Uprawnienia policji przy kontroli

Ogladam program na TVN Turbo i sie dziwie

Rozmowy inne, nie koniecznie o MX-5 ... wchodzisz tu na własną odpowiedzialność.

Moderator: Moderatorzy

sebałódź

28 paź 2011, 20:57

Kitson pisze:
ruch*** nas dla naszej ochrony? :winner:

a czujesz się ru****?
Awatar użytkownika
Gecko
Donator
Donator
Model: NB
Kontakt:

28 paź 2011, 20:58

Było tu już mówione kilka razy, że jak w każdej pracy, są normalni ludzie i są debile. Zawsze można napisać skargę na takie zachowanie policjanta. Wolelibyście, jak rozumiem, żeby policja nie miała prawa was legitymować, przeszukiwać itp.? Żeby mogli tylko grzecznie poprosić, a wy odmówić i na tym koniec? Ciekawe jak by wtedy wyglądał ten kraj... Pewnie nie dochodziło by do takich sytuacji, że policja spisuje was w nocy, bo wychodzenie po zmroku groziło by śmiercią :wink:
sebałódź

28 paź 2011, 22:14

Gecko pisze:Było tu już mówione kilka razy, że jak w każdej pracy, są normalni ludzie i są debile. Zawsze można napisać skargę na takie zachowanie policjanta. Wolelibyście, jak rozumiem, żeby policja nie miała prawa was legitymować, przeszukiwać itp.? Żeby mogli tylko grzecznie poprosić, a wy odmówić i na tym koniec? Ciekawe jak by wtedy wyglądał ten kraj... Pewnie nie dochodziło by do takich sytuacji, że policja spisuje was w nocy, bo wychodzenie po zmroku groziło by śmiercią :wink:
:kciuk:
hella_flush

28 paź 2011, 23:11

Gecko pisze:Wolelibyście, jak rozumiem, żeby policja nie miała prawa was legitymować, przeszukiwać itp.? Żeby mogli tylko grzecznie poprosić, a wy odmówić i na tym koniec?

Jakkolwiek nie mam problemów z prawem to TAK wolałbym sytuacje gdzie obywatel ma więcej do powiedzenia, niż utrzymywany z jego podatków urzędnik państwowy. Może jestem wyjątkiem ale nie słyszałem, żeby komuś znaleziono skradzioną komórkę, rower czy nawet auto (no jak trafią na dziuple to może zwrócą...). Przyzwalanie na agresywne zachowania Policji jest prostą drogą do pozwolenia na kontrolę internetu, połączeń telefonicznych i ogólnie zabaw Wielkiego Brata.

Chce przeszukać mój bagażnik? Spoko pokaże, ale jak będę miał zły humor to mam prawo zażądać nakazu a milicjant się o niego wystarać. Szanujmy się, nie dajmy się traktować jak lemingi dla wyimaginowanego bezpieczeństwa (działa to na podobnej zasadzie jak przymus montowania ABS, ESP, poduszek, po prostu "władza" uważa obywateli za totalnych kretynów i potencjalnych "przestępców"/"sprawców wypadków").

Traktowanie każdego jak przestępce jest myśleniem rodem z komuny (obszarnik, bandyta, badylarz, wywrotowiec, bikiniarz). Właśnie dlatego nie możemy w EU posiadać broni do obrony miru domowego. Bo w razie "W" broń takową wykorzystalibyśmy przeciw władzy. A władza nie lubi konkurencji...

Pozdrawiam

[ Dodano: 29-10-2011, 00:32 ]
P.S. weźmy przykład bliższy tematyce forum

W TVN Turbo leci zupełnie debilny program Uwaga Pirat, gdzie od kilkunastu odcinków "szeryfem" jest mister funkcjonariusz Andrzej twardo, który widział Kodeks Ruchu Drogowego jak świnia niebo i który dokonuje pomiarów głośności wydechu w sposób urągający przepisom, ba, zdrowego rozsądkowi i logice. Byle, kurwa, udupić. Podobnie sobie poczyna w temacie ogumienia. I jest kuźwa telewizyjnym bohaterem. Żeby złapał kuriera w na wskroś przerdzewiałym i nie hamującym transicie to nie widziałem, pewnie zbyt trudny cel i za dużo papierów by było do pisania. REPów też się cięzko łapie, lepiej na pomarańczowym się zaczaić...

