Wojtek Wawa pisze: ↑05 sty 2026, 9:49
Ale od około roku coś się zmieniło. Młodzież licealna czasem coś nawet kręci, są kciuki w górę, są okrzyki "daj mu". Jest to bardzo fajna zmiana. Dawniej takie rzeczy tylko poza miastami z top 5 w Polsce.
Ja ostatnio kilka razy jechałem NA i też to zauważyłem- młodzi +- w wieku licealnym machają, dają znak, żebym "mrugnął" otwieranymi światłami

Do tej pory przez sporo już lat nie doświadczałem czegoś takiego w innych generacjach mx-5 i pomyślałem, że to pocieszny wygląd NA wywołuje te reakcje

Ale skoro w ND też to zauważyłeś to może przyczyna jest gdzieś indziej.
Dzisiaj jadąc do pracy dogoniłem na trasie BMW 1 cabrio prowadzone przez jakąś dziewczynę. Po chwili z fotela pasażera wychyla się druga i macha do mnie

Gęba się cieszy w takich sytuacjach i od razu dzień staje się lepszy

Podobne uczucie miałem chyba tylko w moim pierwszym samochodzie, żółtej NB w 2009 roku. Wtedy chyba ludzie jeszcze nie byli tak przyzwyczajeni do nietypowych samochodów i też było trochę miłych reakcji. Potem w NC czy ND jakoś tego nie czułem (ostatnią ND miałem 2 lata temu). I teraz znowu . Bardzo to fajne.
P.S. za to mam wrażenie, że podupada zwyczaj machania do siebie wśród właścicieli mx-5. Dwa razy w ostatnim czasie machałem do jakichś NB i zero reakcji. I to młodzi kierowcy, jedno auto z rolbarem, więc powinien trochę kumać klimat.
Były: NB, NBFL, NC 2,0, NC 2,0 automat, NC swap 2,5 6b, ND 2,0.
Jest NA 1990.