Top Gear

dyskusje na temat odcinków

Rozmowy inne, nie koniecznie o MX-5 ... wchodzisz tu na własną odpowiedzialność.

Moderator: Moderatorzy

sebna
Model: NB FL
Wersja: Sportive

12 lip 2011, 20:44

pawel.k pisze:Nie wiem, z którego to odcinka ale materiał przedni.

http://www.kciuk.pl/Top-Gear-prezentuje-Marauder-a59233

To z pierwszego odcinka aktualnej 17 serii.
MX-5 Love | Wisdom comes with Age. Sometimes, Age comes Alone....
matpilch
Donator
Donator
Model: Inny

13 lip 2011, 20:02

obejrzałem te 3 odcinki i moim zdaniem ta seria miazdzy poprzednią niesamowicie
miata lov!
matpilch
Donator
Donator

25 lip 2011, 12:55

bardzo słaby ten piąty, żadnego sensownego samochodu.... szkoda gadac
miata lov!
sebna

25 lip 2011, 13:02

Ja dopiero oglądałem 4 i muszę przyznać, że był niezły.

Ściągnę dziś 5 to się zobaczy ale nie nastawiłeś mnie optymistycznie :)

Pozdro
hella_flush

25 lip 2011, 13:31

matpilch pisze:bardzo słaby ten piąty, żadnego sensownego samochodu.... szkoda gadac

Dla mnie Jensen z LS3 to gigant, ale ja mam słabość do starej brytolskiej motoryzacji.

[OT]
Szczególnie do firmy Jensen, która wyprodukowała pierwszy seryjny samochód cywilny 4x4, o czym się niestety zapomina przypisując ten fakt do Audi czy tam Subaru.
[/OT]

A dla marudzących, na małą ilość aut w ostatnich 2 odcinkach:
http://transmission.blogs.topgear.com/2011/07/22/jeremy-and-andy-wilman-on-sundays-show/
Stay Tuned!
Nie ma boga nad JDM a Tsuchiya jest jego prorokiem.
Don Corleone
Wersja: RevolutionReloaded

25 lip 2011, 14:03

sebna pisze:Ja dopiero oglądałem 4 i muszę przyznać, że był niezły.

Ściągnę dziś 5 to się zobaczy ale nie nastawiłeś mnie optymistycznie :)

Mi też się właśnie w tym momencie ściąga.

4 był bardzo fajny, a 5 zobaczymy.
.
hella_flush

25 lip 2011, 14:42

Z ciekawostek - a 1 odcinku, 2 sezonu TG America jedną z głównych ról odgrywa NA ;).
Stay Tuned!
tomos

25 lip 2011, 20:21

hella_flush pisze:Z ciekawostek - a 1 odcinku, 2 sezonu TG America jedną z głównych ról odgrywa NA ;).

O, biorę się za ściąganie :)

Swoją drogą "burglar alarm" w 4 odcinku rządzi :ryjezesmiechu:
Awatar użytkownika
Błaszczykowski
Wersja: Memories III

25 lip 2011, 21:44

5 odcinek jak dla mnie lipa troche...
Don Corleone

26 lip 2011, 10:08

Marudzicie. Mi piąty nie przeszkadzał. Takie 6/10 w skali kinomaniaka.
Hammond z muzyczką z Airwolf'a mnie zabił :wink:
.
matpilch
Donator
Donator

01 sie 2011, 17:26

no i 6ty ponownie trzymal niezly poziom, co prawda pierwszy test rozczarowal mnie konkluzją, ale obejrzycie to napiszcie co sadzicie.

generalnie seria bardzo dobra, znacznie lepsza niz 16, az zal ze to tylko 6 odcinków..
miata lov!
Don Corleone

01 sie 2011, 17:46

Mi akurat 6 chyba najmniej się podobał, ale to jak wybór chrześcijan między Świętami Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy :wink:

matpilch pisze:generalnie seria bardzo dobra, znacznie lepsza niz 16, az zal ze to tylko 6 odcinków..
:kciuk:
.
hella_flush

01 sie 2011, 18:54

matpilch pisze:co prawda pierwszy test rozczarowal mnie konkluzją, ale obejrzycie to napiszcie co sadzicie.