Dla kontrastu polecam zaznajomić się ze szczegółami sprawy pana DSK, prokurator z NY sam informował obrońcę DSK o dowodach dających podstawę do oddalenie sprawy zamiast iść w zaparte i naginać prawo...

[ Dodano: 29-10-2011, 10:38 ]
http://interia360.pl/artykul/gdzie-my-zyjemy,49359
Stay Tuned!
Nie ma boga nad JDM a Tsuchiya jest jego prorokiem.
Awatar użytkownika
Kim Son San
Model: ND
Wersja: 200+
Kontakt:

29 paź 2011, 15:21

Niektórzy jak ulał pasują do cytatu z klasyka - jest prawo i porządek, chcemy pełny mieć żołądek.
Pisanie skarg mija się z celem, tak samo odwołań. Wiem z własnego doświadczenia (dotyczyło opieszałości i bezczelnych zaniedbań w śledztwie).

sebałódź pisze:a czujesz się ru****?

sebałódź, czy mam Ci narysować sprzeczność w Twoich postach, żebyś zrozumiał? Najpierw piszesz, że kto ma czyste sumienie, ten nie powinien się niczego obawiać, poddawać się kontroli i upierdliwościom im towarzyszącym z uśmiechem i zrozumieniem, które wynika z dbałości o bezpieczeństwo "społeczeństwa" (cudzysłów Twój).
Później zaś piszesz, że jednak lepiej znać i walczyć o swoje prawa, bo nawet pani w okienku (o policjancie nie wspominając nawet) nas wyr***.

To jak to jest? Przecież i ten policjant, i ta pani w okienku w urzędzie działają (zgodnie z Twoimi założeniami) w interesie społeczeństwa, zatem czynności, które podejmują to nie ruchanie, tylko wykonywanie prawa.

Tomek, jakkolwiek się z Tobą zgadzam, tak nie przesadzaj z tą JKM-ową retoryką dostępu do broni i strachu władzy przed buntem. To jest tak naciągane, że aż zabawne :wink:
ex-NA 1992 1.6 turbo Winning Blue
ex-NA 1994 1.6 turbo Brilliant Black
ND 2015 2.0
sebałódź

29 paź 2011, 16:19

Kitson pisze:Pisanie skarg mija się z celem, tak samo odwołań. Wiem z własnego doświadczenia (dotyczyło opieszałości i bezczelnych zaniedbań w śledztwie).

... czy mam Ci narysować sprzeczność w Twoich postach, żebyś zrozumiał? Najpierw piszesz, że kto ma czyste sumienie, ten nie powinien się niczego obawiać, poddawać się kontroli i upierdliwościom im towarzyszącym z uśmiechem i zrozumieniem, które wynika z dbałości o bezpieczeństwo "społeczeństwa" (cudzysłów Twój).
Później zaś piszesz, że jednak lepiej znać i walczyć o swoje prawa, bo nawet pani w okienku (o policjancie nie wspominając nawet) nas wyr***.

To jak to jest? Przecież i ten policjant, i ta pani w okienku w urzędzie działają (zgodnie z Twoimi założeniami) w interesie społeczeństwa, zatem czynności, które podejmują to nie ruchanie, tylko wykonywanie prawa.

jak już wspominasz moje słowa to cytuj a nie wymyślaj... "upierdliwościom im towarzyszącym z uśmiechem" w przepisach dokładnie jest nakreślone co oznacza przeszukiwanie auta bądź na czym polega sprawdzenia pochodzenia telefonu komórkowego
także jeśli nikt ponad te przepisy nie wykracza to nie powinniśmy się bulwersować (trzeba też pamiętać że na telefonie może być oprogramowanie gps nie zawsze legalne) i dopiero kiedy władza przekracza swoje uprawnienia staje się upierdliwa i po to jest nam znajomość naszych praw by wiedzieć gdzie ta granica się znajduje

a co do Twojego doświadczenia to nie uogólniaj.
Awatar użytkownika
Sigma
Donator
Donator
Model: NB FL
Wersja: Unplugged

29 paź 2011, 22:23

Kitson pisze:Pisanie skarg mija się z celem, tak samo odwołań. Wiem z własnego doświadczenia (dotyczyło opieszałości i bezczelnych zaniedbań w śledztwie).

