callum pisze:myślałem, że Ty, Spidi, zdajesz sobie sprawę, że nie ma sensu wchodzić na czerwone pole, bo najlepsze przyspieszenie jest mniej więcej od 5 do 6,5 tys. obrotów
Rozumiem co masz na myśli ale wasze wcześniejsze posty zabrzmiały(przynajmniej ja tak je odebrałem... widać błędnie

Ja z kolei mówiłem o świadomym wykorzystywaniu potencjału silnika i możliwości auta w tym korzystanie z pełnego zakresu obrotów jakie silnik oferuje, co nie jest równoznaczne z kręceniem każdego biegu aż "odetnie"...

Benzyna to nie diesel - większosć tego typu silników zwyczajnie lubi wysokie obroty, taka konstrukcja.
Co do samej zmiany - zmieniając bieg na wyższy gdy zobaczymy 6.5k RPM na obrotomierzu, de facto zmieniamy go dopiero przy jakichś 6.8-7.0k RPM. Nikt z nas nie jest cyborgiem i czy tego chcemy czy nie czas reakcji w połączeniu z samą akcją(zmianą biegu) trwa tyle, że obroty jeszcze przez ułamek sekundy rosną.
Dlatego błyski Shift Light'a(jeśli ktoś ma i korzysta) zwykle ustawia się minimalnie poniżej optymalnych obrotów do zmiany biegów.
pzdr