż < nie mogę> tankować poza granicami naszego kraju.
Nie wierzę, dystrybutory pasują do naszych autek, opisy paliw podobne. Co za różnica gdzie zatankujesz, potem najwyżej trzeba zrobić kombinacje z fakturą z PL żeby te litry mieć rozliczone odpowiednio.
W PL jak masz kartę paliwową to do kanistra nie zatankujesz a jeżeli już to taka sama kombinacja jak z fakturą.
wojteks pisze:skuri pisze:Tu chodzi o to iż < nie mogę> tankować poza granicami naszego kraju.
Nie wierzę, dystrybutory pasują do naszych autek, opisy paliw podobne. Co za różnica gdzie zatankujesz, potem najwyżej trzeba zrobić kombinacje z fakturą z PL żeby te litry mieć rozliczone odpowiednio.
W PL jak masz kartę paliwową to do kanistra nie zatankujesz a jeżeli już to taka sama kombinacja jak z fakturą.
Ehhhhh.....mam darmowe paliwo bez ograniczeń pod warunkiem tankowania w Polsce, taka właśnie jest różnica. Stąd pytanie.
skuri pisze:mam darmowe paliwo bez ograniczeń pod warunkiem tankowania w Polsce
Nawet jakby można było wozić benzynę za granica to co cysternę zabierzesz? 1 kanister 20l czyli jakieś 25-30EUR to raptem na 150-300km w zależności od samochodu i trasy.
W PL teoretycznie nie można przewozić więcej niż 60 litrów paliwa w zbiornikach przenośnych bez uprawnień ADR jeżeli służy do napędu pojazdu którym go wieziemy. Chyba że błędnie interpretuję zapisy o wyłączeniu z pod ADR
Xenocyd pisze:To zapłać za granicą, nie zbiedniejesz od tego chyba, dzieci w afryce też nie umrą z tego powodu
Nie rozumiem po co takie uwagi które NIC nie wnoszą do tematu. Nie znasz odpwowiedzi na pytanie to się nie wypowaidaj, dziękuję.
- Alex
- Donator
- Model: NC
- Wersja: Niseko
- Kontakt:
Xenocyd pisze:Bo to forum dyskusyjnei nikt mi nie może zabronić
ale nie jestesmy kolkiem rozancowym i dyskusji umoralniajacych nie prowadzimy

pozdrawiam
Alex
były: NC 2.5 , NA 1.6/90+ jest: Niseko 2.5/RomDrop
182HP/242Nm
A forum post should be like a skirt. Long enough to cover the subject material, but short enough to keep things interesting
https://alexengineering.pl
Alex

były: NC 2.5 , NA 1.6/90+ jest: Niseko 2.5/RomDrop

A forum post should be like a skirt. Long enough to cover the subject material, but short enough to keep things interesting
https://alexengineering.pl