Dlatego kieruje parę pytań do osób które studiują, studiowały lub skończyły ten kierunek, bądź mogą coś wiedzieć na dany temat:
- co kończąc ten kierunek (bądź podobny) ze swojego doświadczenia możecie stwierdzić ? Jesteście zadowoleni ? Nie macie problemów ze znalezieniem pracy ? Uważacie ze ten kierunek był dobrą decyzja ?
-Nad czym popracować, co olać, może jest coś z czym warto się zapoznać głębiej
-Jakieś rady na temat specjalizacji (czy to był dobry wybór), czy jakiś inny np byłby lepszy. Poszedłem na ten, kolega na innym zarabia ogromny hajs, ja mam problem ze znalezieniem pracy.
Dla nie wtajemniczonych, specjalizacje do wybrania :
-Informacje o zakładach IMRC
-Maszyny robocze
-Nadwozia pojazdów(ciekawy, ale chyba prędzej z perspektywa wyjazdu np do Niemiec)
-Napędy hybrydowe(raczej mnie to nie kręci, z reszta znaleźć firmę specjalizująca się w tej dziedzinie w Polsce raczej nierealne)
-Pojazdy
-Silniki spalinowe(dotychczas mój faworyt. W głowie wankle, JZ'ty(oczywiście nie na wydziale). Ale oglądając prezentacje i patrząc na same silniki 1.3, 1.1 3 cylindrowe oraz pojawiające się wszędzie hasło ekologia chyba odpuszczę, choć nie wiem jak to wygląda w praktyce oraz w przyszłej pracy)
-Specjalność mechanika i budowa maszyn
-Wibroakustyka
-Wsparcie komputerowe prac inżynierskich
(http://www.simr.pw.edu.pl/Wydzial-SiMR/Studia/Studia-niestacjonarne-zaoczne/Wybor-specjalnosci-materialy)
Studiuje zaocznie (stety a moze niestety) wiec w tygodniu pracuje, tzn powinienem bo aktualnie szukam pracy.
Może macie jakieś rady gdzie spróbować aby połączyć studia oraz prace, tak by zaskutkowało to na mojej przyszłości. Hurtownia motoryzacyjna, może obsługa jakiś maszyn, warsztat, może jakieś staż gdzie nauczyłbym się obsługi praktycznej programów ? Najbardziej chciałbym się zakręcić w motorsporcie, ale szanse są raczej marne bo nawet nie wiem gdzie i czego szukać.
Także Panowie, jeżeli macie jakieś rady dla kolegi z forum to podzielcie się nimi

Naprawdę mi pomożecie