Nowe allegro bardzo nieprzejrzyste

Rozmowy inne, nie koniecznie o MX-5 ... wchodzisz tu na własną odpowiedzialność.

Moderator: Moderatorzy

salvador

11 kwie 2013, 20:42

Co sądzicie o zmianie w allegro ? Moje zdanie, to kompletnie zagmatwana możliwość przeglądania. Trzeba dużo więcej przechodzić podstron w celu dotarcia do interesujących mnie ofert. Już na innych forach rozpoczęły się dyskusje i wysyłanie postulatów o powrót do dotychczasowej wersji. Jeśli Macie podobne zdanie, proponuję dołączyć się do przeciwników.
Dołączam link, który znalazłem, gdzie można chyba wpisywać swoje opinie i zagłosować
http://cafe.allegro.pl/showthread.php?1656947-DO-dupy-z-tym-waszym-nowym-allegro
Jeśli jest inny system wyrażenia opini, proszę o uzupełnienie tematu.
Nawet porządne zapalniczki są na benzynę
Chwiał

11 kwie 2013, 20:45

:kciukdol: :kciukdol:

Beznadzieja. Allegro.pl straciło swoją użyteczność, łatwość i przejrzystość. Wygląda jak gratka.pl.
My nie jeździmy szybko, my wolno latamy!
Pawulon
Kontakt:

11 kwie 2013, 21:02

Słabe te allgero... najlepsze było chyba w 2009 roku - przejrzyste. Teraz wymyślają a to utrudnia wyszukiwanie... :kciukdol: :kciukdol: :kciukdol: :kciukdol:
- Videorejestratory Samochodowe
- Tusze tonery do Drukarek - pawkor@onet.pl

Pozdrawiam, Paweł
michan
Donator
Donator

11 kwie 2013, 21:12

na fb nie nadążają odpowiadać :kciuk:
Krzywy

11 kwie 2013, 21:25

Generalnie to chcą się upodobnić do eBaya co jest strzałem w stopę. eBay zdecydowanie gorzej wypada jeśli chodzi o funkcjonalność layoutu. Nie mówiąc już o podziale na kategorie, który też pozostawia sporo do życzenia...
RS
Donator
Donator
Model: NA

11 kwie 2013, 21:29

Żeby mieli taki system zarządzania transakcjami i sporami jak eBay to muszą minąć lata, kolejna zmiana layoutu w tym nie pomoże.
Zniknęło MotoAllegro.
DEXTER
Model: NA

11 kwie 2013, 21:41

Dla mnie kupa... akurat coś dziś licytowałem :D i myślałem, że się coś popsuło z tym allegro :P
Awatar użytkownika
polokokt
Donator
Donator
Model: NC FL
Wersja: 2.0 Sport

12 kwie 2013, 7:28

Ja już swoje zdanie wyraziłem w fazie testów tego nowego layout'u. Już wtedy (kilka miesięcy temu?) było wiele krytycznych uwag. Z tego co widzę, poprawili tylko to co nie działało do końca dobrze a reszta konceptu została be zmian. Wiec nie sądzę aby coś teraz zmienili, jak po fali krytyki w fazie testów i tak zdecydowali się to popchnąć "na produkcję".
Meanmachine
Model: NB FL

12 kwie 2013, 8:45

Pamiętam podobną aferę gdy MS przeszedł ze standardowcyh rozwijanych list w swoich programach na tzw. Wstążkę. Okazało się że problem twki tylko w głowach "zbyt przyzwyczajonych" użytkowników, bo wstążka w istocie pozwala szybciej, wygodniej i czytelniej kożystać z funkcji danego programu - potrzeba było czasu, dla niektórych więcej dla innych mniej, żeby się przekonać. Oczywiście na początku był szok i dezorientacja, tak jest zawsze, a kto dzisiaj wyobraża sobie powrót do starego rozwiązania?

Czy podobna sytuacja nie ma miejsca tym razem? Nie dostrzegam braków funkcjonalności względem starego allegro, ani też szczególnej rewolucji poza nowoczesnym lookiem, który odpowiada na współczesne trendy, będzie dużo czytelniejszy dla nowych użytkowników, a i starzy będą w nim sprawnie operować - tak to wygląda z punktu widzenia projektanta.

Co konkretnie'zmieniło się na minus, bo może jestem ślepy, albo nie zdawałem sobie sprawy z istnienia jakiś magicznych funkcji? Wydaje się że wszystko jest na miejscu 'po staremu', a nawet jak czegoś szukam, to strona jest tak przejrzysta ze zajmuje to sekundke.
Davey

12 kwie 2013, 8:52

Na minus zdecydowanie zmniejszyla sie przejrzystosc wg mnie, nie funkcjonalnosc, teraz strona z produktami to wielka biala plama bez wyraznego podzialu tabelek itp, wszystko sie zlewa generalnie..
Meanmachine
Model: NB FL

12 kwie 2013, 10:17

Ciezko zebysmy omawiali tu kazdy detal, ale jesli chodzi o liste, to wyraznie widac np. poziome separatory, moze to tez kwestia indywidualnej percepcji, jednak trudno mi sobie wyobrazic zeby te podzialy byly nieczytelne i cokolwiek się zlewało :shock:

Wiersze przedmiotów są na tyle grube że wyraźnie widać, która cena przynależy do którego przedmiotu, cena jest też na dokładnie tej samej wysokości co 'tytuł' przedmiotu, dół zgrabnie zamyka czas do końca i dostępne sztuki, a całość jest spięta miniaturą zdjęcia zawsze tych samych wymiarów i jeszcze niewielki margines do separatora i sam separator. Tak konkretnie i wyraźnie zdefiniowane wiersze, pozwalają na pozbycie się dodatkowych, teraz już zbędnych, elementów graficznych, bez których stara tabela przestałaby istnieć. Został sam niewielki, zgrabny separator, który stanowi ostateczną linię rozgraniczającą wiersze jednocześnie wpisując się w całość koncepcji.

Dążenie do maksymalnego uproszczenia grafiki, braku zbędnych elementów i jednolitość barw, nie są przypadkowe. Celem jest zmniejszenie zmęczenia wzroku, większa przejrzystość i przyjazność dla nowych użytkowników, łatwość skupiania uwagi użytkownika w strategicznych punktach strony (np. trójca miniatura/tytuł/cena na liście przemiotów, lub sponsorowane kafelki na stronach głównych) i na końcu nowoczesny, podążający za trendami look.

Łatwo jest bronić layoutu allegro z tego względu, że ta firma wydaje krocie projektantów, tutaj wszystko jest przemyślane sto razy i nic nie dzieje się przypadkiem.

[ Dodano: 12-04-2013, 12:04 ]
Zapoznałem się przed chwilą z "opiniami" i uzasadnieniami użytkowników na forum i fb, kompletne dno i hołota, odcinam się od dalszej dyskusji na ten temat. Wam życzę miłego korzystania z nowego allegro. Im szybciej się przestawicie tym łatwiej będzie się wam żyło, bo szczególnie takimi opiniami żadnych zmian użytkownicy nie wywalczą.
matusz
Donator
Donator
Model: NB
Wersja: 1.8

13 kwie 2013, 20:28

DEXTER pisze:Dla mnie kupa... akurat coś dziś licytowałem :D i myślałem, że się coś popsuło z tym allegro :P

A co Ty tam ciekawego wylicytowales? :grraauu:
była czerwona NA 1.6 -> II wice mistrz MMC West 2014 w klasie 1.6
ODPOWIEDZ