Czasami ma. W wielu przypadkach fakt wpłynięcia skargi na funkcjonariusza jest odnotowywany w aktach i ma wpływ np. na otrzymywane premie ;)
sebałódź pisze:w przepisach dokładnie jest nakreślone co oznacza przeszukiwanie auta bądź na czym polega sprawdzenia pochodzenia telefonu komórkowego
także jeśli nikt ponad te przepisy nie wykracza to nie powinniśmy się bulwersować

I tu jest pies pogrzebany. Idzie o to kiedy to przeszukanie jest dopuszczalne i dlaczego każdy z nas jest podejrzany ;)
sebałódź pisze:trzeba też pamiętać że na telefonie może być oprogramowanie gps nie zawsze legalne

No cóż, ale tego akurat Policji, Straży Miejskiej, czy innym służbom mundurowym sprawdzić bez nakazu nie wolno :) Chyba, że sam im o tym powiesz :P
"A designer knows he has achieved perfection not when there is nothing left to add, but when there is nothing left to take away." – Antoine de Saint-Exupéry
Obrazek
sebałódź

29 paź 2011, 23:26

Sigma pisze:
sebałódź pisze:trzeba też pamiętać że na telefonie może być oprogramowanie gps nie zawsze legalne

No cóż, ale tego akurat Policji, Straży Miejskiej, czy innym służbom mundurowym sprawdzić bez nakazu nie wolno :) Chyba, że sam im o tym powiesz :P

no może przesadziłem ale jeśli jest to typowa nawigacja to mogą prosić o dowód legalności oprogramowania który jest dawany w pudełku przy kupnie
Awatar użytkownika
Sigma
Donator
Donator
Model: NB FL
Wersja: Unplugged

30 paź 2011, 15:26

sebałódź pisze:
Sigma pisze:

no może przesadziłem ale jeśli jest to typowa nawigacja to mogą prosić o dowód legalności oprogramowania który jest dawany w pudełku przy kupnie

Ale Ty nie musisz im go pokazywać ;) I nie masz obowiązku go ze sobą wozić ;)
"A designer knows he has achieved perfection not when there is nothing left to add, but when there is nothing left to take away." – Antoine de Saint-Exupéry
Obrazek
Kurak
Model: NA
Kontakt:

30 paź 2011, 15:38

Sigma pisze:Ale Ty nie musisz im go pokazywać I nie masz obowiązku go ze sobą wozić

Dokładnie. Równie dobrze mogliby Cię spytać o paragon za spodnie które masz na sobie, bo i one mogą być kradzione. (-:
sebałódź

30 paź 2011, 17:14

tzn telefon tak ale nawigacja jest najczęściej na szybie :wink:
Awatar użytkownika
niemampojeciaa
Model: Inny

30 paź 2011, 17:23

a w jaki sposób policja sprawdzi legalność oprogramowania na gps-ie podczas kontroli? i chyba było w TV, że nie mogą tego sprawdzać
:)
sebałódź

30 paź 2011, 21:25

w taki sam sposób jak sprawdzają legalność windowsa, mnie się to nie przytrafiło ale pamiętam że w poprzednie wakacje była akcja z tym związana .... nie znam szczegółów
Awatar użytkownika
niemampojeciaa
Model: Inny

30 paź 2011, 21:46

http://prawo.money.pl/aktualnosci/wiadomosci/artykul/pirackie;mapy;gps;policjant;nie;moze;tego;sprawdzic,236,0,895468.html
:)
sebałódź

31 paź 2011, 9:08

niemampojeciaa pisze:http://prawo.money.pl/aktualnosci/wiadomosci/artykul/pirackie;mapy;gps;policjant;nie;moze;tego;sprawdzic,236,0,895468.html
:poklony:
ODPOWIEDZ