Dlaczego?
Stay Tuned!
matpilch
Donator
Donator

01 sie 2011, 19:11

imo narzekanie ze samochod jest za dobry, bo fajniej jakby na zakrecie od czasu do czasu nagle sie obracal jest bezsensu. potem taki clarkson jezdzi 911 i sie wkurza ze nie umie bo jest zbyt nieprzewidywalne.
szukanie dziury w calym, ja tez lubie jak samochod jest wyzwaniem, ale w tych czasach producenci nie moga tak ryzykowac, bo grupa osob ktora sie tego przestraszy jest znacznie wieksza od tej, ktora to doceni.
miata lov!
hella_flush

01 sie 2011, 19:32

Ja to odebrałem szerzej, jako narzekanie na zbytnie przekombinowanie aut, które tracą "dusze" pod ważącym 2 tony nadwoziem z 20 km kabli i mocą obliczeniową komputerów pokładowych tysiąckrotnie większą niż ta, która wystarczyła do lądowania na księżycu. Kierowca jest coraz mniej potrzebny, coraz mniej ma do powiedzenia i "zrobienia".

Popatrz na wnętrze aventadora, przecież to nie ma nic wspólnego z kokpitem samochodu, to jest jakiś kacowy projekt designerów playstation.

Ogólnie jednak i co do narzekań Hammonda i Clarksona trzeba pamiętać, że TG to show a nie poważny program stricte motoryzacyjny.

P.S.

Grupa osób, która się przestraszy? A kto lata supercarami na 100%? Jaka ilość ich właścicieli zabiera je w ogóle na tory? Tak jak zamożne cześki kupują Q7 żeby potem 95% czasu jeździć w nich samemu tak bardziej zamożne wieśki kupują Lambo żeby zaparkować obok jakiejś lansiarni. Bardzo zamożni ludzie, którzy chcą latać po torach kupują auta do tego przystosowane od A do Z, patrz działalność Macieja Stańcy. Ewentualnie ludzie z PCP latają po Poznaniu i nie tylko, ale Porsche to inna bajka.
Stay Tuned!
matpilch
Donator
Donator

01 sie 2011, 19:34

hella_flush pisze:Ogólnie jednak i co do narzekań Hammonda i Clarksona trzeba pamiętać, że TG to show a nie poważny program stricte motoryzacyjny.

a propos, odkrylem ostatnio na jutubie kanał EVOTV, polecam, zwlaszcza klipy Chrisa Harrisa.
miata lov!
Spidi

02 sie 2011, 15:42

Zawsze ceniłem TG za to, że mają jaja i odwagę mówić co myślą. Fakt, że często jest to poprostu show ale mimo wszytsko z ich testów wynikało(wynika) czy fura jest fajna/nie fajna i czy jeździ dobrze/słabo.
Z podsumowaniami nie zawsze się zgadzałem ale każdy wnioski może wyciągać sam.
Aventador podoba mi się wprost niesamowicie! Genialna fura. Nie spodziewałem się, że będzie tak spektakularny i że zrobi na mnie aż takie wrażenie. Esencja lambo...
Marudzili żeby nie było nudno. :wink:
A to, że "nie jest" taki wściekły to tylko wypadkowa jego skuteczności - jak byłby tak hard core'owy jak inne wcześniejsze modele nie wykręcił by takiego czasu...
Dzisiaj problemy supersamochodów nie jest skąd brać więcej mocy ale trakcja - skąd brać więcej przyczepności i jak panować nad mocą.
SPIDI
matpilch
Donator
Donator

02 sie 2011, 18:37

niestety zdarza im sie byc nieobiektywnym, czasami oszukiwac, gorzej mi sie to oglada z ta swiadomoscia. ten nowy mclaren mp4c-12 swoje okrazenie zrobil na semi slickach na przyklad
miata lov!
Spidi

02 sie 2011, 18:48

To fakt- zauważyłem np. wyjątkowe umiłowanie i faworyzowanie brytyjskich samochodów... :wink:
Pamiętam ile zachwytów było odnośnie Astona DBS - z kolei kumpel swego czasu kupił nówkę sztukę DBSa i po 3ech miechach opchnął dalej mówiąc, że "nigdy więcej!".
W sumie nie dziwię mu się - fura za tyle kasy a po takim czasie skrzypiało wszystko w środku jak w jakimś starym rozklekotanym trupie... :neutral:
No ale jak pisałem - każdy z nas to widzi więc trzeba mieć dystans, wyciągac swoje wnioski i mieć swoje zdanie. Póki co nic lepszego od TG jeszcze chyba nie było... :roll:
SPIDI
OldTomFrost

