Kask do Miaty?

Rozmowy inne, nie koniecznie o MX-5 ... wchodzisz tu na własną odpowiedzialność.

Moderator: Moderatorzy

Psychotulanek
Donator
Donator
Model: NB
Wersja: Robi się :-D

14 lut 2017, 1:23

W sumie nie miałem pomysłu jaki dział, jeśli źle wybrałem to proszę jakiegoś dobrego (albo :evil:) moda o przeniesienie. Jeśli był już kiedyś taki wątek i jest w miarę aktualny to proszę o link, bo po wpisaniu frazy "kask" w forumowej wyszukiwarce lekka masakra :lol:. Mam ambitny plan wybrać się 8 kwietnia na MMC i po cichu liczę że jakaś dobra dusza zabierze mnie choć raz na pokład i pokaże co można wycisnąć z Miaty ;-). Wyczytałem że wymagany jest kask i chciałbym nabyć takowy, tylko nie bardzo mam pomysł jaki on powinien być. Podzielcie się swoimi doświadczeniami oraz nakierujecie mnie drodzy forumowicze na jakieś sensowne marki? Nie chce wydać fortuny, bo nie wiem czy kiedykolwiek będę miał okazję bardziej go wykorzystać- to się okaże po 1st rookie, bo jeśli pipa jestem i jeździć nie umiem, to nie będę na siłę robił ze słonia tancerza ;-). Z drugiej strony nie chcę też robić "głupich oszczędności" na elemencie który ma zadbać o moje bezpieczeństwo. Pytanie z kategorii open, z góry dzięki za wszelkie sugestie :mrgreen:.

T.
"Coś się kończy, coś się zaczyna..."
Awatar użytkownika
nikolakis
Model: NC FL
Wersja: 2.0 Sport
Kontakt:

14 lut 2017, 7:02

Na rookie, kask nie był wymagany.
Na MMC, może być motocyklowy, jak masz od kogo pożyczyć.
Ja w zeszłym roku oglądałem kaski na skuter i chyba coś takiego wybiorę. Ogólnie chodzi o homologację drogową.
Ja w kasku zawadzam o sztywny dach i muszę pochylać oparcie, więc będę szukał kasku, który będzie najniższy.
Awatar użytkownika
flatline
Donator
Donator
Model: ND RF
Wersja: SkyFreedom+Recaro
Kontakt:

14 lut 2017, 7:59

Każdy z homologacją będzie ok - reszta zależy od Twojego podejścia do bezpieczeństwa. Na niektórych rundach driveart przywozi kaski do wypożyczenia.
"When you’re racing... it’s life. Anything that happens before or after is just waiting."
Tsundere - pocket-sized fastback
Little Sister - gran turismo wannabe
Czerw - racing mongrel on a (not so tight) budget
Siwa - café racer miata
Psychotulanek
Donator
Donator

14 lut 2017, 8:11

Cholera coś gdzieś napisałem źle, bo nie miałem na myśli kasku do Rookie, tylko do ewentualnego pobytu na prawym :mrgreen:.

T.
mutra
Donator
Donator
Model: ND
Wersja: GT Sport nav+

14 lut 2017, 8:41

Psychotulanek pisze:Cholera coś gdzieś napisałem źle, bo nie miałem na myśli kasku do Rookie, tylko do ewentualnego pobytu na prawym :mrgreen:.

T.

http://www.demon-tweeks.co.uk/Product.d ... Gwodnz4LiQ

dobry i cena w miare rozsądna (około 200-300PLN) Motocyklowego (zamkniętego) nie polecam bo trochę ogranicza pole widzenia
Awatar użytkownika
Bimbak
Model: NC
Wersja: 3rd gen. Limited

14 lut 2017, 13:26

Mi motocyklowy nic nie ogranicza ... tak samo jak otwarty, no chyba że ktoś musi patrzeć na pedały albo jeździ z brodą na kierownicy.
Psychotulanek
Donator
Donator

14 lut 2017, 13:29

Ktoś może podrzucić jakies konkretne, sensowne marki? Ze względu na to że nie wiem czy docelowo będzie mi przydatny, nie chciałbym od razu wydawać ponad 300 zł na OMP Star (czy jakoś tak) więc myślę jednak o zakupie używanego w budżecie powiedzmy 100 - 150 zł- ma to w ogóle sens wg Waszej wiedzy i doświadczenia?

T.
Awatar użytkownika
turbo pchała
Model: NB FL
Wersja: Silver Blues

14 lut 2017, 13:45

Jak co mogę tanio swój sprzedać bo chciałem coś lepszego.
"Jeśli po zaparkowaniu nie patrzysz na niego, zanim odejdziesz, to znaczy, że kupiłeś sobie zły samochód."

Moja -> http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?f=22&t=13537&start=60
Obrazek
Psychotulanek
Donator
Donator

14 lut 2017, 16:29

PW
Awatar użytkownika
Tito01
Wersja: Sportive

14 lut 2017, 17:10

Może i w otwartym trochę wygodniej ale zamknięty można wykorzystać też na gokartach czy motorze.
Mogę polecić:
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5996464974
Konstrukcyjnie na pierwszy rzut oka niczym się nie różni od dwa razy droższego sparco.

Wysłane z XRN3P przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
Johnson
Donator
Donator

14 lut 2017, 17:40

Tito01 pisze:Może i w otwartym trochę wygodniej ale zamknięty można wykorzystać też na gokartach czy motorze.
Mogę polecić:
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5996464974
Konstrukcyjnie na pierwszy rzut oka niczym się nie różni od dwa razy droższego sparco.

Wysłane z XRN3P przy użyciu Tapatalka

Jeździłem w zeszłym roku na open w tym kasku i również polecam.
Awatar użytkownika
MarekJ

25 mar 2017, 14:18

https://www.tornadokaski.pl/kaski-otwarte/kjs-line

A takie coś?
Mam niby kask motocyklowy, ale chyba wolałbym coś lżejszego i chłodniejszego. W kasku integralnym chyba łatwo się zagotować w aucie.
ODPOWIEDZ