..nic bardziej mylnego!
Jeszcze w tej samej godzinie dowiedziałem się, że zdobycie oryginalnego (nie mówię już o zamiennikach, choć nie używam, bo moja mx to moje hobby i takie tam..

Jasne, że wszyscy sprzedają..myślę, że powiedzenie "sprzedają na prawo i lewo" nie jest tu semantycznym nadużyciem:-)Cóż z tego kiedy jak dzwonisz do nich i pytasz na kiedy dostawa, wszyscy zgodnym zawoaluowanym "odpier.. się ode mnie" informują uprzejmie ,że do odbioru za dwa no może trzy tygodnie...

Myślę, że może skoro i tak oryginał, to może serwis..jakaś ostatnia decha ratunku, żeby mieć auto gotowe do drogi od jutra...
...jadę tam nazajutrz...
Miły pan, panowie raczej.. no i jedna miła Pani...(totalnie nie ma o co chodzi pojęcia, ma tam wyglądać i wygląda...o jak ona tam wygląda!!!:-)
Panowie się spuszczają jaka piękna mazda i w ogóle..pytania jak dużo chcę żeby ją odkupic etc... słyszałem nawet propozycje że za taki stan to i 40.000 daję!!!
K....mać myślę, przecież stała na aukcjach za 27 koła i nikt nie kupował!Wniosek połowa włazi w dupę połowa to idioci po prostu:-)
Potem rozmowa o cenie - 1360 część do wersji z ABS potem 2 tygodzie czekania , aż małe japońskie rączki ją wyprodukują, jeszcze tylko 700 pln montaż (odkręcenie koła , nakrętki kontrującej , czterech śrób montujących piastę...) razem ponad 2 koła...
POTEM...
Szukanie głęboko po internecie, kupno gdzieś na Śląsku z błaganiem o błyskawiczną wysyłkę kurierem...705 pln za NTN oryginał...+ mechanik zerwany o 6.00 rano i montujący wszystko za 80 pln ze mną wiszącym nad głową...
RAZEM NIECAŁY TYSIĄC!!!!!!!z bonusem dla mechanika...

Godzinę później jadę do pracy i myślę że postawiłem cały świat na głowie by móc to zrobić...nie wiem czy właściciele innych aut mają to samo?...

Jeden wniosek z całej tej opowieści nie daje mi spokoju i cały czas wraca:
ŚWIAT CZĘŚCI DO MX 5 TO DŻUUUUUUUUUUUUUNGLA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!