03 sie 2011, 8:38

Jak dla mnie caly sezon 17 mnie rozczarowal.. generalnie show z samochodami ma coraz mniej wspolnego... Juz nie one maj pierszenstwo a hiperpopularni prowadzacy. Wciaz sie milo oglada ale - nie bijcie - bardziej mi sie podoba top gear us i nowy sezon 3 (na razie tylko kilka odcinkow) top gear australia. Wiem ze hamburgery nie prezentuja polotu brytoli ale jakos przekonuje mne ich entuzjazm. Szczegolnie w pierwszych odcinkach 2 serii. Co najwazniejsze czuje ze tam naprawde wazne sa auta... :winner:

edit
Evotv jest absolutnie genialne.. Ja lubie jeszcze autocar.co.uk i The Smoking Tire...
AWD + RWD = ;D
sebna

03 sie 2011, 17:01

Top Gear top program, w którym przy okazji jeżdżą samochodami, przeważnie egotycznymi więc nie jako poza zasięgiem przegniecionego zjadacza chleba pomijając już zupełnie praktyczność takich samochodów. Fajnie się ogląda jak za dużo nie gadają bo ostatnio gadanie wychodzi im zdecydowanie gorzej niż kiedyś.

Tak ja widzę TG :) podsumowując, w zależności od odcinka dobry program rozrywkowy z samochodami.

Program czysto o motoryzacji to Best Motoring International. Tam chłopaki aż do znudzenia męczą samochody i wiedzą co robią a z ocenami aut się nie muszą bardzo cackać bo wszystko widać czarno na białym.

Minusem może być to, że nie da się ich za dużo oglądnąć naraz za to TG jak najbardziej tak.

Idealnie było by gdyby połączyli profesjonalizm i formę testów z BMI z dawką humoru z TG.

Pozdro
hella_flush

03 sie 2011, 18:15

sebna pisze:Program czysto o motoryzacji to Best Motoring International. Tam chłopaki aż do znudzenia męczą samochody i wiedzą co robią a z ocenami aut się nie muszą bardzo cackać bo wszystko widać czarno na białym.

Z BMI jest jak z TG - jest duzo zarzutów o stronniczość, tak jak powyżej padło pod adresem TG zarzut faworyzowania brytyjskiej motoryzacji (trzeba im zazdrościć, że maja co faworyzować...) tak europejskie auta zawsze dostają bęcki w BMI, chociaż na papierze czy w innych testach bywają szybsze od JAP. No i w BMI przy wyścigach na Tsukubie czy przy Touge dochodzi jeszcze kwestia różnych kierowców. Ale i tak wielbie ten program.

Niestety BMI prawopodobnie zakończyło żywot, więcej edycji nie będzie.

Co do TG - od dawna nie traktuję tego show jako źródła wiedzy motoryzacyjnej, oglądam dla challengy głównie (humor!!!) i najbardziej wyczekuję odcinków Special, które genialnie pokazują fantastyczne miejsca na naszej niesamowitej planecie.

TG America - tylko Foust ratuje ten program, gruby Wood jeszcze coś próbuje ale Ferrara ma do powiedzenia tyle ciekawego co Prokop w Automaniaku. Jeszcze dużo musi się ich ekipa realizacyjna nauczyć, żeby pod względem zdjęć, montażu czy budowania napięcia dorównać brytolom.
Stay Tuned!
Spidi

03 sie 2011, 18:34

hella_flush pisze:TG America - tylko Foust ratuje ten program, gruby Wood jeszcze coś próbuje ale Ferrara ma do powiedzenia tyle ciekawego co Prokop w Automaniaku.

Hahaha... genialne porównanie!
Z całym szacunkiem dla Prokopa(bo sprawia wrażenie sympatycznego gościa i podobno lubi dobre fury...) ale to jest dla mnie największy fenomen programów motoryzacyjnych!?
Po grom on im w tym Automaniaku!? Z tego co wiem to kupę kasy zgarnia za każdy jeden odcinek a ile ma do powiedzenia i ile go tam widać to wie każdy z nas... :roll:

Trochę może zboczę z tematu TG ale w końcu dział offtopic - jakie gazety najbardziej cenicie wśród dostępnych w kraju?
Ja od początku kupuję TG ale muszę przyznać, że od jakiegoś roku czy dwóch to chyba już tylko z przyzwyczajenia... coraz mniej do czytania ciekawego, nawet jak czesto mają fajną furę to testem ciężko to nazwać(co najwyżej wrażeniami z jazdy) no i odnosze dziwne wrażenie, że stali się strasznie aroganccy na zasadzie "co to nie my!?"... Chyba trochę się pogubili i zatracili w prześciganiu się w robieniu nietypowych materiałów i zapomnieli o sednie.
Za to bardzo przypasowało mi ostatnio V12 z tym, że mam świadomość że 95% treści tej gazety to tłumaczenia testów z za granicy(brytyjczyków?)?

pzdr
SPIDI
matpilch
Donator
Donator

03 sie 2011, 20:50

Spidi pisze:jakie gazety najbardziej cenicie wśród dostępnych w kraju?

przykro mi to mowic, ale żadnej.
kiedys dawno temu Wysokie Obroty, dodatek do wyborczej, szkoda ze to zdjeli, bo moto.pl juz nie trzyma poziomu.. najlepiej wbijaj na jutuba i szukaj EVOTV albo The Smoking Tire, moze Autocar rowniez
miata lov!
OldTomFrost

04 sie 2011, 7:34

Spidi pisze:jakie gazety najbardziej cenicie wśród dostępnych w kraju?

ja juz osobiscie sie poddalem i przestalem liczyc na moto gazety made in pl, przynajmniej takie cyklicznie wydawane... Jak chce sie poslinic do zdjec samochodow to kupuje ClassicAuto albo Automobiliste... Ale to torche inna bajka.

Z programow moto za to zapomnialem o moim ulubionym czyli The wheelers dealer, sa brytole i jset na temat :winner:
AWD + RWD = ;D
Awatar użytkownika
Błaszczykowski

04 sie 2011, 7:59

Ja najczęściej zaglądam do motoru. Może nie jest to pisemko godne polecenia ale przejrzeć można :) na pewno lepsze to niż auto świat, gdzie 90% testów jest tłumaczone z Auto Bilda
Rover

04 sie 2011, 13:28

Coś takiego znalazłem: http://www.autokrata.pl/artykul/koniec-top-gear-jest-bliski-11607
profilone

05 sie 2011, 7:34

Spidi pisze:Za to bardzo przypasowało mi ostatnio V12

+1 :) V12 jest podobne do TG, ale nie ma tam dennych testów i opisów SUVów i małych miejskich aut jak to ma miejsce w TG (w końcu gazeta o najlepszych autach czy "autoświat"? :???:

Spidi pisze: z tym, że mam świadomość że 95% treści tej gazety to tłumaczenia testów z za granicy(brytyjczyków?)?

to prawda, i widać to nieraz w średniej jakości tłumaczeniach i literówkach :wink: ale same artykuły są porządne no i z uwagi na to, że są z UK to mają większe szanse na testowanie topowych aut niż miałaby na to polska redakcja.
Problem tylko z tym, że nigdzie nie mogę tej gazety znaleźć od dobrego miesiąca...
Spidi

05 sie 2011, 8:30

profilone pisze:Problem tylko z tym, że nigdzie nie mogę tej gazety znaleźć od dobrego miesiąca...

Śmignij na stację albo do Empkiu - kilka dni temu... moze tydzień temu... ukazał się nowy numer! :cool:
We wstępniaku napisali, że z uwagi na problemy z dotrzymaniem terminów zmieniają cykl wydawniczny z miesięcznika na dwumiesięcznik... :sad:
SPIDI
Awatar użytkownika
Błaszczykowski

29 gru 2011, 19:15

Nie wiem czy ktoś oglądał nowy odcinek z wyprawy do Indii... Jeden sezon na rok i do tego taka padaka... :bang: świat według blondynki zamiast Top Gear.... :kciukdol:
ODPOWIEDZ